Türkiye’de üretilen tütünde 120 bin ton rekolte bekleniyor

Türkiye Yaman Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Umumi Başkanı Şeyhmus Solgun, tütünde 120 bin ton rekolte beklendiğini belirterek, “Sabık sene 80 bin titrem esrar elde etmiştik. Yağışlardan kıran bu yıl bol geçti. Sabık sene 48 ülkeye 53 bin titrem kötü ihraç ettik, bu yıl hedefimiz 60 bin titrem dış satım.” dedi.

Muş’un Sungu beldesindeki esrar tarlalarını gezerek, çiftçilerle görüşen Solgun, AA muhabirine, bu sene 26 ilde, 113 ilçede, 2 bin 301 karye ve mahallede yaklaşık 82 bin müstahsil ailenin 120 bin ton kötü istihsal sözleşmesi imzalandığını söyledi.

Birçok yabancı şirketle yeni ittifak imzaladıklarını rapor fail Solmuş, üreticilerin çıktı kazanması ve elan çok üretmesi üzere çaba gösterdiklerini belirtti.

Solmuş, daha çok dış satım yapacaklarını ve ithalatı azaltacaklarını dile getirerek, “Bu yıl ülkemizde 120 bin ton kötü üretimi hedefliyoruz. Geçen sene 80 bin ton duman elde etmiştik. Yağışlardan muhit bu sene verimli geçti. Sabık yıl 48 ülkeye 53 bin ton yaman ihraç ettik, bu sene hedefimiz 60 bin ton ihracat. Bugüne büyüklüğünde çokça iyice ve zinde bir şekilde kırımlarımızı yaptık. Birçok ilimizde duman alımlarımız başlayacak. Temennimiz ithalatı tenkis etmek.” ifadelerini kullandı.

Solmuş, kestirmece 15 gündür kesim illerini musahabe ettiklerini rapor ederek, hasadın mübarek ayrımsız şekilde sürdüğünü kaydetti.

“ABD’ye Virjinya tütünü ihraç edeceğiz”

Muş’ta 4 bin hektar alanda bu yıl tütün üretildiğini anlatan Solgun, kentte 9 esrar çeşidinde deneyim istihsal yaptıklarını, hangisinin alıcısı çok ise çiftçileri o ürüne yönlendirdiklerini söyledi.

Bu sene ayrımsız ilki gerçekleştirerek Muş’ta “Virjinya tütünü” iaşe etmek amacıyla sınama istihsal yaptıklarını belirten Solgun, şöyle dedi:

“Haddinden Fazla adamakıllı verim elde ettik. ABD’ye bu sene Muş, Bitlis ve Batman’dan Virjinya tütünü ihraç edeceğiz. Bu sene ağırbaşlı tıpkısı yatırımcıyı Muş’a getirdik. İkinci yatırımcı üstelik Osmaniye’de işletmesini kuracak. Yaptığımız uluslararası çalıştaylarla dünyanın gözünü ülkemize çevirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı, yaman araba aletleri hibe desteği sağladı. Ülkemizde ne çiftçinin tütünü elde kalırsa bize ulaşabilir.”

Sungu beldesinde Küçümseme Atak da 37 yıldır tütün ürettiklerini belirterek, bu yıl ürün ve rekoltenin beklediklerinden bol olduğunu söyledi.

6 dönüm alanda istihsal yaptığını anlatan Akın, 2,5 ton ürün beklediğini rapor etti.

Share: