Bankaların tarıma güven desteği 180 bilyon lirayı geçti

Bankaların mart sonu itibarıyla tarıma yüreklilik desteği, 2021 sene sonuna göre 18,7 milyar teklik arttı.  Bankacılık Aranjman ve Bakı Kurumu (BDDK) verilerine bakarak bankacılık sektörünün tarım alanında cıvıltı gösteren firmalara kullandırdığı kredilerin stoku mart sonu bakımından 180 milyar 738 milyon dolar oldu.

Tarım sektöründeki itimat stoku artışı sonuç 5 yılda yüzde 141,4 yükseldi

2021 sonunda 162 bilyon 34 milyon lira düzeyinde olan cesaret stoku, 3 maaş süreçte yüzdelik 11,5 arttı. Bu dönemde itimat stokunda 18 milyar 704 milyon liralık artma görüldü.

Serencam 5 yılda tarım alanında kullandırılan krediler 105 bilyon 858 milyon teklik arttı. Özellikle pandemi döneminde desteklerini sürdüren bankalar, tarım cesaret stoklarını serencam 2 yılda yaklaşık 73 bilyon teklik artırdı. Böylelikle ekincilik sektöründeki emniyet stoku artışı akıbet 5 yılda yüzdelik 141,4, akıbet 2 yılda yüzdelik 67,4 yükseldi.

Tarım bankacılığı konsepti

“Tarım Bankacılığı” konsepti ile çiftçilere ve ekincilik alanında faaliyet gösteren firmalara özel kampanyalar ve emniyet imkanları sunan bankacılık sektörü, çiftçinin ve üreticinin ihtiyaçlarını ve mevsimsel nakit akışını ayn önünde bulundurarak farklı ürünlerle ekincilik kesiminin yanında düzlük alıyor.

Bankalar, çiftçilerin ve üreticilerin traktör, mazot, matbua, tarımsal derman, çocuk, yem ve takım ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere yöre ödemesiz, hasatta ödeme evet bile streç ödeme gibi kredi imkanlarının yanı sıra anlaşmalı uzuv hisse senedi yerlerinden alımlar amacıyla özel cesaret kartları birlikte sunuyor.

Tarım ürünlerinin üretimi, güvenliği, sürdürülebilirliği, tedariki ve nihai tüketiciye erişimi konuları salgınla gelişigüzel yeniden gündeme geldi. Önemli alanların başında gelen tarım; çiftçileri, zirai üretime müteveccih girdi üreten ve tedbir edenleri, kooperatifleri, tarım ürünlerini depolayan, satan, etkin tüccarları, sanayicileri, esnafı, global ve harabati satıcıları, erke üretenleri, malumat, yazılım, uygulayım bilimi geliştiren şirketleri, üniversiteleri ve sivil topluluk örgütlerini bir araya getiren tıpkı ekosistem haline getirdi.

Tarım, gıda ve meşrubat sektöründen 22,9 bilyon dolarlık ihracat

Tarımda 10 sektörden 9’u ihracatını arttırdı

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’de tarımı kuşkusuz etkiledi ?

Tarımda “Avrupa Birliği” modeli

Tarımsal girdi fiyatlarında artış sürüyor

Share: