Matematik Köyü’nü kundaklayanlar elan yakalanmadı

Efes Selçuk’un Şirince Köyü’ndeki Nesin Aritmetik Köyü’nde, zeytin fidanları mezru 60 dönümlük düz önceki ahit kundaklanmıştı. Yoldan motosikletle güzeşte iki kişiden birinin attığı torpille tutuşan arazinin iri bölümü yanmıştı. Olay hatıra asayiş kamerasına üstelik yansırken, failler elan yakalanmadı.

Serencam dönemde mütezayit saldırganlık üzerine, Nesin Hesap Köyü’nün kurucusu Yüksek Nesin değerlendirmelerde bulundu. Olayların nedeninin kutuplaştırma ve ayrıştırma politikalarının ayrımsız sonucu olduğunu düşünen Yüce Nesin SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“BENİM GİBİ DÜŞÜNMEYENLERİN DÜŞMANIYIM”

Toplumun kutuplaşması olarak değerlendiriyorum. Bu yıllardan beri hakeza. DÜRÜST Öğür öncesinde üstelik böyleydi, SELIM Öğür sonrasında da devam etti. Sonuç yıllarda arttı.

Benim babamın (Eren Nesin) sağcı dostları vardı, bacanak olmasa dahi arkadaşları vardı, medeni aynı pazar içindeydiler. Politik liderlerin nezaketi vardı. Angın foto vardır, (Erdal) İnönü, (Süleyman) Demirel’in koluna girmiş… O günleri arıyoruz.

Bu kutuplaşma, ötekileştirme, yabancılaştırma en son düzeyden, Beştepe’den başlıyor, yer zir düzeye kadar bitmeme ediyor. Başkası düşman. Ben düşmanım. Kimin düşmanıyım? Benim üzere düşünmeyenlerin düşmanıyım.

Bunların arasında sağcısı de var, solcusu dahi var, laiki dahi var, dincisi de var. Tümce birbirinin düşmanı bu ülkede. Bu ülkede ancak aymaz olabilirsin, pespaye olabilirsin, ağırbaşlı olabilirsin, aptal olabilirsin. Amma şurası olamazsın: Bu koca ayrımlı düşünüyor. Bu çok yanlış. Tıpkısı toplumu cemiyet olmaktan çıkarır.

“FARKLI DÜŞÜNENLER DÜŞMAN DEĞİLDİRLER”

Türkiye böyle olmak zorunda değil. Türkiye halkının rastgele kesiminin sakinleşmesi, alın tarafı olduğu üzere akseptans etmesi gerekiyor. Ama farklılığıyla akseptans etmesi gerekir. Farklı düşünenler düşman değildirler. İnsanlar ayrımlı düşünebilirler, ayrımlı dirim biçimine eş olabilirler, gelişigüzel husus olabilirler. Size bir zararı dokunmadığı sürece onun de var olmaya hakkı vardır.

İnsanlar bir vakitler özlük mahallesinde konuşuyordu, deminden başkasının mahallesinde konuşuyor, başkasının düşüncelerini duyuyor. Toplumsal iletişim araçları kıvrılma niteliğinde tıpkı ayrım yaratacak Türkiye’bile. Ayrımsız sonraki kuşağın daha kentlileşmiş olacağına inanıyorum. Gençlerden umutluyum. Atatürk üstelik cumhuriyeti gençlere bırakmış.

Share: