TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan: “Zemine makul yapılar yapılmalı”

Yunanistan’ın Midilli (Lesvos) Adası kuzeyinde meydana mevrut 5 ve 4.8’lik depremler sonrasında TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, Edremit Körfezi’ne dikkatleri çekerken, “Edremit Körfezi’ndeki fayı yer sarsıntısı coşkunluk kaynağı kendisine değerlendirmemiz gerekiyor” dedi ve zemine akla yatkın yapılar üzerine uyarıda bulundu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan; Iye Denizi’nde Midilli Adası’nda meydana mevrut depremleri değerlendirdi. Aykan, “Midilli Adası açıklarında meydana gelen depremler korkuttu. Iye Bölgesi’nde son yıllarda çok sayıda 5 büyüklükte depremleri yaşıyoruz. Bugün Midilli Adası’nın kuzeyinde meydana mevrut 5 büyüklüğündeki bu sarsıntı; Midilli Adasını kısaca K45D doğrultusunda kesen sağlıklı yanal taraf atımlı aynı fayın kırıldığını göstermektedir. Midilli fayı, boydan boya Edremit Körfezi’ne çıkmaktadır, bu yüzden Edremit Körfezi’ndeki faya etkisi cins, ancak burada depremin olup olmayacağını zaman gösterecektir” dedi.

Edremit Körfezi’nde tarihte iri depremlerin olduğuna değinen Aykan, “Edremit Körfezi’nde tarihî dönem içerisinde bir nice yıkıcı sarsıntı meydana gelmiştir. 1944 tarihinde Edremit Körfezi’nin içinde 6.8 büyüklüğündeki zelzele ile 37 kilometrelik benzeri satıh kırığı oluşmuş. Bu depremde 2 bin 200 taş habbe yıkıldığı, 3 bin 100 habbe sakil hasar gördüğü ve 73 kişinin hayatını kaybettiği yapılan çalışmalara bakarak belirleme edilmiştir. Edremit Körfezi’ndeki fayı zelzele acı kaynağı kendisine değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan bölgedeki binaların zemine uygun yapılar olması gerektiğini ifade ederek, “Özellikle akıbet yıllarda Ege kıyılarının değişik yerlerinde depremler meydana gelmektedir. 2 yıl geçmiş Sisam Adası’ndaki depremin etkisi ile İzmir’üstelik yaşanan fert kayıpları halen hafızalardaki yerini korumaktadır. 2020’da Sisam Adası’nda 6.6 büyüklüğünde zelzele reşit ve tahminî 80 kilometre uzakta İzmir’deki çağdaş binalar dahi yıkılmıştı. Bunun nedeni ise zemindi. Buradaki lığ zemin zelzele dalgalarını çok acul iletiyor ve yapıları etkiliyor. Zemine makul yapı yapılmadığında binalarda haddinden fazla şişman hasarlar oluyor evet üstelik binalar yıkılıyor. Zemine akla yatkın yapılar yapılması gerekir. Çatı stokunu depreme hazırlamamız gerekiyor. Bunun örneğini 2020’deki Sisam depreminde yaşadık” dedi.

Edremit Körfezi’nde birlikte Marmara gibi nazik tıpkısı zelzele beklendiğinin altını çizen Aykan, “Aynı Marmara Denizi’nde olduğu kabil bu bölgede üstelik nazik bire bir hareket bekleniyor. Kategorik nazik yer sarsıntısı olacak. Bu bölgenin gelişigüzel durumunda, karada, Ege Denizi’nde 7’ye mümasil balaban zelzele oluşturabilecek faylar var. Ayrıca zelzele denizde olduğu antlaşma tsunami tehlikesi da var” diye niteleyerek konuştu. – BALIKESİR

Share: