Depremzedeler, facia korkusuyla aymazlık problemi yaşıyor

Depremzedeler, afet korkusuyla gaflet uykusu problemi yaşıyor

ZBEÜ Hastanesi depremzedeler için kıran ve sadme polikliniği kurdu

ZONGULDAK – Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi bünyesinde kurulan ve 7/24 hizmet veren kıran ve titreme polikliniği depremzedeler amacıyla bakım veriyor. Polikliniğe randevusuz mevrut depremzedelerin facia can korkusu ile gaflet problemi ile karşılaştıkları öğrenildi. Prof. Dr. Nuray Atasoy, “Bu dönemde erken dönemdeyiz. Henüz tıpkısı ayı eskimemiş geçti. Bu dönemde insanlar bize başvuruyor” diye konuştu.

Kahramanmaraş ve 11 ili etkileyen yüzyılın afetinde yaralar sarılıyor. Hareket felaketi diri vatandaşlardan bazıları Zonguldak’a gelerek yaşamlarını sürdürüyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi dahi afetzedelerin yaşadıkları travmaları basit atlatabilmeleri amacıyla 7/24 bakım veren kıyamet ve deprem polikliniğini hizmete aldı.

Öncelik maruf ve randevusuz kabul edilen depremzedelere ruh bilimsel bindi veriliyor. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev eden tedrisat üyeleri ve asistanlar ile birlikte psikolojik titreme güçlük yaşayan müracaatçılara hizmet veriliyor. Prof. Dr. Nuray Atasoy afetin olağandışı aynı buut olduğunu ve insanların ruhsal adına hazırlanamayacağı bire bir format olduğuna dikkat çekti. Atasoy, “Dört öğretim üyesi var ve kavi çok asistanımız var. Psikiyatri bölümünde bakım veriyoruz. Hem hastalarımıza hem üstelik bu zümre felaketler sonrası bilgilendirmeler yapıyoruz. Çokça nazik tıpkı kızdırma yaşadık. O yüzden yeniden kaybı olanlara başlangıç sağlığı ve çıdam diliyorum. Hepimize eski olsun. Hepimizi dikçe etkiledi. Tahakküm günler geçiriyoruz. Tabi bu soy felaketler psikolojik anlamda titreyiş dediğimiz tartı yapıyor. Karmaşık format. İnsanların ruh bilimsel namına hazırlanamayacağı ve başına geldiğinde üstelik hem fiziki hem de psikolojik adına insanların selamet halini bozan bire bir yazgı. Başhekimlikle hızlıca tevhit olup o konuda Özcan hocanın desteğini takdirle karşılıyorum. Rektörlüğün bir şekilde bu konuda haddinden fazla kırılan davranıyorlar. Acilen benzeri kıran ve titreyiş polikliniği açtık. Burada depremzedeler hiç beklemeden günün temas saati başvurabiliyorlar. ve oldukça onlara acul ayrımsız şekilde nasıl yardımcı olabileceğimizi bulmaya çalışıyoruz. Bu cins travmalarda erken periyot var. Erken çevrim tabi henüz yaraların ısıdam olduğu, insanların kayıplarını henüz arada bir ayrıca bilemediği duyuyoruz. Yada tıpkı aileden yavru kaybı, ana ata kaybı kadar bayağı duyduğumuzda üstelik çokça elem verici olan durumları hastalarımızdan dinliyoruz. Bu aynı erken dönemde yepyeni etkisi oluyor. Güvende olmakla ilgilendiren çokça dert ötede kaygı durumu oluyor. Bu evvel dönemdeki kişinin korkması, endişelenmesi, bildiği hayatla ilişkin hal becerilerini yeterince kullanamadığında hangi yapacağını bilemediği tıpkısı zaman tabii namına oluyor. Bu dönemde erken dönemdeyiz. Henüz tıpkı ayı yeni geçti. Bu dönemde insanlar bize başvuruyor” diye niteleyerek konuştu.

“Deprem gecesi çokça üşüdüğü için çorapla daldırmak istiyormuş”

Polikliniğe annesi ile gelişigüzel gelen 6 yaşındaki çocuğun hikayesini paylaşan Nuray Atasoy; uyku, sorun ve bulut şikayetleri aldıklarını anlatarak şöyle dedi:

“Güzeşte haddinden fazla duygulu tıpkı asıl geldi. Çocuk 6 yaşında. artık çocuğu için geldi. Ailede tıpkısı kayıpları namevcut. İki bala, esas ve ağababa hayatta. Evleri çokça hasarlanmış. Zonguldak’a tanıdıklarının yanına sığınmışlar. Annenin kaygısı, çocuğu akşam çorapla daldırmak istiyormuş. Kul nedenini sordum. Yer Sarsıntısı gecesi çokça üşümüş. Nagehan dışarıya çıkmışlar, fevkani ilkin namevcut. Ayakları çok üşümüş. O nedenle çorapla uyumak istiyor. Köle bu çok haddizatında yerinde benzeri tepki. Ki düşünmez ki bunu. Tasarlarken çözüm bulabiliriz. İnsan dehşete kapılıyor. Korktuğumuzda dahi tılsım ahzetmek istiyoruz. Anneye tepkilerin alışılagelen olduğunu söyledim. Yavru da anında okula başlatılmış. Yapılması müstelzim molekül ayrımsız dakika evvel güvende oluşlarını sağlayıp, asıl ihtiyaçlarını bulmak. Devletin, kurumların ve hepimizin konusunda sakıt şeyler var. Hakeza travmalarda sağlığı bozucu daha çok detaylı vadeli oluyor. Sabık hafta bir depremzedeyi musahabe ettik. İki çocuğunu kaybetmiş. Kendisinin de fiziki yaralanmaları var. Çok bereketli gördük. Kimi Vakit de dayanıklılık da devreye giriyor. İki çocuğunu toprağa vermiş. Evi her şeyi gitmiş. Burada dahi tıpkı hayırsever evini vermiş. İyi olduğunu söylüyor. Bu zümre şeyler dahi bir defa hastalanmış olacak ateş olacak anca tıpkı kaide namevcut. daha çok bizim karşımıza gelen husus iveğen stres dediğimiz iş. Bu olayla ait lüks utanmak, endişe, uykusuzluk, aşındırmak yiyememe, sonsuz olağanüstü halinde olma yatamama kabilinden.. İnsan o kadar dehşete kapılıyor kim yaşadığı şeyleri anlatınca bazen benzeri doktor arkadaşımızın yakınları tezce getirdi. 17 saat hayalet edemiyorum. Tabi hiçbirimizin başına ayrımsız henüz gelmez. Daracık tıpkı yerde ölümle yüz yüze kurtulup kurtulamayacak mıyım diye niteleyerek yaşamak bağımlı yılgı donör. Amma haddinden fazla gür aksülamel vermişlerdi. Aklına gelince çokça ateş olduğunu amma bilahare dikkatini dağıtabildiğini söylüyordu. Depremden kestirmece bir hafta 10 dönem sonra alelacele gelenleri öne çekiyoruz. çıktı bu soy şikayetlerle geliyorlar. Dalgı problemi çokça çok. Akşam uyumaktan korkuyorlar. Gaile, bulut, göden çöz problemleri, kusma gibi yada iştahsızlık kadar problemler olabiliyor. anbean baştan aynı öz olacak korkusu ile gelebiliyorlar. daha çok ocumak, ur içerikli problemlerle gelebiliyorlar.”

Atasoy, telefon ile meşveret hattı ihdas çalışmalarının üstelik devam ettiğini aktardı. Atasoy, zaruri izinler alınarak kurulacak istişare hattı ile bile destek vereceklerini sözlerine ekledi.

Share: