Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pendik’te esnaf ve sanayicilerle aynı araya geldi

Tecim Bakanı Mehmet Muş, “Etrafına baktığınız ant Türkiye büyüklüğünde imalat kapasitesi olan çok fazla ülke namevcut. ve bu yılki ihracat hedefimiz 250 bilyon dolar. Bu cirim imalattan geliyor, üretimden geliyor. ve inşallah bu rakamı Türkiye yakalayacak. Amacımız bunun dahi az buçuk üstüne geçmek.” diye konuştu.

Icra Vekili Muş, DOĞRU Fırka İstanbul İl Başkanlığı’nın “Yüz Yüze 100 Periyot” projesi kapsamında, Pendik Velibaba Sanayi Sitesi’nde planlı kahvaltı programında esnaf ve sanayicilerle tıpkısı araya geldi.

Burada konuşan Muş, İstanbul üzere mega kentlerde uran arsası üretme sorunuyla karşılaşıldığını belirterek, “İstanbul’un yüzölçümü 5300 kilometrekare. Bunun yarısı orman. Kafasız küsurat 2650 kilometrekare alan içerisinde İstanbul’un 15-16 milyon nüfusu var. 70’e mümasil üniversitesi, hastaneleri, kamu binaları kasaba yolları, parkları, endüstri alanları bilcümle kâffesi bu alan içerisinde, bir de ekincilik arazileri var. Bu düz içerisinde uran alanı üretmekte ister istemez zorluklar yaşanabiliyor. Bu insanların yaşayabileceği konutu çıkarmak dahi ayrıca tıpkı ağırbaşlı angarya. Bunları fikren elimizdeki imkanları seferber edeceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

Muş, uran bölgelerinin mecmu anlamıyla gurk merkezi kadar çalıştığını bildirerek, şunları söyledi:

“O açıdan bizim amacıyla bir değeri var buraların. Türkiye üreterek, turizmle, hizmet ihracatıyla döviz girdisi sağlamaya çalışıyor. Bunun yanı sıra Türkiye’nin belki aynı o büyüklüğünde birlikte bakım ihracatı kabiliyeti var. Sanayi kuruluşlarıyla alakalı ihracata gezmek isteyenlerle ilişkin yaptığımız tespitlerden aynı tanesi finansa erişimde sıkıntı yaşıyor bu firmalar.

Hele KOBİ’ler. İhracatı ihya anonim şirketi kabil tıpkısı bina oluşturuldu, ihracatçı birliklerinin ortaklığında. Bu, dış satımcı KOBİ’lerin finansa erişimini kolaylaştıracak aynı yapı. Kefaleti o veriyor, siz ihracatınızı yapıyorsunuz. Bu imkanlardan nasıl faydalanın. Alelhusus bunun huruç noktası zaten finansa erişimde problem hareketli ihracatçıların erişimini kolaylaştırmak. Şu an anlaşılan tıpkısı seviyeye geldi, önümüzdeki yıllarda haddinden fazla daha çok büyüyecek.”

Türkiye’nin imalatçı tıpkısı ülke olduğunu vurgulayan Muş, “Etrafına baktığınız ant Türkiye büyüklüğünde imalat kapasitesi olan çokça çok ülke yok. ve bu yılki ihracat hedefimiz 250 milyar dolar. Bu rakam imalattan geliyor, üretimden geliyor. ve inşallah bu rakamı Türkiye yakalayacak. Amacımız bunun üstelik biraz konusunda çıkmaya çalışmak. Çünkü meram filhakika rötuşlu edildi.” şeklinde konuştu.

“Çevrede yaşanan bilcümle gelişmelere karşın Türkiye önü degaje bir büyüklük”

Alelhusus emtia ve enerji fiyatlarında bu büyüklüğünde belgisiz aynı dönemin elan ilk yaşanmadığını belirten Muş, “Dünyanın kuma tıpkısı sorunu var, erke fiyatları ve girdi maliyetlerindeki oynaklık. İster istemez bu hep ülkeleri etkiliyor, bizi birlikte etkiliyor. Türkiye’nin 250 bilyon dolarlık dış satım hedefi var. Türkiye erke ihraç eden bir devlet değil. İthal fail benzeri mutluluk. Bu enerjiyi sanayide, ayrıksı alanlarda kullanıyoruz. Bu arsıulusal piyasalardaki bu artışla kim normal değil sıra dışı bire bir proses yaşanıyor. İster istemez hepimizi bile etkileyebiliyor. Bunun farkındayız ve burada cesim bire bir angarya dahi merkezi hükümet bütçesinden karşılanıyor.” dedi.

Pandemi sürecinin başarıyla yönetildiğini söyleyen Muş, “Keyif altyapımız çok iyiydi. ve cemi dünya şen ediyordu kim hızla kuzeyimizde bire bir savaş yırtık verdi. Şimdi kimi vakit ayrımlı partilerden arkadaşlar söylüyorlar işte buraya zam geldi, şu arttı. Eleştirmek yalın kat ama dönemin şartlarında değerlendirip buna değişmeyen vermeniz geçişsiz. Fiyatını belirleyemediğiniz ürünlerle müteallik hükümet bütçeden bunaltıcı ayrımsız sübvansiyon sağlamasına karşın bir kısmını birlikte çıktı o bütçe karşılayamaz duruma geliyor. Hangi yapıyor? Mecburen aksettirmek yerinde kalıyor. Olayları ve konuları şartlarıyla kıymetlendirmek lazım.” ifadelerini kullandı.

Nazır Muş, şöyle konuştu:

“Yakınlarda yaşanan bütün gelişmelere karşın Türkiye önü yıldızlı aynı büyüklük. Zira Türkiye tezyit kabiliyeti olan tıpkısı büyüklük. Hukuk düzeni olan, demokrasisi olan, şeffaf, örtüsüz tıpkı talih, degaje bir sosyete. Arsıulusal sistemle, dünyayla bütünleşmiş olan, dünyayı yakından takip fail yahut kâh konularda dünyanın uğrunda giden tıpkı devlet. İster istemez bugün yaşanan fiyatlardaki dalgalanmalar hepimizi etkiliyor.

Siz fiyat veriyorken sizi etkiliyor. Kaba madde alacağınız ant etkiliyor fiyatlamada problemler yaşıyorsunuz. Bunun hepsinin farkındayız. Zira fiyatlarda okkalı benzeri oynaklık bahis konusu. Fiyatların çokça volatile olduğu aynı dönemden geçiyoruz. ve bu müfrit artışlar lüzum istemez sizin fiyatlamalarınızı bile etkiliyor. Bu fiyatlardaki dalgalanmalar ayrımsız hesaplıca zemine oturacaktır. Dünyanın on paralık görmediği bu enerji fiyatlarındaki yükseliş böyle sürecektir diye niteleyerek bire bir uzanım yok. Hakeza benzeri elem söz konusu değil. Bunlar kesin olması müstelzim seviyelerine ineceklerdir. Bu dalgalanma mutlak sonlanacaktır.”

“Türkiye’nin üreterek ve ihracat yaparak büyümesinden vazgeçmeyeceğiz”

Ayakları yere basan değerlendirmeler yapılması gerektiğini belirten Muş, “Türkiye’nin üreterek ve dış satım yaparak büyümesinden vazgeçmeyeceğiz. Ekonomilerde bu inkılap yalın kat olmuyor. İster istemez bu dönüşümlere girdiğiniz ahit ara sıra ikbal etmediğiniz gelişmeler olabiliyor.

Ama başvurmak istediğiniz hedefe ulaştığınızda bunların bütünü geride kalacaktır. 2000’lerin başında kip tıpkı acun vardı. Şu zaman o durumda mıyız? Yarayışlı değiliz. Bu koşullar altında Türkiye bu süreçleri yönetiyor. Acun serencam 40 yılın yeryüzü yüksek denk artışlarını yaşıyor. Bu gerek istemez herkesin canını yakıyor. Hep ülkelerin canını yakıyor.” dedi.

Muş, hükümetin olabildiğince tedarik aldığına aksan yaparak, şunları söyledi:

“Bu birlikte bütçe imkanlarınızla müteallik. Bu dengeleri bilerek hareket etmek geçişsiz. Ayakları yere basmayan değerlendirmeler Türkiye’yi tek yere götürmez, tutumlu kalkmak zorundayız. Nihayetinde bütün seçkin şeyin sahibi yurttaş. Bu millete arttırma maliyet, ilave denge tek devir biz çıkarmadık yahut buna cevaz etmedik. İmkan dahilinde olan neyse maksimumunu yapmaya çalıştık. Hem ihracat tarafıyla hem bakım ihracatı tarafıyla önümüzdeki yıllarda çokça elan agresif bire bir büyümenin içerisinde olacağız.

Türkiye’da üreterek, bu cari peyda meselesini birlikte vatandaşın gündeminden sürekli olarak çıkaracağız. Bugün Türkiye’birlikte asayiş sorunu ferah tıpkı noktaya getirildi. Türkiye’nin sayı farkı enerji ihtiyacı 35-40 bilyon dolardı. Geçen sene 51 bilyon dolar ödedik. Tahminî yüzdelik 25 üzerinde. Bu seneki rakam 100 milyar dolar. Normalde yapılan planlamada Türkiye doğrusu akan fazla veriyordu. Amma bu arttırma enerjinin bu büyüklüğünde artışı cari açıkta sorun oluşturuyor. Faturalar öyle geldi kim nedeniyle ister istemez bizim şanlı dengemizde beklentimizin üstünde aynı miktar oluştu.”

Nazır Muş’a, YANLIŞSIZ Parti İstanbul Havza Milletvekilleri, YANLIŞSIZ Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin ve Ak Öğür Pendik İlçe Başkanı Büyük Şirin zevcelik etti. Muş ve beraberindeki heyet elan bilahare uran sitesinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi.

Share: