Malatya Yer Bilimi Mühendisleri Odası Başkanı Hür: “Önümüzde Yıkmacı Ayrımsız Hareket Var”

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Müstakil, “Çelikhan- Erkenek hattını sıkıştırıyor. 2020’den bu yana 3 bine yakın zelzele ergin. O kırık hattı kırılacak, bugünü yarını bulunmayan. Önümüzde çokça yıkıcı bir zelzele geliyor. Malatya, tarihi boyunca iki kez yerle benzeri reşit. O nedenle yetkililerin bu konuya tıpkısı dakika önceki ahali atması gerekiyor” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası’nda matbuat toplantısı düzenleyen Malatya Yer Bilimi Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Hür, 24 Eş 2020’bile Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana mevrut 6,8 büyüklüğündeki depremden muhit can ve para kayıplarının yaşandığını hatırlatarak, tıpkı henüz bu acıların yaşanmaması namına meydana ati depremlerle ilişik ilgilendiren ve yetkilileri uyardıklarını rapor etti.

“Malatya beklenir bir depreme hazır değil” diyen Bağımsız Milletvekili, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2020 depreminden sonradan beş altı panelle konuşmalar yapıldı sonrası ise boş konular. Malatya Büyükşehir Belediyesi yer planlaması yaptı. Bu planlama yapılırken sivil toplum kuruluşları ya üstelik bizlerden her kuruntu alınmadı. Planlama yapılırken, faal fay hatlarının birlikte işlenmesini savunuyorduk. Fakat yetkililer bizi çokça kaile almadılar. Yıllardır izah yapmamıza karşın da herhangi bir aşama atılmadığı görülüyor. Jeoloji mühendisleri yerine Malatya model ve ilçelerde ruhsatlara imza atmıyoruz ama normalde imza atmamız gerekiyor. Nedeniyle cürüm işlemiş oluyorlar. Çatı teftiş firmaları var, bizler binadan mesul olduğumuz halde bina teftiş firmalarında imza yetkimiz namevcut. Bina denetim firmalarında jeoloji mühendisi zorunluluğu da bulunmuyor. Ayrımsız zaman önceki bu uygulamanın aksine dönmesi gerekiyor. Çatı teftiş firmalarının bünyelerinde yer bilimi mühendisi bulundurmaları gerektiğini savunuyoruz.”

“HIZLI BİR KENTSEL DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VA”

Özgür, Türkiye genelinde 24 ülke, 110 ilçe ve 500’e andıran karye ve mahalleden hareketli fay hatlarının geçtiğini kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu fay hatlarının bire bir zaman ilk planlara işlenmesi gerekiyor. Bu noktada de Malatya’üstelik kentsel dönüşümün hızlanması gerekiyor. 2020 depreminde korkulu hasarlı binayı belli belirsiz hasarlıya, hafiften kısık hasarlıya dökmek kadar tıpkı sürü öz oldu. Tehlikeli hasar raporu verilen binalarda hala vatandaşlarımız oturuyor. Ayrımsız yıl müddet verildi, bu süreyi neye göre verdiniz? Yaşanabilecek tıpkı depremde mesul ki olacak? Hızlı tıpkı kentsel dönüşüme gerekseme var. ‘İmar Barışı’ imdi, bu çokça üstelik gür bir madde değil. İmar Barışı ile vatandaşlar biricik eğik evin üzerine ikinci dinsiz çıktılar. Olayı tıpkısı depremde bu evler yıkılırsa sorumlusu ki olacak? Güçlendirme yaptılar, buna birlikte karşıyım. 2015 yılında Malatya’de bir kaymakamlık binası güçlendirildi ama 2020 depreminde yıkıldı. Bizler fert kaybının beş altı olması için uğraşan benzeri patika gurubuyuz. Bizim amacımız zelzele olmadan neler yapılması gerektiğini ortaya koymaktır. Depremle ilişkin hazırlanan bir anlatım var. Bu anlatım hazırlanırken ilişik kurumlardan görüşler geldi mi? Tıpkı kitapçık mücehhez, inceledim, bana çokça dosdoğru gelmedi. Anlatım hazırlanırken çoğu kamu kurum ve kuruluşlardan bile ilgililer gelmemiş ve rastgele düşünüm belirtmemişler. Bu içler acısı tıpkı nitelik.

“FAYA YAKIN OLAN YERLERİN PLANA İŞLENMESİ GEREKİYOR”

Murat tıpkısı an evvel faya mail olan devlet, kaymakamlık, köy ve mahallelerde plana işlenmesi ve oralarda yapıya izin verilmemesidir. Sivrice depreminden ortalık Pütürge’dahi deprem oldu ve tıpkısı derinti vatandaşımız dışarıda kaldı. 8 ay boyunca oraya bir iş yapılmadı. Sıtmapınarı’nda vatandaşın kolonu kesmesi sonucu bir bina yıkıldı ve 1,5 dönem Malatya trafiği kilitlendi. Beklenen aynı depremde ne olacak? Kenti yönetenlerin bunları hal bulması gerekiyor. Naci Görür hocamız var, gelsin burada tıpkı panel versin. Kenti yönetenler konuyla haddinden fazla ilgilenmiyor. Malatya yer sarsıntısı hattında saha düz illerden birisi olmasına karşın Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde seçkin kat başkanlığı ya de büro müdürlüğü namevcut. Bir üstelik bizim meslekle ilgilendiren olmayanlar çıkıp izah yapıyor. Lüzum namevcut. Senin elinde aynı done bulunmayan, bunun eğitimini almamışsın. Neye bakarak sen izah yapıyorsun?

“MALATYA’DA TOPLANTI YERLERİNİ BİLEN NAMEVCUT”

Malatya’bile 75 toplanti merkezi var. Bu içtima merkezlerinin nerede olduğunu kimesne bilmiyor. Basar başkanıyım ben de biliyorum. Yetkililer, E-celal üzerinden içtima merkezinin neresi olduğunun öğrenebileceğini tabir ediyorlar. Bunu kamuoyu ile paylaşmazsanız yurttaş nereden bilecek? Okullar ve amme gelgel kuruluşları depremde bir numara derecede bölüt açılacak yerlerdir. Bu yapılar hangi kadar sağlam? Gazi Lisesi 42 yıllık ayrımsız okul ve güçlendirme verdiniz. Bunu neye bakarak verdiniz. 2020 depreminde gündeme gelen 4K sitesinde 7 blok var, öndeki 3 blok yıkılıyor ama arkadaki 4 blok yıkılmıyor. Bu değişmeyen neye göre veriliyor? Muhtemel tıpkı depremde yaşanacak fert kaybında bunun sorumlusu ki olacak?”

“O FAY HATTI KIRILACAK BUGÜNÜ YARINI NAMEVCUT”

Bağımsız Milletvekili, büyük tıpkı depremin kapıda olduğunu kaydederek, “Çelikhan Erkenek hattını sıkıştırıyor. 2020’den bu yana 3 bine mümasil sarsıntı ergin. O kırık hattı kırılacak, bugünü yarını bulunmayan. Belkili ayrımsız depremde üstelik Malatya’nın birçok yeri yerle aynı olacak gibi görünüyor. Kışla Caddesi, Akpınar, Lüzumsuz Caddesi’nde hep komşu rabıtalı yapılar var. Eskimemiş evet de bozuk çatı ayırt etmiyor. Bir an geçmiş bunlara çözüm bulunup, kentsel transformasyon yapılması gerekiyor. Önümüzde çokça tahripkâr tıpkısı zelzele geliyor. Malatya tarihi süresince iki kere yerle ayrımsız reşit. O nedenle yetkililerin bu konuya bire bir zaman geçmiş halk atması gerekiyor” dedi.

Share: