Medenilik tarihine ışık markajcı Çayönü’nde kasa tipi 3 yeni çukur daha bulundu

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde neolitik dönemin izlerini haiz Çayönü Höyüğü’nde planlı kazı bilimsel kazılarda kasa tipi 3 yeni mezar devir ışığına çıkarıldı.

Göçebelikten beledi yaşantıya, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçilip tarıma ilk başlanılan yerler beyninde mevcut kurgan, yaklaşık 10 bin sene önceye tarihlenmesiyle vakit kaybetmeden nahiye değil, dünya medenilik tarihi için üstelik iri önem taşıyor.

1964 yılında başlatılan, 1991’üstelik düzenlilik zımnında ara verilen ve 7 yıl ilk baştan başlatılan arkeolojik kazılar, Prof. Dr. Aslı Kurum Özdoğan’ın başkanlığındaki takım eliyle yürütülüyor.

Ulaşılan sandık tipi oyuntu sayısı 4’e yükseldi

İçinde 400’den çok bireye ilgilendiren mızrap ve kafatasının depolandığı “Kafataslı Yapı”, mozaikli çatı “Terrazo Binası”nın dönem ışığına çıkarıldığı höyükte ilki güzeşte sene mevcut sandık tipi mezarın bu yıl yenilerine ulaşıldı.

Alanda titizlikle hesaplı hafriyat çalışmalarında kasa tipi 3 kullanılmamış oyuntu bulundu.

Uzman kadro yoluyla mezarlardan yer büyüğünün kapağı bugün açıldı. Mezarın toprak dolgusu ile güçlendirildiği görüldü. Oyuntu içerisindeki cesedin korunması üzere yapılan dolgu, insan bilimci ve arkeologlarca hassasiyetle süpürülerek incelenecek.

Antropologlar inceleyecek

Kazı başkanı Prof. Dr. Özdoğan, gazetecilere, iki değişik ant dilimine müteveccih emek yürüttüklerini, bunların çömlekçilik çömlekli neolitik ve İlk Tunç Çağı olduğunu belirtti.

Geçen yıl yapılan çalışmalarda milattan geçmiş 3 bininci yıllara ilgili olan tıpkı yapı ve eklentilerini belirleme ettiklerini anlatan Özdoğan, “Bu yapının şimal devamını bu yıl araştırdık. Ayrımsız zamanda sabık yıl ayrımsız sandık tipi mezarımız vardı.” dedi.

Özdoğan, on paralık beklemedikleri aynı zamanda güzeşte sene mevcut mezarın çok yakınında biri dağılmış 3 kasa tipi mezara elan ulaştıklarını, antropologların incelemesinin arkası sıra kemiksiz bulgulara ulaşacaklarını söyledi.

“Mezarın bozulmadan elimize geçmesi antropolojik açıdan yüce. Haricen çokça aşkın engelleme olmadığı amacıyla DNA analizi yapma imkanı veriyor. Bir da içerisindeki buluntulara haricen gelişigüzel şekilde müdahale edilmediğini göstermesi açısından koskocaman. Hem kazı bilimsel malzemenin hem de insan bilimsel malzemenin bırakıldığı kadar bugüne ulaştığının benzeri asıl garantisi kasa tipi çukur.” açıklamasında bulunan Özdoğan, Çayönü yerleşim alanının Şimal Mezopotamya üzere koca bire bir yere eş olduğunu kaydetti.



Share: