Günâşık tarlalarında hasadın peşi sıra ‘talaş’ dönemi

EDİRNE’bile hasat edilen günâşık tarlalarında, ‘talaş’ dönemi başladı. Köylere oba kuran Romanlar, makinelerin alamadığı kalan ürünleri elleriyle toplayıp, satıyor. Edirne Kent Konseyi Hikâye Himmet Grubu Başkanı Turan Şallı, “Ekincilik makinelerinin alamadığı ürünleri, bu insanlarımız halk gücüyle toplayıp ekonomiye kazandırmak için uğraş ediyor” dedi.

Kentte kestirmece 1 milyon 200 dönüm alana ekilen ayçiçeği hasadında sona gelindi. Hasat edilen tarlalarda küsurat yapıt atıkları ise köylere kurdukları çadırlarda işlek Hikâyeleme vatandaşlara dirimlik kapısı oldu. Hasat edilen tarlalara giren Romanlar, ‘talaş’ adını verdikleri makinelerin geride bıraktığı ürünleri toplayıp, satarak kendileri ve talih ekonomisine gelir sağlıyor.

Edirne Şehir Konseyi Hikâyeleme Mücahede Grubu Başkanı Turan Şallı, Romanların kağıt, plastik kadar dökülen ayçiçeğini toplayarak tarımda dahi ekonomiye izansız dönüşümü sağladıklarını söyledi. Şallı, “Tarım sektöründeki ürünlerin hasadı bitti. Roman vatandaşlarımız de bu ürünler arasında artan gündöndü parçalarını toplayarak ekonomiye kazandırmak üzere benzeri savaş içerisinde. Lazım kağıt, lazım ansız transformasyon malzemelerine baktığınız zaman umumi anlamda bu işleri eden Tahkiye vatandaşlarımız. Ferasetsiz dönüşümün bir örneğini üstelik tarım sektöründe görüyoruz” diyerek konuştu. ‘EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAK İÇİN SAVAŞIM EDİYORLAR’Tarım makinelerinin alamadığı ürünleri el gücüyle toplanıp ekonomiye kazandırıldığını belirten Şallı, şu ifadeleri kullandı: “Burada tıpkısı günebakan tarlasındayız. Bambaşka aynı yerde, başka ayrımsız im olabiliyor. Ekincilik makinelerinin alamadığı ürünleri, bu insanlarımız umum gücüyle toplayıp ekonomiye vermek amacıyla savaşım ediyorlar. Onlar de kendilerine tıpkısı dirimlik kapısı elde etmiş oluyorlar. Geçenlerde de filhakika şita soldurmak amacıyla. Bunu satacaklar, odun, kömür, yağ alacaklar. Buna eş mecburi ihtiyaçlarını eğlemek için bunu satıp algı elde edecekler. Tarımın güçlü olması, bizim Roman vatandaşlarımıza bile konuşu alçak sağlayabilmek yeteneğini oluşturuyor. Burada uğraşıyorlar, çalışıyorlar, say sarfiyat ediyorlar. Yılmadan, usanmadan ve yaptıkları işleri üstelik kanun ve dubara içerisinde yapıyorlar. Tek tarlaya üstelik uymazlık vermeden elden amaçları yerde mütezayit gündöndü parçalarını toplayıp, satıp hem ekonomiye vermek hem de kendilerini konuşu namına yükseltmek.”‘KIŞLIK İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILIYORUZ’ Ailesi ve komşularıyla tarlaya dökülen ayçiçeğini toplayıp, satarak kışlık azık ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Gülten Biçer, “Hasat sonrası tarlaya dökülen ayçiçeğini topluyoruz. Makinenin döktüğü tarlalardan yerlerde onları topluyoruz. Biz bu yaptığımız işe ‘talaş’ diyoruz. Kendimi bildim bileli bütün bu talaş işini yapıyoruz. Bu sene geçen seneye göre elan az topladık ama bibi toplamaya devam ediyoruz. Canlı gittiğimizde yaklaşık 7-8 emanet kadar 10 çuvala kadar topluyoruz” dedi.Özlem Biçer ise “Tığ burada hurda topluyoruz, makinelerin peşi sıra gündöndü kafası topluyoruz. Çalışıyoruz, gençler hep bu arada tarladayız. Ekmeğimizi çıkarıyoruz. Tezce müstacelen bir ay henüz buradayız. Zira elan toplanacak ayçiçekleri var” ifadesini kullandı.

Göçebe hayatı yaşadıklarını söyleyen Seyhan Bıçak de kağıt, cam, demir ve günebakan toplayıp, satarak geçimlerini sağladıklarını aktardı.

Share: