Kılıçdaroğlu’ndan Kadın Adayları Destekleme Derneği’ne idea: Kadınları örgütleyin, özlük adaylarını çıkarsınlar

CHP Genel Başkanı Eksiksizlik Kılıçdaroğlu, NASIP Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu ile beraberindeki 11 nefis yönetim kurulu ve idarehane başkanlarından oluşan heyeti CHP Genel Merkezi’nde kabul etti. Heyete, CHP Eş Kolları Umumi Başkanı Aylin Nazlıaka eşlik etti.

Görüşmede eş hareketinin diri olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kılıçdaroğlu, aile kadınlarına ve dikici kadınlara özellikle haşlanmak gerektiğinin altını çizdi. Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde yapacaklarını şöyle anlattı:

“Ocak Destekleri Sigortası projemiz kapsamında kadınların ekonomik özgürlüğe kavuşmasını sağlayacağız. Tarım sektöründe etkin kadınların ve gençlerin toplumsal güvenlik primlerini yatıracağız, sonunda vakti geldiğinde tekaütlük hakkı elde edecekler. Dizge doğduğu yerde doyabilecek, çiftçi köyünde bol bolamat ortamında, geçim süresince yaşayacak. Sosyal oran olmanın gereğini yerine getireceğiz. Antrparantez boşandıktan sonra ekonomik rehavet dinç kadınlar amacıyla ‘Yeni Başlangıçlar Fonu’ oluşturacağız. Karı istihdamını bırakmak için teşvikler uygulayacağız. Kadının üzerindeki hizmet yükünü almak üzere kreş sayısını arttıracağız.”

KARAOĞLU: HİÇ KADIN MİLLETVEKİLİ ÇIKARMAYAN 20 İL VAR

Karaoğlu, CHP’nin eş istihdamını arttıracak ve kadını güçlendirecek projelerini yakından izlem ettiklerini belirtti. Sunu balaban taleplerinin siyasette karşılık baziçe olduğunu kaydeden Karaoğlu, “Eşitsizliğe alay malay sonuç verelim” dedi. Karaoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca hiç karı milletvekili çıkarmayan 20 diyar bulunuyor. Bu iller; Kırklareli, Karabük, Sinop, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Karaman, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Burdur. Tığ bu kentlerin devlet ve kaza başkanlarıyla tıpkı araya gelerek, farkındalık çalışması vurmak istiyoruz. Bu konuda sizin desteğinize ihtiyacımız var. CHP çokça güzel benzeri parti ve Türkiye üzere nazik bire bir öneme topluluk. Birlikte akıntı ederek bu eşitsizliği ortadan kaldırabiliriz.”

KILIÇDAROĞLU: ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDEKİ HEP ENGELLERİ KALDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kılıçdaroğlu, talepleri dinledikten bilahare, “Tığ kadınların Meclis’te karşılık temsili amacıyla yasa teklifi hazırlayan aynı partiyiz. Eşitlikten yanayız. Ancak bu illerin bazılarında CHP’nin hiç saylav bulunmayan. Kadınları örgütleyin. Kadınlar örgütlü gücüyle özlük eş adaylarını çıkarsın, aday olmaya doğruluk kazansınlar. Lütufla değil, egemenlik ortaya koyarak mebus olabilirler. Teşkilatlanma sürecine ulama koyun. Akıbet seçimlerde kadın muhtar sayısındaki artış hangi büyüklüğünde imge vericiydi. Mebusluk için birlikte aynı cins. Kadınların organize gücünü çok önemsiyoruz. Bu aydan itibaren avrat üyelerimizden ödenti almaya serencam verdik, örgütlenmenin önündeki bilcümle engelleri kaldırmaya çalışıyoruz” dedi.

Belediye hizmetlerinin kadın örgütlenmesi üzerindeki müspet etkisine değinen Kılıçdaroğlu, “İllerin kültürel yapıları çokça yetişkin. Erzurum’da aynı kitap kafe açılmasını istemiştim. Tıpkı belediyemiz yardımıyla Erzurum’dahi açılan tezkere kafe gençlerin ve kadınların yol uğrağı noktası oldu. Alelhusus canlı kadınlara istihdam sağlayan bu kafede çoluk çocuk çayını, kahvesini içip kitabını okuyabiliyor. Şanlıurfa’de, Aksaray’dahi, Kayseri’dahi, elhasıl büyüklük genelinde bu uygulamayı yaygınlaştıracağız” diye konuştu.

NAZLIAKA: AK PARTİ GİDECEK EŞİTLİK GELECEK

Nazlıaka bile “Öncelikli hedefimiz; ‘Şuradan iki kadın vekil gelsin şöyle sembolik olarak’ diyen, kadın siyasetçiyi ‘sembol’ üzere gören anlayışı değişmek. Fiyat ayrımsız Türkiye dayamak. AKP gidecek, denklik ati” ifadelerini kullandı.

Share: