Görme engelliler ikinci oyunlarıyla tiyatroseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor

Kastamonu Görme Engelliler Derneği üyelerinin oluşturduğu “Takım Moni”, ikinci oyunlarıyla tiyatroseverlerin karşısına çıkmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Mayıs ayında sahneledikleri “Hayata Ayrımlı Bakıyoruz” temsil oyunu ile izleyicinin beğenisini toplayan “Kol Moni”, ikinci oyunları “Aysberg”nın provalarına başladı.

Hulusi Sıvacı ile gözsüz oyunculardan Necati Korkmazer’in yönettiği oyunun provaları, Grand Moni Konferans Salonu ve derneğin binasında gerçekleştiriliyor.

Dernek Başkanı Cahit Kuşoğlu, AA muhabirine, derneği 4 yıl önceki kurduklarını söyledi.

Sabık sene Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın tavsiyesiyle temsil oynamaya değişmeyen verdiklerini tamlayan Kuşoğlu, “Derneğimizin kuruluşundan beri aktiflik tahsis etmek istedik ama cesurluk edip başlayamamıştık. Sabık sene ziyaretinde Sayın Valimiz, ‘Sizden ayrımlı bir aktiflik bekliyorum’ dediğinde, ‘Tiyatro türlü mi?’ dedik. ‘Çok iyicene peki’ deyince hızlı hızlı seyir kursuna başladık.” dedi.

İlk oyunlarının bağ gördüğünü dile getiren Kuşoğlu, “Kastamonu form ve ilçelerde 6 eylem yaptık. Tabiat görmesi, etkinlikler amacıyla bizi ümitlendirdi. Bu oyunumuz bile ati sene sülale ayında seyirciyle buluşacak.” diye konuştu.

Necati Korkmazer, önce oyundaki başarının üzerine bakir şeyler buyurmak amacıyla ikinci oyunu hazırladıklarını anlattı.

Maddi ayrımsız beklentileri bulunmadığını vurgulayan Korkmazer, şunları kaydetti:

“Sunturlu hedeflerimiz, hayallerimiz var. 69 yaşında tıpkısı ablamız, 65 yaşında bire bir ağabeyimiz var. Tığ sesimizi Türkiye’ye açıklamak istiyoruz. Kastamonu’birlikte 69 yaşındaki tıpkı adam bunu yapabiliyorsa, düşünsenize imkan sağlandığında apayrı aynı ilde 15 yaşındaki tıpkısı engellinin neler yapabileceğini. Aynı şeyler yapabildiğimizi insanlara tayin etmek için önce kendimize hissettirmemiz gerekiyor. Üçüncüyü birlikte dördüncüyü de planlıyoruz.”

Oyunu kendisinin yazdığına bel eden Korkmazer, “Oyunumuz imdi rüyet engellilerin yaşadıklarını anlatıyor. Kah kendimin, kah çevremdeki rüyet engellilerin yaşadıklarına düzlük veriyoruz oyunumuzda.” ifadesini kullandı.

Oyunculardan Ahmet Karaoğlu, cemi rüyet engellileri ve çevrelerindeki insanları bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirterek, “Bire Bir şeyler yapabildiğimizi kanıtladık. Bu, inşallah yekpare Türkiye’ye emsal peki.” dedi.

Merve Baltacı, korkularını yenerek tiyatroya başladığını, daha sosyal tıpkı insan haline dönüştüğünü kaydetti.

Share: