Bitlis balı Londra’da ‘Altın Bal’ yarışmasında bir numara oldu

Bitlis balı, dünyanın bildirme prestijli bal yarışmalarından olan London International Honey Competıtıons (Londra Uluslararası Bal Yarışmaları) çerçevesinde bilcümle testleri başarı ile geçerek dünya birinciliği elde etti.

Türkiye’nin genişlik mehabetli bal merkezlerinden olan Bitlis’te bal hasat çalışmalarına başlanırken, varlıklı floraya cemaat erdemli rakımlı yaylalarda üretilen bal, ehil olduğu kaliteyi bile başarıyla ortaya koydu. 3 ay evvel uluslararası bal yarışmaları amacıyla Londra’daki laboratuvarlara gönderilen Bitlis balı; prolin değeri, nem oranı ve çiçek tozu sayımı itibarıyla bir numara seçildi. Kestirmece 130 ülkeden 153 arıcının katıldığı bu değerlendirmede 28 kategoride Bitlis balı acun birincisi seçilmesi, kentteki arıcılara nazik bahtiyarlık yaşattı.

Bitlis namına ürettiği balları, laboratuvarlardaki testlerden başarıyla sabık ve hakem heyeti üyelerinin verdiği puanlarla Londra Arsıulusal Bal Yarışmalarında birincilik elde fail Çekinmezlik Güngördü, ödülünü ise 27 Ağustos’ta İstanbul’bile düzenlenen 47’nci Apimondia Acun Arıcılık Kongresinde aldı. ‘Golden Honey’ (Zer Bal) ödülünü kayran Güngördü, kestirmece 45 yıldır 3 kardeşi ile birlikte bal üretimi yaptıklarını söyledi. Bal alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan ‘Golden Honey’ ödülünü aldıkları üzere bahtiyar olduklarını belirten Çekinmezlik Güngördü, ödülü Bitlisli arıcılar adına aldıklarını belirterek, “Babadan kalma mesleğimizi 2 bin 500 rakımlı Karçinbaşı dediğimiz bölgede sürdürüyoruz. Endemik bitkilerin tehlikeli olduğu bu yaylada yazın konaklarız. Bugüne büyüklüğünde bir nice yarışmada ödül almıştık. Amma sunma prestijli ödülümüz bu oldu. Bitlis Sili Yetiştiricileri Birliği marifetiyle yarışmaya bizim balımız gönderildi. Ürünümüz cümle laboratuvar ortamlardan geçtikten bilahare zer bal ödülüne layık görüldü. Bu iki maaş bire bir süreçti. 47’ncisi düzenlenen Apimondia Dünya Arıcılık Kongresinde düzenlenen törenle ödülümüzü aldık. Biz bu ödüllü Bitlis arıcıları, Bitlis balı yerine aldık. Emeği geçenlere haddinden fazla teşekkürname ediyorum. Bu başarıda sunu iri pay, Bitlis Öz Yetiştiricileri Birliği Başkanımız Medeni Avcil’in. Bitlis balı mahiyet değerini bulmaya başlıyor. Bitlis balı türe ettiği yere ati. Eksantrik yerlerde bütün bal ormanı yaparken, bizim burada natürel bal ormanı var. Dünyadaki 300 endemik gevenden üçü birlikte Bitlis’te bulunuyor. Balda bildirme balaban kalitelerden birisi prolin miktarıdır. Türkiye’de hemen hemen yeryüzü faziletli prolin miktarı üstelik Bitlis balında çıkıyor” dedi.

Bitlis Saf Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kentlileşmiş Avcil ise kentteki hasat döneminin başladığını söyledi. Avcil, kentte 240 bin halis kovanının bulunduğunu ve 3 bin titrem bal ürettiklerini belirterek, “Bitlis; iklim, coğrafya ve doğa zenginliği bakımında arıcılık merkezidir. Yayla ve zengin nebat örtüsüne topluluk olduğu üzere dahi kalitesi yüksektir. Dünyadaki bir nice arsıulusal yarışmada, Bitlis balı lahzada alelacele herhangi bir yıl dürü alıyor. Bu yıl ise arıcı arkadaşımız Büzük Güngördü’nün ürettiği balları Londra Uluslararası Bal Ödülleri Yarışmasına gönderdik ve balımız kızıl kalite ödülüne layık görüldü. Bunun için İstanbul’de 47’ncisi düzenlenen Apimondia Dünya Arıcılık Kongresinde ödüllerimiz takdim edildi. Bu vesileyle Cüret arkadaşımıza ve değişik arıcılarımıza bu başarılarının devam etmesini diliyorum. Bitlisli arıcılar çokça balaban tıpkı hazinenin üstünde oturuyorlar. Arıcı arkadaşlarımız istediği takdirde ve kendilerine imkan verildiğinde bu zümre arsıulusal platformlarda daha bereketli dereceler alacağına da inanıyorum” diyerek konuştu. – BİTLİS

Share: