2023 Yılı Bütçesi, Tasrif ve Bütçe Komisyonunda

DÜRÜST Fırka İzmir Mebus Yaşar Kırkpınar, “Ülkemiz, sizler tasvip etmeseniz da kendine has geliştirmiş olduğu hesaplı modeliyle hep dünyadan zait yönde ayrışmayı başarmıştır.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekilleri, 2023 Yılı Merkezi Hile Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Dümen Kesme Adisyon Kanunu Teklifinin Geneli ile Sayıştay Raporları üstünde görüşlerini dile getirdi.

CHP Ankara Saylav Bülent Kuşoğlu, akan açığın bu yılın ilk 8 ayında 40 milyara yaklaştığını, sene sonu amacıyla 60 bilyon dolarlık benzeri anlayış yapıldığını belirterek, “Bu rekor tıpkısı akan kilitsiz küreksiz ve haddinden fazla pahal.” ifadesini kullandı.

Resmi rakamlara bakarak enflasyonun yüzdelik 84’e çıktığını, enflasyonun her kalem sorunun, sıkıntının kaynağı olduğunu dile getiren Kuşoğlu, şunları söyledi:

“Enflasyonla savaş etmeyen tıpkı ekonomi politikamız var. Seviye politikamız yanlış. Çarklar bire bir yere büyüklüğünde, seçime kadar ihtimal bu şekilde gider amma seçimden sonraları Türkiye çöker; bu politikalarla altından kalkamayız, iktidarda kim olursa olsun kalkamaz. Senelerce yapısal reformları yapalım dedik. Tıpkısı seçim öncesi kimse strüktürel reformlara girip bile görüş ütülmek istemez, onu de anlıyorum amma bu büyüklüğünde riskli, ülkeyi bu büyüklüğünde sıkıntıya sokacak politikalar üstelik izlenmez. Demincek, bu dönemin arz anne politikası kırat korumalı yatırım hesabı. Düzem korumalı tevdiat hesabı kavisli, hukuksuz, hukuki dayanağı bulunmayan, yabansı.”

HDP Veca Mebus Dirayet Dilan Taşdemir, hesaplı akse ve kalan para şişkinliği yüzünden birçok esnaf, sanayici ve üreticinin batkı ettiğini ati sürdü.

İktidarı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin harcamaları dolayısıyla eleştiren Taşdemir, “Sarayın aynı günlük gideri 10 milyon lirayı aştı. Çoğunlukla sıkıntılı dışından ithal edilen incitici pahası kâr ve sebzelerle gündeme geliyor. Bizlerin, emekçilerin, yoksulun, halkın cebinden kuruş kuruş aldığınız vergilerle bu büyüklüğünde lüks ve şirret içinde yaşıyorsunuz. AKP 20 yıldır halktan topladığı vergilerle oluşturduğu bütçeyi bölüt değil; saraya, savaşa, sermayeye, yandaşa aktarıyor, sıcak vurup harman savuruyor.” diyerek konuştu.

Türkiye ekonomisi güven kazandı”

MHP İstanbul Mebus İsmail Faruk Aksu, Türkiye’nin maruz kaldığı siyasal ve hesaplı saldırılara karşın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sağladığı faal yürütme sebebiyle bir nice azaltan operasyonlara cebin koyabildiğini belirtti.

Avrupa dahil bir nice ülkenin erke kriziyle yüz yüze kaldığını anlatım eden Katarakt, “Ülkemizde ise erke alanında yapılan heybetli yatırımlar, yerli kaynaklarımız ve ithal devlet çeşitliliğiyle sağlanan arz güvenliği yardımıyla erke sorunu yaşanması beklenmemektedir. Türkiye bu süreçte; enerji, eriştirme, afiyet, yetişek ve diğer bir nice alanda yaptığı altyapı yatırımlarıyla fazlalık yönlü ayrışmış, rekabet üstünlüğü sağlamıştır. Terörle mücadelede gestalt yazılmış, buyuru haklarımıza müteveccih saldırılara kararlılıkla karşılık verilmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomik gelişmelerin müspet seyir izlemesinin rüçhan adına ülkedeki siyasal istikrarın sürdürülebilir olmasına ilişkin olduğuna bel eden Aksu, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile demokrasimiz güçlenmiş, cumhur ile cumhuriyet kucaklaşmış ve Türkiye’nin önü açılmıştır. Çokça şükür, Türkiye, etrafımızdaki keskin çemberine rağmen ayrımsız yaşayış ve yürek adasıdır. İnanıyor ve güveniyoruz kim bu bütçe, toplumsal beklentilere yanıt, sosyal meselelere çözüm, ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasının etkili aynı aracı, kamu hizmetlerinin ülkemizin değme durumunda temas vatandaşımız bakımından erişilebilir olmasına katkı sağlayacak, buyuru haklarımızı dulda kararlılığından ödün vermeyecek, Türkiye’nin önder talih olma ülküsünün altyapısını oluşturmaya bitmeme edecek, beka kararlılığından ivaz vermeyecek tıpkı bütçe olacaktır.”

Ilam tartışması

İYİ Öğür Grup Başkanvekili Erhan Yordamlı, müşavere yaptığı tam Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın benzeri formalist ile konuşmasına tepki göstererek, kendisini dinlemesini istedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Maharetli’ya “Siz konuşurken ego ayrımsız molekül demiyorum. Elbet oturup kalkacağımı sana soracak değilim. Bu bittabi aynı hürmetsizlik.” yanıtını verdi.

Bütçeye ilişkin yorum özne Ateş Parçası, “Anca anlaşılıyor kim 21 sene sonradan daha çok bu benzeri veda bütçesi. 2022 yılı bütçe gerçekleşmelerine bakarsanız göreceksiniz. Faiz ve namus borcu asıl mülk ödemelerinin hem mahiye hem de yıllık bazda seçim sonrasına atılmış olması, seçim sonrasına yıkılmış olması bunu gösteriyor. Strüktürel ayrımsız hal bulunmayan.” görüşünü savundu.

Traksiyon ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmayan, Maharetli’nın konuşmasında kullandığı üslubu eleştirerek, “Milletvekillerimize ‘konuşturmayacağım’ diyerek azarlayıcı tavırla konuşmanıza müsaade veremem.” dedi ve uyardı.

Cumhur Reisi Yardımcısı Oktay, “Bizi gagalamak kimsenin haddine değildir Sayın Başkanım.” ifadesini kullandı.

Herkesin kendisini sorgulaması gerektiğini dile getiren Oktay, “Kendisini birisiyle karşılaştırmayı istiyorsa bence falsolu kişiyi buldu. Lazım kredibilitem, gerek eğitimim, ne özellik istiyorsa yanlış kişiyi buldu.” dedi.

Türkiye’yi büyütmeyi başardık”

DOĞRU Parti İzmir Saylav Yaşar Kırkpınar, zaman dünyanın yer kebir gerçeğinin hayat pahalılığı ve şişkinlik olduğunu söyledi.

Gelişmiş ekonomilerin resesyona makul gittiğine bel fail Kırkpınar, “Ülkemiz bu olumsuzluklardan etkilenmesine rağmen sizler tasvip etmeseniz üstelik kendine özgü geliştirmiş olduğu ekonomik modeliyle bütün dünyadan pozitif yönde ayrışmayı başarmıştır. Faizleri düşük sara ekonomiyi etken tutmayı başardık. Adam Olmak amacıyla yatırımı teşvik ettik. Buna mecbur yerine istihdamımız ve üretimimiz arttı. Bu sayede hedeflediğimiz üzere Türkiye’yi bilcümle zamanlarda büyütmeyi şükürler olsun ki başardık.” diye konuştu.

Sosyal celal olmanın bire bir gereği namına toplumun değme katmanıyla ilişik iyileştirmeler yaptıklarını aktaran Kırkpınar, şöyle devam etti:

“Minimum ücretten emekliye, toplumsal konuttan tarıma, KOBİ’lerden öğrencilerimize, engellilerimizden kadınlarımıza kadar her bir kesimimizle yakından ilgileniyoruz. Doğrusu bunu bütçe kalemlerinde bile çok rahatlıkla görebiliyoruz. Avrupa yağız kışı, kara esmer düşünürken tığ katıksız gazda yüzde 80’e varan tıpkı destekle ve yine elektrikte yüzdelik 50’ye vasıl ayrımsız destekle dünyadan ve Avrupa’dan ayrışarak elbet benzeri toplumsal şevket olduğumuzu bu sayede gene göstermiş oluyoruz. Biz öteden beri milletimizin hep yanındayız ve çıktı dahi inşallah milletimizin beraberinde olmaya bu şekilde bitmeme edeceğiz. Türkiye amacıyla yine şişman düşünüyoruz ve tıpkısı yol henüz büyük adımlar atacak olmanın heyecanını inşallah 2023’te de yaşayacağız.”

Share: