İnşaat işçisi geçmiş türkü kitabını çıkardı

İnşaat işçisi ilk türkü kitabını çıkardı

22 yaşındaki yapım işçisi Vedat Angıç, biriktirdiği parayla koşma kitabını çıkardı

BİTLİS – Bitlis’in Hizan ilçesinde hayatiyetli 22 yaşındaki inşaat işçisi Vedat Kanat, biriktirdiği parayla koşuk kitabını çıkardı.

Hizan ilçesinde faal ve ortaöğretim mezunu olan Vedat Kanat, eğitimini maddi imkansızlıklardan ortalık bıraktı. Beribenzer yaşlardan beri edebiyata ve şiire ilgisi olan ve sunma balaban tutkularından biri de türkü yapmak olan yapım ustası olan Angıç, tıpkı yandan inşaatta çalışırken aynı yandan birlikte koşuk yazmaya başladı. Sabahtan akşama kadar inşaatta çalışsa da tek ahit hayallerinden vazgeçmeyen zihayat âşık, çalıştığı esnada aklına gelen sözleri de yanı sıra bulundurduğu defterine kerte aldı. İnşaatlarda fiilen kazandığı parayla ‘Yazgı’ adlı önceki şiir kitabını çıkaran Angıç, azmiyle çevresindeki herkese benzer oldu.

“Küçüklüğümden beri edebiyata ve şiire ilgim vardı”

Edebiyata hoşur yaşlarda zaaf sardığını belirten Angıç, “22 yaşındayım ve Hizan doğumluyum. Küçüklüğümden beri edebiyata, şiire amiyane ayrımsız ilgim vardı. Tahminî tıpkısı yıldır koşma yazmaya çalıştım. Tabiatıyla bu süreç benim üzere amiyane güç geçti. Çünkü tıpkı zamanda inşaat sektöründe çalışıyordum. Bu yüzden hem şiir düzenlemek hem birlikte çalışıp ilham kabul etmek pres oluyor. Çalışırken aklıma mevrut dizeleri had alıp akşam eve gelirken deftere geçirip koşuk haline getirmeye çalışıyordum. Bu proses benim için sıradan dayanıklı geçti. Çok fazla araştırma yapıp mektup okudum. Koşma açmak benim için çokça oylumlu. Herkesin bu zevki tatmasını istiyorum. İnsanların öz içine biriktirdiklerini kaleme dökmesi ayrı güzel oluyor. Koşma yazarken bu dünyadan kopuyorum ve alelacayip aynı dünyada neymiş tek varmışım üzere hissediyorum. Henüz sonraları bir numara eserimizi bastık ve mutluyum. Bugün kitaplarım birlikte elime ulaştı” dedi.

“Koşma yazmaya geçmiş başlarda günlük tutarak başladım”

Liseyi peyda öğretimden bitirdiğini söyleyen Angıç, “İçimde bayağı havas biriktirmiştim. Şiir yazmaya önceki başlarda günlük kadar tıpkısı defter tutarık başladım. Henüz sonraları günlüğümü koşuk haline getirdim ve aynı hocamız vardı ona gösterdim. Hocam haddinden fazla beğendiğini söyledi ve ‘sen yazmalısın’ dedi. Birkaç şiirden sonra devamı geldi ve bir ahit defterimi doldurduğumu anladım. Editörüm olan Sap Atal ile iletişime geçtik. Daha sonradan kitap evi ile görüştük. Bu zamanda yazmaya bibi bitmeme ediyordum ve editörüm ile alay malay kâh şiirleri eledik” şeklinde konuştu.

“İnşaat sektörü sıkıcı”

Hedefinin zinde kesime edebiyatı sevdirmek olduğunu belirten Kanat, inşaatta zorlansa dahi bu hedefinden tek zaman vazgeçmedi. Âşık Kanat, “Intikal Etmek bence bambaşka tıpkısı molekül. Özellikle geçmişteki saz şairi ve yazarlarımız olsun bunların yazdıklarını okumak, alelacayip hayatlara batmak ve geçmişe gidip iletilmek çokça sunturlu oluyor. Kitap okuyunca kendimi o kitabın içindeymişim kabilinden hissediyorum. İnşaatta çalışmaktan çevre fazla geçenek ayıramıyorum. İsteyen ayrımsız adam için iki işi şakkadak uğrulamak haddinden fazla niteliksiz ayrımsız husus. Zorlukları birlikte var ama bayıla bayıla yapıldığı sürece yorgunluk insanın gözüne gelmiyor. İnşaat sektörü bayıltıcı ama değme insan hizmet etmek zorunda amma bu durumdan memnunum” dedi.

Share: