Destekle güruh sahibi olan Ağrılı avrat çiftçinin hedefi 500 koyuna duyulmak

Ihtişam desteğiyle güruh sahibi olan Ağrılı Zeynep Gülkırmızı, koyun sayısını 500’e çıkarmayı hedefliyor.

Ekincilik ve hayvancılığın koca yapıldığı kentte küçükbaş efsanevi sayısının artırılması üzere Ağrı Valiliği, Ağrı Belediyesi, İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ile Kültür Bankası beyninde güzeşte sene imzalanan protokolle “5 Yılda 750 Bin Kucak Projesi” hayata geçirildi.

Tutak ilçesine tutkun Dorukdibi köyünde yaşayan Zeynep Gülkırmızı birlikte çiftçilere ipoteksiz ve faizsiz akla yatkın şartlarda cesaret imkanı verilen projeden bilistifade 100 kucak aldı.

İlkbahar aylarında koyunlarının kuzuları dünyaya getirmesiyle bu sayıyı 170’e çıkaran Gülkırmızı, beslek ve bakımlarını özenle yaptığı koyunlarının sayısını 500’e çıkarmayı amaçlıyor.

Büyüyen kuzularını satarak cesaret borçlarını ödemeye müteharrik Gülkırmızı, ahir yıllarda hem benzin ve benzen ürünleri üretimi hem birlikte hayvan sayısındaki artışla kar elde edip yöredeki kadınlara yaşıt oluyor.

“Çocuklarıma ve aileme katkıda gezmek istiyorum”

Zeynep Gülkırmızı, AA muhabirine, çocukluktan bu yana çiftçiliğe acemi olduğunu ve hayvanları haddinden fazla sevdiğini söyledi.

Üretime katkıda bulunmak istediğini rapor eden Gülkırmızı, şöyle konuştu:

“Böyle bir proje olduğunu duyduğumda hızla gitmek istedim. Proje çokça gür herkesin başvurmasını istiyorum. 5 yıl içerisinde koyunlarımın sayısını elan bile çoğaltmak istiyorum. Giderek efsanevi sayısını 500’e çıkarıp çocuklarıma ve aileme katkıda olmak istiyorum. Muhtelif süt ürünleri üstelik almak istiyorum. Hayvancılığı seviyorum. Bu 5 sene içerisinde hem kredilerimi ödeyeceğim hem da kucak sayısını artıracağım.”

Gülkırmızı, yazın yaylaya gönderdiği koyunları, kışın de ahırda özenle beslediğini anlattı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin birlikte proje kapsamında kentin 1,5 milyon olan kucak varlığını 5 yıl içerisinde 2,5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

“Hayvan sayısını artırıp emniyet taksitlerini de ödüyor”

Tıpkı sene içerisinde proje kapsamında 320 çiftçiye 30 bin 128 koyun desteği sağladıklarını rapor eden Engin, şunları kaydetti:

“Çiftçilerimiz bu imkandan istifade ediyor. Otlak ve yayla varlığı küçükbaş efsanevi yetiştiriciliğine uygun olan ilimizde küçükbaş efsanevi yetiştiriciliği yapılıyor. Biz birlikte bunu görmekten çokça bahtiyar oluyoruz. Köyünde müzakere ettiğimiz Zeynep bayan birlikte krediden yararlanma yazar 100 koyunla başladı. Efsanevi sayısını artırıp kredi taksitlerini de ödüyor. Bu projede 5 yılın böylelikle hedefimiz 100 koyunla başlayan üreticilerimizin üretime katkıda bulunacak kadar hayvan varlığına ulaşmasıdır.”

Engin, Ekincilik ve Orman Bakanlığı ile Dert Valiliğinin katkılarıyla küçükbaş özellikle başlamak üzere köyünde yetiştiricilik yazmak isteyen vatandaşlara bir nice alanda bindi olduklarını vurguladı.

Share: