Türkiye Yaşlı Hakları Raporu’nun lansman toplantısı yapıldı

Türkiye İnsan Hakları ve Müsavat Kurumu (TİHEK) ile Ankara Üniversitesince hazırlanan Türkiye Buğulu Hakları Raporu kamuoyuna tanıtıldı.

Ankara Üniversitesi Senato Salonu’ndaki tanıtım toplantısına, Ocak ve Içtimai Hizmetler Vekil Yardımcısı Fatma Avangart, TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TİHEK asamble üyeleri, akademisyenler ve özge davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını işleyen Öncü, Vekillik kendisine sevecenlik kurumu niteliğinde olduklarını, özellikle yaşlılara verilen hizmetin kalitesini denetlediklerini dile getirdi.

Vekâlet bünyesindeki kuruluşlarda şu an bakımından 25 bin yaşlının barındırıldığını belirten Avangart, sunulan hizmet konusunda nitelik standardının tutturulduğunu söyledi. Fiziki koşullarının iyiliğinin ehliyetli olmadığını vurgulayan Avangart, “Sunma büyük molekül işin manevi boyutunu yönetebilmek ve yürütebilmek. Dünyanın temas noktasında olduğu kabilinden bizim ülkemizde de genişlik mehabetli şeylerden tıpkı tanesi insancasına koşullarda, manevi düzeyde bireyi müzahir programlara eğilmek.” diye konuştu.

“Huzurevlerinden önceki huzurlu evleri inşa etmek lazım”

Türkiye’nin kültürel açıdan dünyanın sunu zengin ülkesi olduğunu vurgulayan Öncü, yaşlılar üstüne işin manevi boyutundan sapılmaması gerektiğini dile getirdi.

Öncü, “Huzurevlerinden önce rahat evleri ihdas etmek lazım. Ebeveynlerin bu birlikte yaşamı üzerine birlik bakanlıkların dahi bütünleşik sistem içerisinde dönüşümü, değişime ulama sağlayacak bakir projeleri, yeni çalışmaları gerçekleştirmemiz gerektiğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

“Kamusal farkındalığın ortaya çıkması gerekiyor”

Prof. Dr. Tığ de üniversitelerin yalnız yetişek tedris kurumları olmadığını, başka bir misyonunun de topluma hizmet olduğunu vurguladı.

Nemli hakları dahi karışma girmek üzere adalet ve özgürlüklerin söz konusu olduğunda bu durumun TİHEK’in fariza alanına girdiğini bildiren Kılıç, kurumun misyonu gereği yaşlılara yönelik ayrımcılığın ve ateş muamelenin önlenmesi üzerine fariza yürütme ettiklerini bildirdi.

Yaşlılara müteveccih dağ veriş, adalet ihlali, ayrımcılığın önlenmesine ilişik türel tasarrufların tam olmadığını, ulusal önleme görevi çerçevesinde kamusal ve sosyal farkındalığın oluşturulması gerektiğini bel eden Kılıç şunları kaydetti:

“Kamusal farkındalığın artırılması, yaşlılarımıza ilişki etme üzerine, onların haklarına riayet ika üstüne, yaş iyice ayrımcılığa maruz bırakmama üstüne ağır sıklet, topyekün tıpkı kamusal farkındalığın ortaya çıkması gerekiyor. Bu dahi bizim fariza alanımıza giriyor TİHEK namına. Düpedüz bu çerçevede bir nice faaliyete imza attık.”

Tığ, farkındalık artırıcı faaliyetler kapsamında 3 almanak emekle Türkiye Buğulu Hakları Raporu’nun hazırlandığını aktardı.

Kovid-19 salgını döneminde hep dünyada yaşlıların yeryüzü kırılgan takım namına ortaya çıktığını belirten Kılıç, Türkiye’nin bu noktada yaşlılarını destek olmak vasıtasıyla elan çok garanti altına aldığını ve hep dünyadan zait ayrıştığını kaydetti.

Kılıç, buğulanmış haklarına ilişik uluslararası benzeri sözleşmenin henüz hazırlanmış olmadığını, bu konuda Birleşmiş Milel düzeyinde yapılan çalışmalara ulama sağladıklarını bildirdi.

Muharrem Kılıç, yaşlıların değme kıygınlık durumuyla karşılaşmaları halinde TİHEK’e müracaat imkanının bulunduğunu sözlerine ekledi.

“Kovid-19 döneminde nemli hakları ön plana bundan sonra”

Prof. Dr. Necdet Ünüvar dahi konuşmasında, dünyada yaklaşık 8 milyar kişinin yaşadığını, acun nüfusunun tezelden yaşlandığını dile getirdi. Türkiye’birlikte 2002’üstelik sayı farkı dirim süresinin 70’li yaşlar namına tahmin edildiğini anımsatan Ünüvar, bugün ise bu sayının 80’li yaşlar adına aritmetik edildiğini bildirdi.

Yaşlıların mütenevvi nedenlerle problemlerle karşılaşabildiğini bildiren Ünüvar, özellikle Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan kalkışmak üzere amme makamlarınca yaşlıların haklarına erişimleri üstüne çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Kovid-19 salgını döneminde yaşlıların haklarının elan üstelik dolay plana çıktığını vurgulayan Ünüvar, bu konuda TİHEK ile da andıran hareket birliğinde olduklarını dile getirdi.

“Yaşlı şahsiyet açısından 2050 dünya için bire bir kırılma noktası olacak”

Açılış konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Esenlik Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Yetersizlik Çalışmaları Uygulama ve Araştırı Merkezi (DIRIM) Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete, raporun tanıtımını gerçekleştirdi.

Özmete, rapora göre Türkiye’bile ve dünyada yaşlı nüfusun alelacele arttığını ve bu çalışmanın Türkiye’deki bulunan durumu ve yapılması gerekenleri içerdiğini belirtti.

Buğulu nüfus açısından 2050’nin dünya amacıyla ayrımsız ilenç noktası olacağını belirten Özmete bu konuda politikaların oluşturulması ve hayata geçirilmesinin eke olduğunu vurguladı.

Share: