Yüzyıllık ‘Nemrut Develeri’ namevcut olma tehlikesiyle yüz yüze

Yüzyıllık ‘Nemrut Develeri’ namevcut olma tehlikesiyle alın karşıya

BİTLİS Bitlis’in Tatvan ilçesinde kâin ve dolay halkı aracılığıyla ‘Nemrut’un Develeri’ kendisine adlandırılan dev kaya blokları namevcut olma tehlikesi yaşıyor.

Ayrımsız rivayete göre Babil hükümdarı kendisine bilinen Nemrut’un, yaz aylarında develeri ile Tatvan’a geldiği ve develerinin ise cellat olan hükümdarın ölmesi üzerine Nemrut Krater Dağına çıktıkları esnada taşlaştığı söylenilir. Bölgede oluşan yapıların ‘Nemrut’un Develeri’ kendisine adlandırılan dev kaya blokları bugünlerde ise kaybolmaya beniz tutuyor. 2010 yılında bir numara paye doğal sit alanı zar edilen ve muhtemelen benzeri düzen içinde dikili olan püskürtü taşlarının yıllarca ihmal edilerek tahrip edilmesi ile bugünlerde kalan tarihi kalıntılar zamana direniyor. Bitlis Muazzez Üniversitesi Malumat Gökçe Yazın Fakültesi Gündüz Bölümü Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, yıllardır sit alanı zar edilen Nemrut’un Develeri’nin günümüzde bibi korunamadığı ve bundan ortalık seçkin sabık gün yok olmaya yüz tuttuğuna dair açıklamalarda bulundu. Bölgenin sit alanı ilan edildiğini ancak korunamayarak iptal edildiğine özen çeken Demirtaş, korunduğu takdirde turizme haddinden fazla büyük katkı sağlayacağını söyledi.

“Sit alanı ilan edildikten sonraki dönemde bu taşların bazıları kırılarak posta çalışmalarında kullanıldı”

Ince yıllardan beri tahribata kemiksiz benzeri düzlük olarak yöre plana çıkan bölgede bulunan taşların birçoğunun kırılarak yol çalışmalarında kullanıldığını dile getiren Demirtaş, “Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bura sit alanı car edildi. Sit alanı car edildiği halde yeterince korunamadı. Üste sit alanı ilan edildikten ahir dönemde bu taşların bazıları kırılarak el çalışmalarında kullanıldı. El tahkimatını de tevsi çalışmalarında kullanıldı. Önceki yıllarda örneğin 20-30 sene geçmiş bunların sayısı çok daha fazlaydı. Onlarca çıngı deveye mümasil, mütenevvi şekilleri olan taş vardı. Deminden şişman benzeri bölümü nakız edilmiş durumda. Yani olmayacak şeyler oluyor bu bölgede” dedi.

“Haddinden Fazla büyük aynı ayar yok oluyor”

Nemrut’un Develerinin muhafaza edilmesi aynı yana zayi tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini söyleyen Demirtaş, yetkililere seslenerek bölgenin sakil siper altına alınması çağrısında bulundu. Hiçbir yetkilinin bu bölgenin korunması amacıyla üzerine düşeni yapmadığını belirten Demirtaş, “Bizlerin yapabileceği husus söylemektir. Söylüyoruz ısrarla. Ihtimal onlarca kez söyledik, belgeseller çektik, istihbarat yaptık. Yani yerel, ulusal ve uluslararası basında düz aldı. Ama buna karşın tek kimesne buranın korunması amacıyla üzerine düşeni yapmadı. Yani bu çokça açık bire bir biçimde ortadadır. Haddinden Fazla şişman tıpkı ayar yok oluyor. Bu dikili taşlar değme memlekette olsa mesela Avrupa gibi bire bir yerde olsa herhalde burası o memleketin hemen ekonomisine aheste bire bir ivme kazandırır. O memleketin turizmini ayakta markajcı ilke tamam. Demin geldiğimiz noktada buradan hiç kimsenin haberi yok. Yani Nemrut’un develeri dediğinizde insanlar alışılagelen deve zannedecekler. Yani o kadar tıpkı haberler. Nemrut’un develerinin bulunduğu alan ve değişik tarihi mekanlar korunamıyorsa, sit alanı car edildiği halde her son alınamıyorsa, tahribatı bitmeme ediyorsa yetkililer görevlerini ihmal ediyorlar demektir. Görevlerini bütün namına yapmıyorlar demektir. Asli görevleri zaten budur. Zira biz bire bir mükellefiyet taşıyoruz. Yani buraları ati nesillere aktarmak üzere benzeri mecburiyetimiz var. Bunu yapmadığımız ahit o makamları karışma etmemizin birlikte bire bir anlamı bulunmayan. Zira yıllardan beridir söylüyoruz. Amma bilcümle bu söylemelerimize yapmış olduğumuz mücadeleye karşın eminim ayrımsız çaba göstermiyorlardır. Çünkü şayet tıpkı çaba göstermiş olsalar şu an buradaki manzarayı görmemiş olurduk” dedi.

“Taşları hemencecik yok oluyor”

Taşların tıpkı nevi peri bacalarına benzediğini dile getiren Demirtaş, “Bu dikili taşların bulunduğu alanlar hususi alanlardır. Türkiye’nin veya dünyanın neresinde varsa orası çok özel olarak korunur. Ama burada maalesef böyle ayrımsız himaye tedbirinin olmadığını tığ bir sefer daha gözlemledik. Memleketimizi geleceğe katlanmak, turizmini harlatmak, ekonomisini anlaşılan tıpkı seviyeye aktarmak istiyorsak bunları korumamız geçişsiz. Zira bu memleketi koruyabilecek yegâne düzlük turizmdir. Yani sanayi daha edisyon olacağına göre turizm eğer sunma oylumlu sav ise bu yurt için ne lazımsa ayırmak gerekiyor. Şu anda içre bulunduğumuz kapsam bu noktada yetersizlikler olduğunu gösteriyor. Yani bire bir misil bu alanı bu izinli dediğimiz insanların dahi görmediğini ben düşünüyorum. Yani Nemrut’un develeri dediğiniz ahit eminim birçoğu nerededir? Nemrut ayrımsız deve midir? ne olduğuna dair bence tereddütle karşılayacaktır. Onun için benzeri defa burayı ilk tanımaları geçişsiz. Sonra tanıtmaları. Ondan sonraları sevdirmeye çalışmaları geçişsiz. Çünkü aynı âdem tıpkı şeyi tanımadıkça sevemez. Sevmedikçe da koruyamaz” ifadelerini kullandı.

Share: