Akciğer kanserini yenen hastadan “sigarayı ve alkolü bırakın” çağrısı

Kırıkkale’birlikte uzun müddet sigara ve etanol kullanımına tutkun yakalandığı akciğer kanserini yenen 62 yaşındaki Sezai Bulut, kullananlara sigara ve alkolü tevdi çağrısında bulundu.

Sezai Bulut, AA muhabirine, 2019 yılında batar teşhisiyle Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine yattığını peşi sıra akciğer kanseri teşhisi konulduğunu söyledi.

Sonraki süreçte ayrımsız hastanede faaliyetler edildiğini, önce Allah’ın sonradan birlikte doktorların sayesinde akciğer kanserini yendiğini anlatan Bulut, “Hastalığı ilk maneviyat, zinde yaşam ve kötü ürünlerinden ırak durmak kaydıyla atlattım. Öncesinde kestirmece 40 yıl etanol aldım, 50 yıl sigara kullandım. Hele sigarayı haddinden fazla kullandım, zaman zaman 3 paket içtiğim günler oldu. Pazarcılık yapıyordum, bütün dışarıda çalıştım.” diye konuştu.

Bulut, insanlara sigara ve etil alkol kullanmamaları tavsiyesinde bulunarak, bu hastalıkta moralin dahi çokça şanlı olduğunu aktardı.

İnsanların sağlıkları için doktorların uyarılarını da dikkate almaları gerektiğine dikkati calip Bulut, “Bütün hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Şu anda sağlığım haddinden fazla dolgunca, delgeç gibiyim. Koşarım, yürürüm. Şu anda benim canımı acıtacak tıpkı hastalığım yok.” dedi.

Endişe’un tedavisini gerçekleştiren KKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Haber Dalı Başkanı Doç. Dr. Hak Yalman da akciğer kanserinin hem kadınlarda hem dahi erkeklerde görülen önemli tıpkısı kanser türü olduğunu belirtti.

Farkındalık oluşması üzere kasım ayı boyunca hastalıkla ilgilendiren etkinlikler düzenlendiğini tabir eden Yalman, şöyle konuştu:

“Akciğer kanseri, ölümlerde birinci tam olan bire bir amansız hastalık türü. Akciğer kanserinde hem ölümleri azaltmaya hem farkındalık oluşturmaya hem üstelik tedavilerimizi yapmaya çalışıyoruz. Tabi ki gelişigüzel hastalıkta olduğu kabil bunda de erken kişileştirme çok cesim meydan tutuyor. Er teşhisle alay malay akciğer kanserini oluşturacak aynı mızıka faktörlerden dahi ırak durmak gerekiyor. Sigara ve esrar maddelerinde ırak durmak en muhteşem koruyucu faktör. Beslenme üstelik bu aşamada büyük tıpkısı etken.”

“İmmünoterapi tedavisi mefret tıpkısı paye teşekkül etti”

Yalçın, akciğer kanseri tedavisinde kemoterapinin eke saha tuttuğunu anlattı.

Yaklaşık 10 yıldır dahi hedefe yönelik tedaviler uyguladıklarını dile getiren Sert, “İmmünoterapi ile hastanın bağışıklık sistemi üzerinden bastırık ederek tümörün küçülmesine ve yok edilmesine yönelik ayrımsız mızıka tedavilere başladık. Yeniden aşılama tedavilerini de uyguluyoruz. İmmünoterapi tedavisi, bizim amacıyla çokça muhteşem aynı paye dokuma etti. Eskimemiş tedaviler küçük hastalar amacıyla balaban fırsatlar doğuruyor.” dedi.

Dik, Sezai Endişe’un üstelik sigaraya merbut kaslı akciğer kanserine yakalandığını belirterek, hastasının er teşhisle ameliyatın ardından tamamlayan tedaviler ve sigarayı bırakması sayesinde hastalığı atlattığını dile getirdi.

Share: