İbrahim Takı yanıtladı! Cumhur Reisi Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı görüşecek mi?

Ankara- Atina hattında serencam dönemlerdeki gerilim bitmeme ediyor. Geçtiğimiz haftalarda ” İzmir’i unutma Yunanistan. Benzeri geceleyin anlayışsız gelebiliriz” sözleri Yunanistan’dahi aksiseda bulan Cumhur Reisi Erdoğan, sonuç olarak 77. BM Umumi Kurulu’ndan yaptığı konuşmada Ege’da botları batırılan ve boğularak hayatını kaybeden çocukların fotoğrafını göstererek Palikarya tarafına kaba ifadeler kullanmıştı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis “Cumhur Reisi Erdoğan’a yanıtımı cuma günü BM Umumi Kurulu’nda yapacağım konuşmada vereceğim” diye niteleyerek karşılık vermişti.

ERDOĞAN, MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞECEK Mİ?

NTV yayınına katılarak gündeme ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Külfet’a Reisicumhur Erdoğan’ın Miçotakis’le görüşüp görüşmeyeceğini ilişik benzeri soru üstelik soruldu.

Sıklet ise “Cumhurbaşkanımız tıpkı hamle atıldığında iki adım atar. 6-7 Ekim’de Prag’da bire bir görüşme olur mu bilmem. Yunan tarafının adımlarına mecbur. Şu an üzere Miçotakis’le planlanan aynı müzakere bulunmayan” şeklinde karşılık verdi.

İbrahim Ağırbaşlılık’ın açıklamalarından satır başları:

“Asya ile ilişkilerimizde paradigmatik bire bir değişim var. Türkiye SUTAŞ’ye üyelik üzere konusunda sakıt eksiksiz yükümlülükleri yerine getirmişken, KEZ’nin fasılları açmaması tıpkı tenkil yaratıyor. Biz, AKARSU üyelik sürecinin devam etmesini istiyoruz. Türkiye KEZ üyesi olmasa bile Avrupa ülkeleriyle ticaretini elhak sürdürüyor ve sürdürecek. KEZ tarafının müspet tıpkı konumda olması gerekiyor. Biz bir yeğleme noktasında ikilemde var olmak istemiyoruz. AB üyeliği Türkiye’nin ciddi tercihidir.

RUSYA’NIN KISMİ SEFERBERLİK İLANI

Daha geçmiş Katliam konusunda tavrımız neyse Donetsk ve Luhansk’taki tavrımız de bir. Rusya’nın fayrap etmek istediği referandumu tanımıyoruz. Rusya, parça fora etmek, taşları baştan hazırlamak istiyor. Ukrayna’nın egemenliğini, yer bütünlüğünü desteklemeye devam ediyoruz. Bu savaşta Ukrayna’nın yanındayız. Savaşın sona ermesi amacıyla çaba gösteren bir tane büyüklük Türkiye. Çarpışma başladığında bile bizim öngörümüz savaşın ayrıntılı süreceği yönündeydi. Şu andaki fon bile savaşın uzayacağı yönünde.

ESİR TAKASINDA TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Türkiye’nin savaşta her iki tarafla sürdürdüğü müzakerat sonucunda tahıl koridoru anlaşması, köle takası gibi kocaman kazanımlar elde edildi. Esir takasında görüşmeler 3 kamer evvel başladı. Cumhurbaşkanımız esir takası üzere liderlerle daima konuştu. 5 ismin Türkiye’ye getirilmesi teklifini tığ yaptık. 5 kişi için proses tıkanacaktı amma bizim formülümüzle çözüldü. MİT, değiş tokuş sürecinde çokça koca benzeri alengir oynadı.

TAHIL KORİDORUNDA PUTİN’İN İTİRAZI

Tahıl korodorunda Rusya’nın kendi gemilerine el koyulur endişesi vardı. Ancak yapılan görüşmeler neticesinde Türkiye bu endişeleri giderdi ve danışmalar sonucunda kesim imzanlandı. Türkiye tıpkısı dakika önceki bu savaşın sona ermesi amacıyla elinden gelen bütün imkanları seferber ediyor.

TÜRK BANKALARINA YAPTIRIM TEHDİDİ

İddiaların tıpkı aslı yok, yaptırımlar delinmiyor. Türkiye töhmet altında bırakılmaya çalışılıyor. Baş anaç, Moskof turistlerin Türkiye’üstelik masraf yaptıkları ayrımsız kart. Farklı tursitler bittabi burada eksantrik kartlar kullanıyorsa, Zalim turistler birlikte burada bu kartları kullanıyor.

ŞAM’LA SİYASİ DİYALOG KURULACAK MI?

Suriye ile siyasal birlik üstüne şu anda aynı traksiyon namevcut. İstihbarat birlik kuruyor. Suriye üzerine Türkiye’nin tutumu mahsus. Astana süreci bitmeme ediyor. Temel çalışmaları bitmeme ediyor.

ABD İLE F-16 GÖRÜŞMELERİ

BENDE yönetimi satışa çok sıcak bakıyor. Bizim kanaatimize bakarak, oylamaya gitmesi durumunda hem kongreden hem birlikte senatodan geçecektir. Satış olmazsa alternatiflere seçkin zaman sahibiz.

RUM KESİMİNE SİLAH AMBARGOSU KALKTI

Bu konudaki rahatsızlığımızı ilişik mercilere ilettik. ESIR’nin Anadolu tarafını ödüllendirircesine ambargoyu kaldırması kabul edilebilir değil.

İSRAİL’LE NORMALLEŞME ADIMLARI

Filistin üzerine mütebeddil bir tavrımız yok. İki devletli çözümden yanayız. Hem Filistin devletinin kurulması hem de İsrail’in güvenliğinin korunması konusunda tavrımız devam ediyor. 15 sene sonradan ayrımsız İsrail Başbakanının iki devletli çözüm açıklamasını cesim buluyoruz. Filistin Celal Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini düzeltmesini yer haddinden fazla kendilerinin istediğini söyledi.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN GERİLİMİ

Çatışmalar umarız savaşa evrilmez. Bundan sonraki sürecin müzakerelerle yürüyeceğine inanıyoruz. Sulh anlaşması bir nice şeyi kapsayan ciddi bir anlaşma. Ermenistan Başbakanı Paşinyan şu ana kadar yapıcı tıpkısı formaliteci sergiledi. Türkiye’nin rolü aşikar, bu süreçte biz seçkin ant Azerbaycan’ın beraberinde olmaya bitmeme edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Paşinyan’la Prag’da görüşebilir. Tığ Ermeni diasporasının sulh sürecine ulama vereceğine inanıyoruz”



Share: