Samsun’da fizik tedavi ve romatoloji alanındaki yıpranmamış tedavi yöntemleri ele alındı

Karadeniz Romatoloji ve Dert Topluluğu (KARAT) Derneğince fizik otama, romatoloji (romatizmal emraz) ve algoloji (dert bilimi) alanlarında eskimemiş otama yöntemlerinin ele alındığı “İlk Aşama 2022 Sempozyumu” düzenlendi.

KARAT Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayhan Sofist, Samsun’daki tıpkısı otelde planlı sempozyumun açılışında, derneklerini alanlarında fariza işleyen hekimler arasında sosyal ve ilmî paylaşım platformu monte etmek için kurduklarını söyledi.

Branşlarını henüz ileriye canlı şekilde taşımayı amaçladıklarını belirten Bilgici, “Son yıllarda değişik branşlara bire bir taraf eğin uzmanlıklarının verilmesi gâh sorunları ve rekabeti dahi birlikte getirdi. Hikmet otama camiası işlek ve şişman tıpkısı camiadır. Bu avantajı kullanarak içimizden sâdır canip kayırıcı branşlarının büyümesine, gelişmesine destek yüklemek, onları etkin ve birinci sınıf konuma lütfetmek bunun için dayanışma yayımlamak, hepimizin görevi ve sorumluluğudur. İhtisas eğitimi kas-kuru hastalıkları üstüne olan klinik tıpkısı branşız. Bu nedenle romatoloji ve algolojinin asıl alanımız olduğu tartışmasız tıpkısı gerçektir. Bu konuda karşılık vermeden çalışmayı sürdürmeli ve yolumuza devam etmeliyiz. Geçmiş tığ genişlik ongun olduğumuza, akla yatkın yolda olduğumuza inanmalıyız kim başkalarını da inandırabilelim.” ifadesini kullandı.

Geleneksel ve mütemmim tıp (GETAT) uygulamasının son yıllarda beğenilme kazandığını belen eden Bilgici şöyle bitmeme etti:

“Aynı başka ağız dalaşı konumuz, akıbet yıllarda beğenilme kazanan GETAT uygulamalarının branşımızda yarattığı mesleki deformasyondur. GETAT uygulamalarının toplumsal, edimsel ve siyasal bir esas olduğu yadsınamaz ancak detaylı eğitimlerden geçerek birer tıp hekimi olduğumuzu unutmamalı, ilmî kaynak dışı, töre bilimi dışı yollara sapmamalıyız. Branşımızı büyüterek, güçlendirerek henüz ileriye germek, bizden bilahare gelen meslektaşlarımıza cebin sorumluluğumuzdur. Bunu iç çekişmelerden uzak durarak ve el birliği sergileyerek başarabiliriz. Birlikte olursak tüvana oluruz.”

Bilgici, sempozyumda akıbet yıllarda çok yoğun görülen romatizmal hastalıkların tanılama, izlem ve tedavilerine vakalar eşliğinde edimsel bakışı, osteoporoz (mızrap erimesi) ve osteoartrit (kireçleşme) otama yaklaşımları, akut ve süreğen ağrıda iyileştiren ve girişimsel yaklaşımların ele alınacağını sözlerine ekledi.

Share: