CHP’nin Kyk Yurduna Yerleştirilemeyen Öğrencilere Barınma Desteği Verilmesi Önerisi, AKP ve MHP’nin Oylarıyla Reddedildi

CHP Kütahya Milletvekili Uca Fazıl Etçi’ın, Cesaret ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) sadık yurtlara yerleştirilemeyen öğrencilere seçme ay minimal ücretin yarısı kadar müft tahaffuz desteği verilmesini içeren yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Ulu Fazıl Kasap’ın KYK’ya vabeste yurtlara başvuru yaptığı halde yerleştirilemeyen öğrencilere her kamer asgari ücretin yarısı kadar karşılıksız tahaffuz desteği verilmesini içeren yasa teklifinin direkt gündeme alınması önerisi görüşüldü.

Teklif konusunda konuşan Ali Fazıl Kasap, darülfünun sınavlarından sonra milyonlarca öğrencinin tekrar tahaffuz sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirterek, AKP’nin 20 almanak iktidarında elverişsiz sorununu çözmediğini söyledi. Türkiye’de KYK’ya merbut 800 yurt ve 825 bin akak kapasitesi bulunduğunu anımsatan Etçi, şöyle konuştu:

“ŞU ANDA BİR ÖĞRENCİNİN AYLIK MALİYETİ AİLESİNE, SUNMA AZ 7-8 BİN LİRA”

“Türkiye’de 4 milyon öğrenciden vakit kaybetmeden yüzdelik 20,6’sı dar imkanı buluyor. Bu, bire bir sıkılma vesikasıdır. KYK’ya yerleşemeyen öğrenciler özel mektepli yurtlarına gitse deseniz, orada birlikte yurtların fiyatları mahiye 3 bin 500 lira ile 12 bin teklik ortada değişiyor. Bu hanay pahalılığında üniversitede çocuğu okuyan/okuyacak aileler karaca karaca düşünüyor. Bu sene yine çocuğunun giderlerini karşılayamadığı üzere kâh aileler üniversiteye kayıt da yaptırmadı. Ülkemizde yaşanan şişkinlik nedeniyle kiralardaki aheste artım, toplumun tam kesimini dikçe etkiledi. Bakın, KYK’ya yerleşemeyen aynı öğrenci ev tutsa, fahiş fiyatlar karşısında bu kabil değil. Şu anda bire bir öğrencinin aylık maliyeti ailesine, arz birkaç 7-8 bin teklik. Nakız hakeza iken ve ülkemizde yaşanan fakirlik, avlu pahalılığı ve aylaklık karşısında bu öğrencilerimiz ne yapacak? Bu öğrencilerimizin velileri hangi yapacak? İktidara geldiğimizde mahdut sorununu bildirme birkaç benzeri sene ortamında çözüme kavuşturacağız.”

“BU ÖĞRENCİLERİ SEBEP DÜŞÜNMÜYORSUNUZ”

Meclis kürsüsünden AKP ve MHP sıralarına seslenen Kasap, CHP’nin ısrarlı talebi sonucu KYK’ya olan yüreklilik borçlarının faizlerinin silinmesi amacıyla Divan’in himmet yapacağını ve yurtlarda kalan öğrencilerin günce beslenme yardımlarının artırıldığını söyledi. KYK yurtlarında düzlük olmadığı ve tam sayıda yetersiz bulunamadığı amacıyla dışarıda kalan sair öğrencilerin şüphesiz besleneceğini soran Kasap, “Bu öğrencileri sebep düşünmüyorsunuz” dedi.

“BU TABLOLAR KARŞISINDA NE DİYECEKSİNİZ”

İstanbul’da mektepli sayısının kısaca 824 bin olduğunu, buna karşın dar kapasitesinin takkadak 29 binde kaldığını; Ankara’üstelik mektepli sayısının 315 bin, dar kapasitesinin sadece 31 bin olduğunu; İzmir’de öğrenci sayısının 175 bin, daraç kapasitesinin ise çabucak 19 binde kaldığını anlatım eden Etçi, AKP ve MHP milletvekillerine seslenerek, “Bu tablolar karşısında ne diyeceksiniz” diye konuştu.

Yapılan oylama sonucunda KYK’ya mecbur yurtlara referans yaptığı halde yerleştirilemeyen öğrencilere değme ay minimal ücretin yarısı büyüklüğünde müft tahaffuz desteği verilmesini içeren yasa teklifinin direkt gündeme alınma önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Etçi, yaptığı değerlendirmede, “AKP ve MHP milletvekilleri, oylamada tutundukları tavırla aynı öğün elan öğrencilerimizin beraberinde olmadıklarını göstermişlerdir” dedi.

Share: