“Tuz Dağı”nın kilinden darülfünun laboratuvarında ten maskesi üretildi

Şark Anadolu’nun yeryüzü iri sodyum klorür rezervlerinden olan ve haddinden fazla sayıda turistin mülakat ettiği Iğdır’daki “Tuz Dağı”ndan alınan kilden cilt maskesi üretildi.

Tuzluca ilçesinde mağaraların ve Tuz Sağaltım Merkezi’nin bulunduğu “Tuz Dağı”nda Iğdır Üniversitesince yapılan araştırmada, mağaralardaki sarkıtlardan sızan suyun etkisiyle tabanda oluşan kilin mineraller bakımından zengin olduğu belirlendi.

Üniversitenin Araştırma Laboratuvarı Aplikasyon ve Araştırma Merkezi’nde yapılan icraat sonucu bu kilden cilt maskesi üretildi. Deri maskesinin seri üretimine geçilmesi ve kent ekonomisine ulama sağlaması hedefleniyor.

Laboratuvarda çalışmalar yürüteç Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, AA muhabirine, Iğdır Üniversitesinin “duygu üniversitesi” car edilmesinden bilahare bölgedeki kaynaklar ve yetiştirilen mahsulat üstüne değişik çalışmalara deniz verdiklerini söyledi.

Son kendisine yürüttükleri çalışmalarda Tuzluca’daki “Tuz Dağı”nın suyu ve toprağının çokça kızıl olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Karadağ, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda çokça altın bire bir minerale sahip, kap maskesine veya losyonlara bereketli gelebilecek tıpkısı yerey keşfettik. Bu topraktan deri maskesi, yüz maskesi üretimi gerçekleştirdik. Katıksız olan bu kil tuz maskesini laboratuvar içinde ayrımlı ürünler katarak henüz zenginleştirdik. Bu maskenin yapımında kullandığımız kilin mineraller itibarıyla zengin olduğunu gözlemledik ve çetin metal bulgusuna rastlamadık. Rektör hocamızın üstelik desteğini alarak bunu mıhlı tıpkısı ürüne dönüştürdük.”

Gönüllüler üstünde yaptıkları uygulamada olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirten Karadağ, proje dahilinde ürünün kol üretimine geçmeye başlayacaklarını dile getirdi.

Musa Karadağ, projeye desteklerinden ekolojik ortam Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya teşekkürname etti.

Share: