Hasan Dağı’nın depreme etkisi ve volkanik hareketliliği usa vurma izleniyor

Hasan Dağı’nın depreme etkisi ve volkanik hareketliliği usa vurma izleniyor

Hasan Dağı yer bilimsel ve fiziksel sensörlerle izleme ediliyor

AKSARAY – Aksaray ve Niğde memleket sınırında düzlük düzlük volkanik Hasan Dağı’nın mağma tabakası hareketliliği ve bölgede meydana mevrut depremlere etkisinin olup olmadığı fiziki ve jeolojik sensörlerle izleniyor. Hasan Dağı’ndan güzeşte Sodyum Klorür Gölü kırık hattının izlenmesi 24 saat çevrimiçi yargılama olarak izleniyor.

Volkanik keder olan Hasan Dağı’nın mağma tabakası hareketliliği ve Hasan Dağı’ndan sabık Sodyum Klorür Gölü kırık hattının depremlere etkisinin ölçülmesi için oluşturulan “Hasan Dağı Volkanizmasının Tektonik ve Volkanik Açıdan Jeodezik ve Fiziksel Sensörler ile İzlenmesi” projesi 10 Fasıla 2022 tarihi itibariyle başladı. TÜBİTAK destekli projenin yürütücülüğünü Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacı Erek Yılmayan başkanlığında gerçekleştirilirken, Hasan Dağı bölgesinde 3 değişik noktaya kurulan GPS noktaları ile izlemelere başlandı. 24 saat sakır sakır kendisine çevrimiçi ve müdrike takdir yapılabilen sistemle jeolojik ve fiziksel sersörlerle izlem yapılıyor.

Konuyla ilişkin bilgiler veren ASÜ Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacı Misyon Yılmayan, Hasan Dağı’nın Acun Volkanizler Birliği marifetiyle volkanik olduğu sonucuna varıldığını hatırlatarak, “Ülkemizde gâh yerlerde birlikte var elhak. Tektonik hareketliliğin olup olmadığı açısından araştırmalar yapılacak. Tığ TÜBİTAK ile hareket rüçhan aynı proje çerçevesinde Hasan Dağı’nı suret aldık. Hasan Dağı volkanizmasını tektonik mi yoksa volkanik mi bu açıdan hem yer bilimsel hem bile fiziki sensörlerle özlemek istiyoruz. Proje çerçevesinde yapmamız gereken icraat vardı. Bunlardan birisi 3 kıta çakılı GPS istasyonu. İstasyonun birisi burası Hasan Dağı’nın eteğinde. Tıpkısı tablamız var, GPS’miz var. Tiltmetremiz var içeride. Benzeri istasyonun ayrımsız aynı Inşa Etmek köyü bölgesinde Hasan Dağı eteklerinde var. Tıpkı ötekisi bile Niğde Keçikalesi tarafında var. Projemiz şu; bu 3 GPS noktasından daim yargılama çevrimiçi bilgi alacağız 24 saat genel ağ yoluyla alacağız. Elan bilahare bunu değerlendireceğiz. Tesislerimizi yeni tamamladık. 10 Mabeyin fiktif ile takdir almaya başladık. Bunun dışında gine buradaki hareketliliği inceleme adına Hasan Dağı’ndan güzeşte Sodyum Klorür Gölü sarsıntı kırık hattı 14 çıngı bizim kampana noktalarımız var ve oradan üstelik 6 ayda benzeri takdir alıyoruz. Amma burada entelekt, her an 24 saat ölçüm alıyoruz. Bu ölçülerin en üst değerlendirilmesinin arkası sıra burada hangi nev tadilat var ona bakacağız. Yalnız verileri kullanılmamış almaya başladık. Neler alacağız? GPS ile 3 sabit noktadan daim haber alacağız. Değme ne ayrımsız koordinatlarda oynama var mı ona bakacağız. Tiltmetre dediğimiz aletimiz ile zemindeki mağma tabakasında şişme, inkıbaz, eğiminde ayrımsız mübayenet var mı ona bakacağız. Gaz çıkışlarını ölçeceğiz. Sıcaklıklar ölçülecek. Parçalanmamış bu verileri harmanlayıp çözümleme ederek hangi olduğu göreceğiz. Bu ölçüme neden lazım duyuldu? arada sırada biliyorsunuz mutedil ölçekli depremler meydana geliyor. en son 2020’de Niğde Konkav civarında benzeri deprem meydana gelmişti. Acaba bu depremlere bu Hasan Dağı’nın volkanik ya birlikte tektonik açıdan aynı etkisi var mı? Bu istifham gündeme geldi ve tığ de bunu özlemek istedik. Yani Hasan Dağı’nın depremlerle bire bir ilgisi var mı? Hasan Dağı Milattan Önceki 6 binli yıllarda tıpkı deli dolu olmuş. Onun dışında şu anda öyle tıpkı akım gözükmüyor” dedi.

Share: