Van olgun! Adilcevaz’da ‘Van Gölünün Gizemleri’ isimli çalıştay düzenlendi

Adilcevaz’da ‘Van Gölünün Gizemleri’ isimli çalıştay düzenlendi

BİTLİS – Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde domestik ve yabancı akademisyenin katıldığı ‘Van Gölünün Gizemleri’ ünlü çalıştay düzenlendi.

Bitlis’in Adilcevaz Kaymakamlığı, Adilcevaz Belediyesi, Bitlis Ermiş Üniversitesi ve Maşrık Bahir Derneği’nin katkılarıyla ‘Adilcevaz çalıştayı’, ‘Van Gölünün Gizemleri’ ünlü çalıştay gerçekleşti. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Gün Doğusu Bahir Derneği Başkanı Cumali Birol, “İlçemiz kebir olan bu çalıştaya karı sahipliği yapıyor. 1986 yılından beri rahmetli babamın bizlere Van Gölü’ndeki batmış gemiyi gösterdikten sonra gölün gizemine zül saldım. O günden beri Van Gölü’nün gizemiyle ilişkin çalışmalar yapıyorum. İkincisini düzenlediğimiz çalıştayımız ilçemiz ve Van Gölü’nün gizemi açısından çok çok önemlidir” dedi.

Programda ayrımsız konuşma işleyen Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, “Bu güruh bizim amacıyla çok yetişkin. Van Gölü’nün gizemini ve bayrı kent Adilcevaz’ımızın bilinmeyenlerini ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Çalıştaya katılan Dr. Öğretim Üyesi Alçak Yeşilova, “Van Gölü’nde oluşan mikrobiyalitlerin turizm açısından çok kocaman ve bulunmaz. Hep gelişigüzel bu oluşumları ve gölümüzü saf tutmak ve korumak zorundayız” dedi.

Programda tıpkı konuşma özne Dr. Gunter Landmani, “Göldeki mikrobiyalit çalışmalarına 1989 yılında başladık. Mikrobiyalitlerin oluşumları ve büyümesini sağlayıcı sebeplerini ayrıntılarıyla anlatarak Adilcevaz’da oluşan tufaların 20 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Van Gölü’nün o yıllarda tufaların göl sularının yüz metre elan yukarda olduğunu gösteriyordu” dedi.

Programda, 9 Eylül Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Muhammet Yaman, Jeoloji Mühendisi Jermy Goff ve Bitlis Muazzez Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yunus Levent Fellah, kişi alanlarını içeren birer lokma tatlısı yaptı.

Çalıştaya sakil katılımın sonunda hatırat fotoğrafı çekildikten sonraları sonuç buldu.

Share: