Akben: 2021 yılı global kazançlı sorunların etkisi altında geçti

Bankacılık Düzenleme ve Bakı Kurumu (BDDK), 2021 yılına ilgili Almanak Neşelilik Raporu’nu yayımladı.

Rapordaki maruzat yazısında salgının etkilerine değinen BDDK Başkanı Mehmet Mualla Akben, “Öncelikle 2020 yılının evvel aylarında başlayan Kovid-19 pandemisinin sebep olduğu iktisadi daralma ve bunu takip eden tedbir zinciri sorunları mecmu dünyayı olduğu üzere ülkemizi de damarı bozuk şekilde etkilemiştir. İzleyen dönemde pandeminin etkilerinin azaltılması amacıyla uygulanan genişletici politikaların tetiklediği enflasyonist proses, toptan çapta mal ve erke fiyatlarının begayet şekilde yükselmesine sebep olmuştur. Para Şişkinliği ile savaşım amacıyla mütekâmil ülkelerce makbul varyemez dünyalık politikaları ise resülmal hareketlerine, alelhusus de gelişmekte olan ülkelerden anamal çıkışına kat açmıştır. 2021 sene sonuna gelindiğinde söz konusu küresel ekonomik dalgalanmaların çözümüne ilişkin bariz tıpkısı düzelme elan gözlemlenmemiştir.” ifadelerini kullandı.

“2022 yılı küçük ay ayında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlatmış olduğu askeri harekat, global tedbir zincirindeki sorunların ve enflasyonun birlikte siyasal gerilimlerin birlikte tutum üzerinde potansiyel ters etkiler yaratmasına yol açmıştır. Yaşanan gelişmeler 2022 yılının ülkemiz ekonomisi ve mali piyasaları açısından doğabilecek risklere karşı temkinli ve proaktif olunması gerektiğine meni etmektedir. Global risklerin anbean arttığı bu süreçte ülkemiz ekonomisinin bildirme kocaman güvenlik çıpalarından birini bankacılık sektörü oluşturmaktadır. Bankacılık sektörü, yüreklilik piyasasının enerjik aynı şekilde çalışması ve çın sektörün finansal ihtiyaçlarının karşılanmasında nazik tıpkı azamet oynamaktadır. Bu durum sektörün mali sağlamlığının bile şanlı ayrımsız göstergesidir. Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü yaşanan arsıulusal dalgalanmalara karşın 2021 yılında yüzdelik 51 oranında artarak 9.215 bilyon TL’ye, 2021 yılsonu itibarıyla sektörün mecmu mevduat ve cesaret büyüklüğü 2020 yılsonuna bakarak sırasıyla yüzdelik 53 ve yüzdelik 37 oranında artarak 5.303 milyar TL ve 4.901 milyar TL seviyelerine ulaşmıştır. Sektörün toplam faal büyüklüğünün katışık mahdut içi hasılaya oranı yüzde 122’den yüzde 128’e yükselmiştir. Bankaların anamal yeterlilik oranı yüzde 18,39 olarak gerçekleşmiş, net ahit eş ise tıpkı eski yıla göre yüzdelik 59 artarak 93 milyar TL’ye ulaşmıştır.”

“Fintek ekosisteminin gelişimi üzere şanlı bir dönüm noktası”

Dijital bankacılıkla ilgili yapılan düzenlemelere değinen Akben, “Elden dijital kanallar üzerinden bakım veren şubesiz bankaların neşelilik esaslarının ve bankacılık hizmetlerinin finansal uygulayım bilimi şirketleri ve değişik işletmelere bir servis modeli adına sunulabilmesine ilgilendiren şartların belirlenmesine müteveccih kendisine hazırlanan Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Talimatname Resmi Gazete’dahi yayımlanmıştır. 2022 yılı başında yürürlüğe giren Yönetmeliğin şube olmaksızın vakit kaybetmeden sayısal kanallar üzerinden hizmet verecek sayısal bankaların hayata geçmesine ve servis bankacılığı tarafından haddinden fazla değişik inovatif iş modellerine imkan sağlayacağı ve ülkemizin finans sektörü ve ‘fintek’ ekosisteminin gelişimi için makro tıpkısı dönüm noktası olacağı değerlendirilmektedir.” yorumunu yaptı.

Akben, şunları aktardı:

“12 Mart 2021 tarihinde açıklanan Iktisat Islahat Paketi kapsamında, bankacılık sektörünün yüreklilik tahsis ve izlem süreçlerinin etkinliğinin artırılmasına müteveccih yerine hazırlanan Güven Tahsis ve İzleme Süreçlerine İlişkin Rehber ve bankacılık sektörünün aktif kalitesinin artırılmasına yönelik yerine hazırlanan Budaklı Takanak Çözümleme Rehberi 29 Haziran 2021 tarihinde yayımlanmıştır. ‘Düğümlü Alacak Çözümleme Rehberi’ne zemin teşekkül fail ‘Bankaların Yüreklilik İşlemleri Üzerine Talimatname’te yapılan değişiklikle anılan Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde bankalarca çözümleme birimleri kurulması ve düğümlü takanak analiz stratejisi ile operasyonel planların hazırlanması yükümlülüğü getirilmiştir. Ayrıca, 2021 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında Düzce, Rize, Artvin, Bartın, Kastamonu ve Sinop illerinde meydana mevrut baskın felaketleri zımnında bu illerde beledi şahıslar açısından eğreti süreler amacıyla cesaret mehil sınırlarının uygulanmamasına ve güven kartı taksitlendirme sürelerinin tıpkı kata kadar artırılmasına imkan tanınmıştır.”

Akben, abuhava değişikliği konusuna ilgili ise “2021 yılında ülkemizde sürdürülebilir bankacılığın geliştirilmesi ve buna ilgili risk hile altyapısının kuruluş edilmesi için dahi balaban adımlar atılmıştır. Sürdürülebilir bankacılık alanında yapılan çalışmalarla Paris İklim Anlaşması kapsamındaki karbon emisyonu azaltım hedeflerine ulaşılması ve SUTAŞ Yeşil Mutabakatının yaratacağı koşullara harmoni sağlanması için yeşil kazançlı dönüşümün finansmanına katkı sunulması hedeflenmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Vezneci dışı finans sektörü çalışkan toplamı 252,2 bilyon TL oldu

 

Akben, bankalardan elan fazla ulama istedi

 

Bankaların kredi hacmi 5 trilyon TL’yi aştı

 

Tarz Bankası Mali İstikrar Raporu yayımlandı

 

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

 

Share: