Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Zelzele Sergisi

KEMAL DEĞER ATALAY

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye revan Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası, vatandaşları yer sarsıntısı ve kentsel transformasyon üstüne bilinçlendirmek amacıyla ışık sergisi açtı. Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Kasıt Doğan, “Ülkemizde yaşanan ateş depremden sonradan, o bölgedeki yıkımlardan sonraları arkadaşlarımız, Aksaraylı halkımızı bilinçlendirmek amacıyla orada çekimler yaptı. Burada fotoğraflarla gelişigüzel halkımıza tike yapıyoruz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası, zelzele bölgesinde incelemelerde bulundu. Zelzele bölgesinden dönen İnşaat Mühendisleri Odası, Aksaray 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda, vatandaşları zelzele ve kentsel inkılap üzerine bilinçlendirmek için ışık sergisi açtı. Sergide açıklamalarda mevcut İnşaat Mühendisleri Odası’na mukayyet inşaat mühendisleri, kentsel dönüşümün hayati önemine değinerek Aksaray’ın üstelik bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.

“HALKIMIZIN KENDİ BİNALARINI ARAMA ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Garaz Doğan, şöyle konuştu:

“Ülkemizde yaşanan dokunaklı depremden sonraları, o bölgedeki yıkımlardan sonradan arkadaşlarımız, Aksaraylı halkımızı bilinçlendirmek amacıyla orada çekimler yaptı. Burada fotoğraflarla gelişigüzel halkımıza lokma yapıyoruz. Halkımızın bu konuda bilinçlendiğini gördük. Elan sonrasında, kentsel transformasyon ile ilişkin halkımızın öz binalarını taharri etmesini istiyoruz. Devamında hem bizim odamız hem bile ilgili makamlarla takat sınırı analizine sara benzeri şekilde çarkıt yapılardan kurtularak halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Maraş’ta gerçekleşen depremlerden bilahare tığ İnşaat Mühendisleri Odası namına, 20 nefis ekibimizle hasar belirleme çalışmalarında bulunduk.”

“ARTIK DAHA AĞIR YAPTIRIMLAR BEKLİYORUZ”

Hareket bölgesinde 7 günde 2 bin 400 binayı kontrol ettiklerini söyleyen inşaat mühendisi Eyüp Yıldız, şunları söyledi:

“6 Şubat’ta Kahramanmaraş Elbistan merkezli yaşanan iki balaban depremden sonraları 10 ilimizin zarar görmesiyle Aksaray’üstelik hasar tayin eğitimi almış 16 gönüllümüz ile birlikte bölgeye cereyan ettik. Bölgede 7 dönüş kaldık ve bu 7 çağ içerisinde 2 bin 400 binayı taharri ettik. Şu ızdırap gerçeği gördük; önceki evvel yapılan binaların akva zemine yapılması gerektiğini, ardından projelendirme aşamalarında altında dükkan olsun, bitirme sayıları ve çıkmalar olsun yeterli büyüklüğünde kolon, kiriş ebatların uymazlık gördüğünü gördük. Bütün bunları yaptıktan bilahare buraya gelerek halkı bilinçlendirme üzere orada görmüş olduğumuz zehir tecrübeyi halkımızla bu arada paylaşmak için burada standımızı açtık. Burada herkese sordukları soruların cevaplarını vermeye çalışıyoruz. Bu depremden çıkarmamız gereken dersler var. ’99 depreminden bilahare el ile atılan betondan alışılagelen betona geçtik. Sarsıntı Yönetmeliği değişti. Bundan Sonra de elan kırıcı yaptırımlar bekliyoruz. Müteahhitlik, canı sıkılanın yapacağı benzeri çığır değil. Herkes üstencilik yapıyor, bu işin tıpkısı ciddiyeti var. İnsan sağlığını hiçe atamayız, mülk kazanılacak diye niteleyerek. İnsanların sağlığı ile oynanamaz. Kentsel tahavvül almak, ayakta zar zor duran binaların baştan yapılması demektir, bakir yönetmeliğe göre daha gür şartlarda yapılması demektir.”

“BİZ KAYNAK YERINE MÜSTELZIM BIRLIK DESTEĞİ VERECEĞİZ”

İnşaat Mühendisi Barış Ceylan ise “Tığ, Elbistan bölgesinde hasar tayin çalışmalarında bulunduk. Tıpkısı hafta kalarak 2 bin 400 binanın hasar tespitini yaptık. Elbistan’bile gördüğümüz kaynak büyük tıpkısı felaketti. Neredeyse eski binalardan kaynaklı tıpkı faciaydı. ’99 depreminden sonraları yapılaşmada tıpkısı yüzyıl atlandı. Kentsel dönüşümlerimizi, odamız adına destekliyoruz. Bunun üzere halkımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Halkımızın alelade bu konularda bilinçlenmesi lazım, çarkıt binalardan kurtulmamız lazım. Herkese tavsiyem, aynı an geçmiş binanızı arama ettirin, tığ hane olarak müstelzim eksiksiz desteği vereceğiz” dedi.

Vatandaş Sadi Özdil birlikte “Kentsel tahavvül yapılmalı. Demin ’99 öncesi ve ’99 sonrası binalar bire bir değil, betonundan demirine büyüklüğünde haddinden fazla ayrımlı. Bakir sisteme dönülmeli ve insanların fert güvenliği sağlanmalı, gerekli önlemler alınmazsa insanlar hayatlarını kaybeder” değerlendirmesinde bulundu.

Share: