İstanbul 4. Arsıulusal Ahali Müzikleri Festivali Başlıyor!

Türkiye’nin tek halk müzikleri festivali olan İstanbul Uluslararası Umum Müzikleri Festivali, bu yıl dördüncü misil yapılıyor. Curcuna, İspanya’dan Buika, Türkiye’den Çetin Bingöl ve İrfani Türküler konserleri ile Beyoğlu Hars Yolu Festivali kapsamında 4-5- 6 Ilk Teşrin tarihlerinde Atatürk Hars Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivalde antrparantez ücretsiz üniversite konserleri, Aşıklar konseri, anadan görme enstrümanlar sergisi, vurdumduymaz dönüşümden yapılan enstrümanlar sergisi ve konseri, Okay Bozulmamış Ritim Atölyesi ve konseri ile rabıt imal atölyesi üstelik yapılacak.

Buika, Güç Bingöl, İrfani Türküler

İstanbul Arsıulusal 4. Halk Müzikleri Festivali, bu sene Firez ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla 4, 5, 6 Teşrinievvel tarihlerinde Atatürk Hars Merkezi’nde gerçekleşecek. Programı, Danışma Hayattır Derneği eliyle hazırlanan festivalin bu yılki yabancı konuğu Buika olurken İrfani Türküler ve Ağır Bingöl ise Türkiye’yi temsilen AKM’üstelik konser verecek.

AKM’üstelik komple meşbu üç ahit

Türkiye’nin halk müzikleri alanında bildirme köklü curcuna olma önünde ilerleyen İstanbul Uluslararası El Müzikleri Festivali 4 Ekim Salı günü AKM’üstelik yapılacak küşat töreni ile başlayacak. Üç bölüm boyunca ahali müziklerine dair mütehammil çok etkinliği AKM, AKM Madun Dinlenmelik alanı ve Galata Üniversitesi Şişhane Meydanı’nda sanatseverlerle buluşturacak.

Okay Temiz Tartım Atölyesi ve Konseri

Dünyaca ünlü perküsyon sanatçısı Okay Bozulmamış festivalde özlük adını taşıyan Tartım Atölyesi ve Ritim Konseri ile festivalde vadi alıyor. Ayrıca, Akman’e ait enstrümanlardan oluşan sergi dahi AKM Madun Fuaye alanında yapılacak olan Tartım Atölyesi ve konseri ile ücretsiz olarak izlenebilecek.

Cet ve Oğul Aşıklar

Ardahanlı ata ve mahdum Aşıklar Orhan ve İsrafil Üstündağ, İstanbul 4. Uluslararası Umum Müzikleri Festivali açılışında AKM Ast Fuaye’üstelik bire bir konser verecek. Orhan ve İsrafil Üstündağ, Anadolu’nun bu hususi geleneğini sazları ve sözleriyle yaşattıkları konserde hayatın seçkin alanına dayalı atışmalarıyla izleyenlerle buluşacaklar. Ağababa Üstündağ geleneği, müziği daha gündeş biçimde ele düz mahdum İsrafil Üstündağ ise geleceği temaşa ediyor. Ardahan’ın sesi ve soluğu olan baba ve mahdum, curcuna kapsamında sazları ve sözleri ile dinleyicilerle olacak.

Üniversitede ücretsiz konserler

Festivalde antrparantez her sene olduğu gibi umum müziğinin yüce isimleri olan Elif Buse Doğan, Kükremek Türkan, Beklenti Yılmaz, Açık Deniz Aslan, Petra Nahtmanova, Volkan Topakoğlu ve Bağımsız Milletvekili Duygusal Sürücü üniversiteliler ile ücretsiz konserlerde buluşacak. Etkinlik Galata Üniversitesi önü Şişhane Meydanı’nda yapılacak.

Bin yıllık sesler

Anadolu’nun namzet tarihi olan çalgı enstrümanlarından oluşan sergi ise AKM’nin ast fuaye alanında üç ahit süresince gezilebilecek. Etnomüzikolog Feridun Obul aracılığıyla hazırlanan ‘Bu Toprağın Sesleri’ isimli sergide Anadolu’dan dünyaya patırtılı reşit enstrümanların orijinalleri ve replikaları görülebilecek.

Ulama imal atölyesi

Ulama sanatçısı ve putrel yapım ustası Oktay Yılmayan festivalde temas yıl olduğu kabil ‘Putrel Yapım Atölyesi’ verecek. AKM fuayesinde yapılacak atölyede ulama yapımının herhangi bir aşaması görülebilecek.

Çer çöplerle konser

Festivalin sargı gelgelli gayrı etkinlikleri ise Fungistanbul eliyle düzenlenecek olan ‘Atık Enstrümanlarla Enstrüman Atölyesi’, Çer Çöp Sergisi ve Fungistanbul konseri de AKM Ast Fuaye alanında gerçekleşecek.

Doğayı siper bilincine dikkat fethetmek üzere yapılacak atölyede kullanılacak olan tamam materyaller atıklardan elde ediliyor. Atölyede, yararlanma ömrünü tamamlamış, imdi işe yaramaz diye niteleyerek memul objelerin ‘ileri dönüşüm’ ile zahir enfes birer enstrüman enstrümanına dönüşeceği gösterilecek. ‘Atık Enstrümanlarla Çalgı Aleti’ atölyesi, laf anlatımlı ve istifham-yanıt şeklinde olacak ve etkinlik ücretsiz namına gerçekleştirilecek.

Konferans Yönetmeni Müşkül Bingöl

Umum müziğinin, kültürümüzün genişlik balaban ve barışsever bileşenlerinden olduğu savıyla yola koyulan İstanbul 4. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali bu alanda kalıcılığı hedefleyerek sanatseverlerle buluşuyor. İçeriği Hanek Hayattır Derneği marifetiyle hazırlanan festivalin Sanat Yönetmeni ise ünlü artist Çetince Bingöl.

Hanek Hayattır Derneği Umumi Heyet Başkanı Bingöl, Hars ve Turizm Bakanlığı, Halk Bank ve Aydınlı Ekip katkılarıyla bu sene üstelik müzikseverler için manalı bire bir curcuna hazırladıklarını ifade ederek: “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali süresince meydan almaktan ufuk çok mutluyuz. Bu yıl dört yaşına giren festivalimiz ülkemizin balaban festivalleri arasındaki yerini sağlamlaştırıyor. Yola çıkarken ülkemizin halk müziği konusundaki curcuna açığını metres hedefimiz olduğunu belirtmiştim. Bu maksat ile değme yıl dünyanın sunu cesim isimlerini Türkiyeli müzikseverler ile buluşturuyoruz. Antrparantez yaptığımız atölyeler, sergiler, söyleşiler ile halk müziği alanındaki bilimsel verileri da halkımızla paylaşıyoruz. Festivalimiz gelişigüzel sene aynı öncekinden elan zenginleşen programı ve ayrıntılı içerikleriyle teferruatlı yıllar boyu yaşayacak” dedi.

AKM Türk Telekom Opera Salonu Programı

4 Ekim Salı 21.00 İrfani Türküler

5 Ekim Çarşamba 20.00 Buika

6 Ilk Teşrin Perşembe 20. 00 Ağır Bingöl

Share: