Strep-A nedeniyle bademcikleri akarsu üstelik içemeyecek büyüklüğünde şişen yavru 21 günde iyileşti

Hatay’birlikte Strep-A bakterisi kaynaklı enfeksiyona yakalandığı ve bademcikleri beslenemeyecek kadar şiştiği belirlenen 9 yaşındaki Verda Saf Beribenzer, hastanedeki 21 günlük tedaviyle sağlığına kavuştu.

Esas Heves Aşağılık, bademcikleri ve dili şişen, vücudunda üstelik döküntüler oluşan kızı Verda Saf’u, 6 Ocak’ta Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Sağlık Araştırma ve Aplikasyon Hastanesi’ne götürdü.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümündeki kontrolde Strep-A bakterisinin nöbet açtığı enfeksiyon tanısı konulan çocuk, tedaviye alındı.

Yutkunma zorluğu yaşadığı için beslenme ihtiyacı soy marifetiyle karşılanan Oldukça, 21 günce merhem tedavisinin müspet serencam vermesiyle taburcu edildi.

“Uzuv hasarlarına misil açabilirdi”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asıl Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Halk, AA muhabirine, hastadaki bulguların değerlendirilmesinin arkası sıra Strep-A enfeksiyonu tanısı koyduklarını söyledi.

İlaç tedavisinin baskı gösterdiğini belirten Ahali, “Verda Berrak geldiğinde bademcikleri ve dili daha çok beslenemeyecek şekilde şişmişti. Su ihtiyacını birlikte karşılayamıyordu. Bunun sonucunda korkulu kilo kaybı gerçekleşecekti. Tedaviyi damardan beslenmeyle destekledik ve bulguların yavaş yavaş düzelmesiyle özlük beslenmesine geçtik. Şu an gür durumda.” diyerek konuştu.

Halk, enfeksiyonun erken teşhisinin hastanın iyileşmesine yardım sağladığını vurgulayarak, “Geç kalınmış olsaydı enfeksiyon, duygu ve böbrek yetmezliği üzere aza hasarlarına, hassaten hiç istemediğimiz hipotansiyon sonucu toksik yepyeni sendromuyla ölüme birlikte illet olabilirdi.” ifadelerini kullandı.

“Şahsi hijyen kuralları çokça muhteşem”

Bakterinin 16 yaşın altındaki çocuklarda elan kesif görüldüğünü dile getiren Halk, efdal acı, vücutta viran, soyulma, dilde ve dudaklarda şiş, yutma güçlüğü kabilinden belirtilerde afiyet kuruluşlarına başvurulması gerektiğini anlattı.

Doç. Dr. Ahali, hıfzıssıhha kurallarına uyulmasının hastalıktan korunmada etken olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Özellikle bu mevsimlerde odanın saatlik havalandırılması çok eke. Hapşırık, öksürük durumlarında elimiz adına dirsek çöz yüzünü kullanmalı, sonrasında enfeksiyonun bulaşmasını kontrol altına almak için tıpkı yere dokunmadan hızlıca elimizi yıkamalıyız. Zira yetişkinler, dallar amacıyla taşıyıcı duruma geçebiliyor. Bu nedenle bakteriden korunmada kişisel hıfzıssıhha kuralları haddinden fazla balaban.”

Esas Istem Basit de er müdahale sayesinde kızının sağlığına kavuştuğunu belirterek, doktorlara ve esenlik çalışanlarına teşekkür etti.

Share: