YUSUFELİ BARAJI’NDA SU YÜKSEKLİĞİ 60 METREYE ULAŞTI

ARTVİN’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri konusunda düz yazı edilip, su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı’nda su yüksekliği 60 metreye ulaştı. 41 milyon metreküp su depolanan barajda, akarsu sübvansiyon işleminin hızlandırılmış anları de kameralara yansıdı.

Çoruh’un konusunda projelendirilip, temeli 26 Gücük Ay 2013’te atık, 275 metre üst yüksekliği ile Türkiye’nin genişlik efdal, dünyanın 5’inci yeryüzü erdemli barajı Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) inşası tamamlandı. 558 megavat kurulu gücüyle talih ekonomisine almanak 5 bilyon TL katkı sağlayacak projeyle; depolanan suyun potansiyel enerjisi yıllık sayı farkı 1 bilyon 900 milyon kilovatsaat faaliyet enerjisine dönüştürülecek. 2,3 milyar metreküp su ambarlama hacmine erbap baraj, 29 Mayıs 2023’te faaliyet üretimine geçecek. Baraj, Türkiye’nin 5’inci nazik kenti olan 2,5 milyon nüfuslu Antalya kabilinden benzeri kentin erke ihtiyacının yanında yerli ve milli otomobil Togg’un 750 bin adedinin ihtiyacı elektriği bile üretebilecek.

KÖYLER SU ALTINDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla güzeşte yıl 22 Kasım’birlikte düzenlenen törenle akarsu tutmaya başlayan Yusufeli Barajı’nda, 41 milyon metreküp akarsu depolandı. Heybet Akarsu İşleri (DSİ) Çoruh Projeleri 26’ncı Havza Müdürlüğü, içtimai medya hesabından paylaşımda bulunarak su yüksekliğinin 60 metreye ulaştığını duyurdu. İlçenin Irmakyanı ve Yeniköy köylerinde nöbet, ocak, güreşçi köprüsü ve arazilerin su altında kalmaya başladığı sonuç duruma ilişik fotoğraflar, Depolanan su miktarı 41 milyon metreküp oldu. Irmakyanı ve Yeniköy Köyleri akarsu altında kalmaya bitmeme ediyor. Barajın mansap tarafında nehir yatağı aranjman çalışmaları bitmeme ediyor notuyla paylaşıldı.

Bu arada çevreye konuşlandırılan ve uzun müddet anahtar düzlük kameralarla barajda, akarsu tutma işlemi süreci giderek takip ediliyor. 41 milyon metreküp su depolanan barajda, su tutma işleminin hızlandırılmış anları de kameralara yansıdı.

‘TARİHİ ANLAR TANIKLIK ETTİK’

Öte yandan sulara gömülen bölgeyi görmeye mevrut kişiler, duygusal anlar yaşıyor. Sular altında küsurat Artvin- Erzurum arasındaki çarkıt kişmiri yolu, özellikle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ağrı’dan ilçeye ailesiyle mevrut Samet Şentürk, Yusufeli Barajı’nın bu anlarını yakından görüp, ölümsüzleştirmek için Ağrı’dan geldik. İlk kez buraya geliyoruz. Tarihi anlara tanıklık ettik dedi.

Muğla’dan mevrut Kamil Güven bile Buraları on paralık görmemiştik, ilk kez geldik. Böyle ayrımsız güne nasipmiş. Devletimizce, çok ferah bir yatırımı ergin. Çok sevindik diye niteleyerek konuştu. Hoca Kübra Şentürk de Burayı zaaf etmiştik, sular altında kaldığını öğrendik, tığ birlikte tıpkısı görelim dedik. Sular altında kalması el üzere şiddetli bire bir madde. Amma aynı yandan barajlara da ihtiyaç olduğu amacıyla ülkemize katkısı olacaktır dedi.

Share: