ATSO Başkanı Kırıcı: “Konutta en, talebi karşılayamıyor”

Antalya Ticaret ve Uran Odası (ATSO) Başkanı Davut Okkalı, TÜİK aracılığıyla açıklayan 2022 yılı 2. çeyrek çatı izin istatistiklerine ait, ülke genelinde ev değer artışının anne nedeninin basamak arzının talebi karşılamakta sınırlı kalması olduğunu belirterek, Antalya’dahi ise göz üretiminde ortalamanın üstünde çıkıldığını ve bunu destekleyecek enfrastrüktür atılımına ihtiyaç olduğunu bildirdi.

ATSO ve Garp Akdeniz Ekonomisini Ihya Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Ciddi, TÜİK tarafından açıklanan 2022 yılı 2. çeyrek yapı müsaade istatistiklerine ait değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Kısık açıklamasında şunları kaydetti: “TÜİK tarafından belediyelerden derlenen, inşaat sektöründe zindelik hacmine ve basamak arzındaki gelişmeye çerağ tutan çatı icazet verilerine göre, Türkiye genelinde, 2022 yılının geçmiş yarısında çatı ruhsatı alınan daire sayısı yüzdelik 21 azalmıştır. Yıllık bölük üretimi, 2014 yılında 1 milyonu aşmış, 2017 yılında 1,4 milyon ofis sayısına kazanmış, ancak 2019 yılında iktisadi mesail nedeniyle 319 bine, 2020 yılı pandemi koşullarında 555 bine gerilemiştir. Bu yılın önceki yarısında göz üretiminde sabık yıla göre çöküntü olduğunu görüyoruz. Güzeşte yıl yapılan 721 bin bölük üretiminin 332 bini evvel yarıda yapılmıştı. Bu yılın ilk yarısında ev üretiminin yüzdelik 21 oranında düşüşle 261 bine gerilediği görülmektedir. Yılın ikinci çeyreğindeki almanak kriz ise yüzdelik 26 oranındadır. Göz fiyatlarındaki artışın ana nedeninin arz-rica dengesizliği olduğuna geçtiğimiz aylarda dahi özen çekmiştim” diyerek konuştu.

“Akıbet 4 yılda geçmiş 4 yıla bakarak 2 milyon elan az basamak üretildi”

Aktüel verilerin konutta üretim yetersizliğinin olduğunu ortaya koyduğunu işaret eden Ciddi, “Esbak yıl verilerine bakarak sonuç dört yılda geçmiş 4 yıla bakarak 2 milyon elan bir iki basamak üretildiği görülmektedir. Kalan isim ve kâm trendlerinde yaşanan değişmeyle devlet genelinde ev ihtiyacının görünenden haddinden fazla henüz yüksek olduğu ferah ferah söylenebilir. 2021 yılının önce şeş ayına bakarak ev üretiminin arttığı mülk sayısı 11’dir ve bildirme çok çoğalma Artvin, Adana, Antalya, Ankara’dahi gerçekleşmiştir. Bu dört ilimizi Mersin Ağacı, Gümüşhane, Şanlıurfa ve Van izlemektedir. İstanbul ve Aydın’dahi istihsal artışı bağan düzeyde olup ayrıksı illerde istihsal gerilemiştir” dedi.

“Antalya’de cevaz alınan ofis sayısı yüzde 32 arttı”

Göz fiyat artışında Türkiye lideri olan Antalya’bile yılın önceki yarısında müsaade alınan ofis sayısının geçmiş yıla bakarak yüzde 32 artışla 19 bine yükseldiğini kaydeden Davut Güç, “Aynı dönemde çatı ruhsatları yüzde 6,3 azalırken, cevaz alınan yapım alanı yüzdelik 21 artışla 2,6 milyon metrekare olmuştur. İlimizde inşaat hacminin yılın ilk yarısında yapı ve yüzölçümü olarak 2018-2020 dönemi öncesi ortalamaların gerisinde kaldığı, fakat göz üretiminde ortalamanın konusunda çıkıldığı anlaşılmaktadır. Girdi maliyetlerindeki artışa karşın çöz göç ve ecnebi talih vatandaşları ilgisiyle mütezayit arzu, Türkiye ortalamasının az çok üzerinde benzeri oranda istihsal artışını desteklemektedir. Istihsal artışının önümüzdeki dönemde konut fiyatı ve kiralardaki artışı alışılagelen düzeylere çekmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Merkezi ve yerel yönetim gelişim birliğinde enfrastrüktür atılımı gerekiyor”

Antalya’de yapı ve konut üretiminin cesim tıpkısı kentsel altyapı ihtiyacı oluşturduğunu dile getiren Yoğun, ” Sefer, hareketlilik, su, lağım döşemi, arıtma tesisi yatırımlarının kapasite, ivinti ve nitelik itibarıyla bölük üretiminin gerisinde kalmaması gerekir. Bu konunun evcil yönetimlerin gücünü aştığı ve merkezi idare, yerel yönetim işbirliği gerektiği bile açıktır. Ülkemizin turizm başkenti Antalya’de enfrastrüktür alanında yıpranmamış tıpkısı atılımın gerçekleşeceğini ümit ediyorum” değerlendirmesinde bulundu. – ANTALYA

Share: