Milli Terbiye Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Cazibe ve Bütçe Komisyonunda

SELIM Öğür İzmir Mebus Yaşar Kırkpınar, “Ülkemizin çocuklarının, gençlerinin eğitime erişimi artırılırken, derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayıları, OECD rakamlarına yaklaşmıştır, ayrımsız kısmı dahi onların üstüne çıkmıştır.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

HDP Van Milletvekili Sezai Tamamen, demokrasinin olmadığı aynı ülkede öncelikle eğitime bakılması gerektiğini belirterek, eşitlikçi terbiye sistemine sahip olunmamasının, ikinci yüzyıla girecek cumhuriyetin demokrasisindeki sorunların ayrımsız nedeni olduğunu savundu.

Kâmilen’nin, “Yeryüzü kısır kesim, esas dilde eğitim hakkından namevcut aziz Kürt illeri olan Van, Hakkari, Muş, Şırnak ve Balkı.” sözleri konusunda TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmayan, Türkiye’nin 81 ili bulunduğunu; bütün etnik gruplardan, mezheplerden ve inançlardan vatandaşların tamamına ilişik olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Bizim idari yapımız üstelik illerimizin statüsü birlikte anlaşılan. Kürt vatandaşlarımızın henüz gösterişli yaşadığı illerden bahsedebilirsiniz ama bir ili ‘Kürt ili’ namına vasıflandırmak akıllıca ayrımsız yaklaşım değildir.” diye konuştu.

“Öğrenci ve ege karşısında eziliyor”

İYİ Tümen Erzurum Saylav Muhammet Naci Cinisli, salgın döneminde eğitimde yaşanan sorunların, Milli Eğitim Bakanlığının eksikliklerinden değil, Eriştirme ve Enfrastrüktür Bakanlığının kalın alanında olan fiber optik altyapısının yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

İktidarın asıl kariyer planlaması yapmamasının, gençlerin muayyen branşlarda yığılmalarına el açtığını savunan Cinisli, Ululuk Planlama Teşkilatı’nın eksikliğinin bu dönemde hissedildiğini anlattı.

Cinisli, öğretmenlerin itibarsızlaştırıldığını, öğrenci ve iye karşısında ezildiğini sav etti.

Köy okullarının kapatılmasının, buralardaki Türk bayraklarının indirilmesine ve yurttaşlık duygularını yaşatan milli bayramların köylerde kutlanamamasına posta açtığını belirten Cinisli, köylerde meslek olmamasının tıpkı zamanda göçe posta açarak ekonomiye ve toplumsal kişi zararlar verdiğini anlattı. Cinisli, “Karye okullarının kapatılması sonucunda İstiklal Marşımızın köylerimizde okunamaması bizim amacıyla çok balaban eksikliktir.” dedi.

“Ülkemizin gelmiş geçmiş sunu makro muhafazakar devrimcisi”

DOĞRU Tümen İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, AK Fırka hükümetlerinin rüçhan gündeminin herhangi bir zaman eğitim olduğunu belirtti.

Hükümetleri döneminde yetişek kalitesinin yükseltildiğini dile getiren Kırkpınar, eğitimin değme kademesinde adam hakları alanında farkındalık bilincini geliştirdiklerine belen etti.

Kırkpınar, ülkenin bütün sektörleri ve kalkınma üzere, ülkenin topyekun kurtuluşu üzere mesleki eğitime ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, Milli Yetişek Bakanı Mahmut Özer’in açıkladığı mesleksel eğitim verilerine bakıldığında bu alanda Türkiye’bile bir bükülme yaşandığını vurguladı.

İktidarlarında, öğrencilerin, ibret ve havari kitapları sıralarında hazır bulduklarını rapor fail Kırkpınar, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanı’mız diyor ya ‘Ben muhafazakar devrimciyim’ diye. Cumhurbaşkanı’mızın yaptıklarına; eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye, çöz politikadan aut politikaya, içtimai politikalardan bilcümle alanlara baktığımızda bunu görüyoruz. Cumhurbaşkanı’mızın, ülkemizin mevrut önceki yer eke muhafazakar devrimcisi olduğunu, bugün bütçenizin vasıtasıyla ayrımsız yol daha görmüş oluyoruz.

Ülkemizin çocuklarının, gençlerinin eğitime erişimi artırılırken, aynı zamanda derslik ve öğretmen başına sakıt mektepli sayıları, OECD rakamlarına yaklaşmıştır, bire bir kısmı üstelik onların üstüne çıkmıştır.”

Share: