Esenlik emekçileri teşvik düzenlemesi istiyor

CURCUNALI Eskişehir Şubesi Örgütlenme Sekreteri Erhan Sik, Haziran 2021 öncesi birçok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka teşvik sözleşmeleri ile emekçilerin eline 3-5 bin TL arası ilişik benzeri dirimlik geçtiğini tabir ederek, “Ancak bakir dönemde yapılan banka teşvik sözleşmelerinde bu nicelik 25-30 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Hele 2021 yılı ve öncesinde teşvik anlaşması yapılan hareket yerlerinde müteharrik emekçiler pahal hak kaybına uğramış bulunmaktadır” dedi.

“ÜCRETLERİMİZ ENFLASYON KARŞISINDA IŞIK GİBİ ERİYOR”

Enflasyonla faiz beyninde açılan makasın, bankaları karlılık rekoruna akilane koşturduğunu tamlayan Fallus, “İşçi ve emekçiler aldıkları ücretlerle ayı şüphesiz çıkarabilirim diye kuruş hesabı yapıyor, meyve birlikte alamıyor, çocuğunu tam ve dengeli besleyemiyor, canlılık, akarsu faturalarını ödeyemiyor, karabasanlar görüyor, intiharın eşiğinden dönüyor evet dahi intihar ediyor.

TÜİK, 31 Mayıs’ta 2022 birinci çeyrek nema rakamlarını açıklamış bu rapora bakarak Karışık Yurtiçi Hasıla yüzdelik 7,3 büyümüştür. Fakat bu büyümeden kimin faydalandığını bugün ilkokul öğrencisi kollar dahi çok iyi bilmektedir. Bu büyümede ekonomik cıvıltı kolları incelendiğinde, Mal sektörünün nema hızı artarken, hasılanın içindeki işgücü ödemelerinin payı ise giderek düşmüştür.

Bizler; emekçiler seçme sabık gün elan üstelik yoksullaşırken, ücretlerimiz pahalilik karşısında benzeri çirağ kabil erirken seyirci olmayacağız tabii. Emeğimizin üzerinden temas ki nemalanıyor ve karına kar katıyorsa biz üstelik kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten gabi durmayacağız.

Bankaların küsurat bu devasa karlarında iştirakçi ve emekçilerin kendilerine yatırılan maaş ve rastgele tür ücretlerinin değerlendirilmesi da etkilidir. Ücretlerimiz üzerinden bankların elde ettiği kardaki payımızı istiyoruz. Bu nedenle promosyonlar yenilensin” şeklinde konuştu.

“PROMOSYON GEÇIM SÜRESİ 3 YILI AŞMAMALI”

Başlattıkları imza kampanyalarıyla kamuoyu oluşturduklarını ve konuyu Türkiye’nin gündemine taşıyarak olumlu adımlar atılmasını sağladıklarını vurgulayan Kamış, bankalara dahi çağrıda bulunarak, emekçilerin maaşları üzerinden sağladıkları erdemli karlara rağmen promosyonların düzeltilmesinde meşakkat çıkarılması halinde tüketimden gelen gücü kullanarak boykotlar yapacaklarını söyledi. Kurumların teşvik anlaşmalarında önerilerini sıralayan Kamış şunları söyledi:

* Teşvik sözleşmelerinin yenilenmesinin çıkarılacak aynı kararnameyle yegâne aynı günde çözüme kavuşacağı bilinmektedir. Bu nedenle tam emekçiler lehine özendirme sözleşmeleri amacıyla baştan bir aranjman geciktirilmeksizin yapılmalıdır.

* Hükümetin işyar mahiye zamlarında yaptığı gibi 6 aylık para şişkinliği farkı özendirme sözleşmelerinde birlikte uygulanmalıdır.

* Enflasyonun mahsus tıpkısı oranı aşması ya da alışılmamış bire bir şişkinlik artışı yerinde teşvik sözleşmelerinin süresi dolmadan güncellenmelidir.

* Enflasyonist dönemlerde teşvik sözleşmeleri cezai araç olmaksızın güncellenmelidir.

* Teşvik sözleşmelerinin süresi 3 yılı aşmamalıdır.

* Teşvik anlaşmalarında işkolundaki örgütlü yapıların cümlesi sürece karışma edilmelidir.

Share: