İtfaiyenin balık adam ekibi, fert örtbas etmek için dokuz canlı eğitimden geçiyor

Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesindeki balık adam ekibi, akarsu altında ve üzerinde duygusal çevirmek üzere 7 çevrim 24 saat esasıyla fariza yapıyor.

Deniz ve çöz sularda gark ve kaybolma aramalara çabucak engelleme amacıyla amade muntazır kol, zorlu aynı eğitimin peşi sıra göreve hazır kuzuluk geliyor.

Güne Amanos Dağları eteğindeki Karlısu Göleti’nde istinas hareketleri ve koşuyla başlayan kol, haftanın üç haset dahi yaz kış demeden yüzme ve dalış antrenmanları yapıyor.

Zorlu eğitimlerden geçerek kuruntu mesafesi, çökelge, balçık demeden aynasız sulara form grup, akarsu, baraj ve göletlerde ve gerekseme duyulduğu anda dahi denizde taharri istirdat faaliyeti gerçekleştiriyor.

Can yetirmek için amade kıta bekleyen kol, 112 Evgin Çağrı Merkezi’ne mevrut ihbarla fenomen yerine bildirme bodur sürede ulaşarak gark tehlikesi geçirenlerin kurtarılması, kaybolanların bulunması üzere tahminî 30 kilogramlık ekipmanlarıyla suya giriyor.

“2022’bile 11 gark ve kaybolma vakasına müdahale ettik”

Takım amiri Sabit Dönmez, AA muhabirine, arama istirdat ekibinin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ofis Başkanlığı bünyesinde iki sene geçmiş kurulduğunu söyledi.

Ekibin 6 kişiden oluştuğunu anlatan Dönmez, şehir genelindeki akarsu, akmaz ve barajlar kabilinden birçok noktada ihtiyaç duyulan anbean göreve hazır olduklarını belirtti.

Dönmez, ekibin egzersiz ve tatbikatlarının sonsuz bitmeme ettiğini aktararak, şöyle devam etti:

“Şu zaman 6 kişilik mevcut ekibimizle ilk yardım, yoğun akarsu dalışı uzmanlığı, akarsu altında yön bulma ve kontrol istirdat eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Gelişigüzel geçen periyot az buçuk daha ilerliyoruz. Teknolojinin getirdiği alet ve ekipmanları almaya çalışıyoruz. Sabık yıl baraj, göl ve nehirlerdeki 11 gark ve kayıp vakasına engelleme ettik. Akarsu altı ve su üstü arama kurtarma ekibimiz 7 dönüş 24 saat esasına göre çalışmakta ve anbean göreve hazır şekilde beklemektedir.”

Dönmez, ekibin nehir, akmaz ve barajların yanı sıra denizlerde birlikte kıran güvenliğin talebiyle destekte bulunduklarını söyledi.

Dalgıç Yunus Güneri da zayi veya boğulma ihbarı aldıkları andan itibaren anbean yarıştıklarını belirtti.

Özelikle şita aylarında vücudun hipotermiye giriş riskine karşın sürekli spor halinde olduklarını tamlayan Güneri, beslenmelerine de haddinden fazla ilgi ettiklerini söyledi.

Dalgıç Fatih Taner Kerkez ise bir yıldır ekipte görev yaptığını ve göreve hazır olabilmek yerine mukavemetli eğitimlerden geçtiklerini dile getirdi.

Eğitimlerinin bir komando er edasıyla gerçekleştiğini anlatan Kerkez, sabahleyin ısınma hareketleriyle başlayan antrenmanlarının 3 kilometrelik koşu ve yüzme ve dalışla devam ettiğini kaydetti.

Share: