Kırşehir Belediyesi’nden Şehrin Tarihine Işık Tutak Bire Bir Töz Mektup

Kırşehir Abdulkadir Özcan İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Recai Baran vasıtasıyla yazılan ve Kırşehir Belediyesi marifetiyle basımı gerçekleştirilen “Mustafa Kemal Atatürk ve Kırşehir” adlı pusula, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırşehir’e gelişinin 103. yılında okurlarıyla buluştu.

Celil Alemdar Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün 24 Mabeyin 1919 tarihinde Kırşehir’e gelişinin 103. yılı dolayısıyla Kırşehir Belediyesi vasıtasıyla şehrin ulusal kurtuluş mücadelesindeki konumu ve katkılarını anlatan pusula yayımlandı.

Kırşehir Belediyesi tarafından Kırşehir’in zaman arşivdeki yerinin alması ve ati kuşaklara aktarılması için basımını gerçekleştirdiği “Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve Kırşehir” ünlü kitabın yazarı Recai Yağmur, kitabının ‘Özsöz’ bölümünde şu ifadelere düzlük verdi:

“Kırşehir’in tarihin herhangi bir döneminde gün ve hars açısından çok zengin bire bir site olduğu bilinmektedir. Milli Savaş yıllarında Kırşehir’in rolünün Kırşehirliler marifetiyle bilinmesinin yarayışlı olacağını fikren ‘Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve Kırşehir’ konulu benzeri tezkere yazmayı yeğleme ettim. Kitabın yazılmasında desteklerini on paralık esirgemeyen Kırşehir Şehremini Sayın Selahattin Ekicioğlu’na teşekkürlerimi sunarım.”

24 Boşluk 2022 Cumartesi haset saat 13.00’te Neşet Ertaş Hars Hanek Merkezi’nde Cevat Hakkı Tarım’ın torunu Edip İsmail Tokalak ile Kırşehir Abdulkadir Özcan İmam Hatip Lisesi Ruz Öğretmeni Recai Baran’un hatip adına katıldıkları “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi” söyleşide üstelik tanıtımı yapılan “Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve Kırşehir” adlı kitabın ‘Takdim’ bölümünde ise Belediye Reisi Selahattin Ekicioğlu’nun şu sözleri saha aldı:

“Celil Önderimiz Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve beraberindeki Külah Heyeti üyeleri, milli savaş ruhunu bilcümle Rum’ya aksettirmek üzere Ankara’ya giderken, defa güzergahı üzerinde olan illerde dahi temaslarını sürdürmüşler ve bu bağlamda 24 Açıklık 1919 tarihinde da Kırşehir’e gelmişlerdir.

Bundan 103 yıl önceki Atatürk ve arkadaşlarının Kırşehir’e geleceğini fen düz Kırşehirlilerin onları coşku ile karşıladıkları çağ sayfalarında kayda geçmiştir.

Anadolu topraklarının emperyalistler vasıtasıyla obstrüksiyon edilmesi sonucunda biçarelik duygusunun adeta benzeri aynasız kabilinden çöktüğü o edisyon şartlarda, Anadolu’ya bire bir çağ kabilinden doğan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkması sonucu başlayan bağımsızlık mücadelesi ile peşi sıra yapılan Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar doğrultusunda aralarında ilimiz Kırşehir’in bile bulunduğu Anadolu halkı, Onun önderliğinde işgallere alın çalımlı direnişini desteklemiştir.

Küçük Asya halkının kontak ve el birliği ruhunu perçinleştirmek, direniş ve halas ruhunu tekmil Rum’ya ulaştırmak için, Kurtuluş Mücadelesine liderlik eden Astronomi-i Temsiliye Başkanı Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve arkadaşları kongreler sürecinin arkası sıra Rum’da karargah adına seçtikleri Ankara’ya geçerken 24 Meyan 1919 tarihinde Kırşehir’e uğramışlardır.

Soğuk benzeri kış günü Kırşehir’de Kılıçlı Köprüsü mevkiinde çoğu gençlerden oluşan kararlı ve imanlı Kırşehir halkı, Celil Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Gök Bilimi-i Temsiliye Üyelerini karşılayıp, Milli Savaşım kahramanlarını adeta bağırlarına basmış, Halas ve Kuruluş yolundan asla vazgeçmeyeceklerini bildirmişlerdir.

Kırşehirliler olarak, o baskı koşullar altında büyük ayrımsız yerleşme göstererek Anadolu Halkına liderlik fail, kabile niteliğinde bire bir Halas Mücadelesi sonucunda ülkemizi bağımsızlığa kavuşturan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde ağırlamanın onurunu 103 yıldır yaşıyoruz.

Ulu Önderimiz Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün çizdiği yoldan ve Cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyeceğimizi, bundan tam 103 yıl evvel Kılıçlı Köprüsü’nde bulunan gençlerin azim ve kararlılığıyla aynı defa daha bildiriyor; başta Celil Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk kalkışmak üzere umum cebe arkadaşları ve eren şehitlerimizi bire bir öğün henüz saygı ve minnetle anıyorum.

Bu mutlu uğraş sürecine karışma olan ilimiz Kırşehir’in, yeniden Kırşehir’dahi zaman zaman öğretmenliği işleyen sayın Recai Baran eliyle tarihsel vesaik ve tanıklıklar ışığında kaleme alınması ise hepimiz üzere benzeri çekicilik kaynağıdır.

Halas ve kuruluş mücadelesinin Kırşehir ve Kırşehirliler için ne kadar makro olduğunun anlaşılması noktasında Kırşehir Belediyesi adına basımını gerçekleştirdiğimiz bu kitabın iyi okunması ve anlaşılması dileklerimle, saygılarımı sunarım.”

Share: