Emekliler, Tencerede Taş Kaynatıp Fatura Yaktı: “Milyonlarca Mütekait, Vezneci Kuyruklarında Dirim Mücadelesi Veriyor”

Emekliler, AKP iktidarının kendilerine müteveccih politikalarını, tencerede taş kaynatıp fatura yakarak protesto etti. Ankara’daki eylemde, “Emekliler, şişman geçim yapılmadan, heykel yasası kazanılmadan, yüzdelik zamlarla açlık sınırından kurtarılamayacaktır. Açlık sınırının altındaki maaşlarla sefalet ve yoksulluğa mahkum edilen milyonlarca zahmetli, vezneci kuyruklarında hayat mücadelesi veriyor” açıklaması yapıldı.

2021 Kamu Emekliler Sendikası üyesi emekliler, bugün Ankara’daki Ulus Heykeli önünde toplanarak AKP iktidarına müteveccih tepkilerini dile getirdi. “Sefalete mahkum olmayacağız”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganı atan emekliler, AKP iktidarının kendilerine yönelik politikalarını, tencerede taş kaynatıp faturalarını yakarak protesto etti.

Protestoya katılan bire bir karı, “Nan değil, veca kaynadı. Aynı söyleyip bin ilenme sem benden. Ayrımsız maaş, iki aylık ile iki bala okutmak gösterişsiz mı? Faturalarda güzeşte kamer 165 teklik açıkça verdim, bu ay 500 lira yalınlık verdim. Ne ile geçineceğim? Ne ile o aşılama kaynatacağım ben” diye niteleyerek konuştu.

2021 Bütün Emekliler Sendikası eliyle yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“BU BÜTÇE BORÇ BÜTÇESİDİR, BINDIRIM BÜTÇESİDİR”

“2023 merkezi hükümet bütçesi Meclis’te kabul edildi. Bu bütçede, kuvvet yoluyla açlığa ve sefalet mahkum edilen 14 milyon emeklinin soylu erki ve toplumsal durumunu düzeltecek benzeri çözüm ve benzeri tedarik bulunmayan. Milyonlarca emeklinin, çalışanın yaşamına müteveccih bir iş namevcut. Ekincilik ve hayvancılıkla uğraşan köylünün sorununa yönelik çözüm namevcut. Milyonlarca gence düş namevcut. Bu bütçe, borç bütçesidir, remiks bütçesidir. Cezalarla konuşu açıkların kapanmasına müteveccih bir bütçedir. İktidarın, seçimde ortaya koymak için düzenlemiş olduğu tıpkısı bütçedir. Memleketin kaynaklarını, halkımızın vergilerini arsıulusal işbirlikçi anamal çetelerine verilen bir rant bütçesidir.

“MİLYONLARCA EMEKLİ VEZNECI KUYRUKLARINDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR”

Kıtlık sınırının 8 bin TL, yetersizlik sınırının 27 bin TL’yi aştığı bir dönemde milyonlarca tekaüt ve asgari ücretliyi gine açlığa ve yoksulluğa mahkum etme bütçesidir. Seçim dönemi diye niteleyerek sunulan 8 bin 500 TL’lik minimal ücret üstelik iki ay içerisinde şişkinlik ve döviz yükselişi ile eriyip gidecektir. Emekliler, toplu kesim yapılmadan, yontu yasası kazanılmadan, yüzdelik zamlarla açlık sınırından kurtarılamayacaktır. Kıtlık sınırının altındaki maaşlarla sefalet ve yoksulluğa mahkum edilen milyonlarca zahmetli, vezneci kuyruklarında yaşam mücadelesi veriyor.

“ÜLKEMİZDE MERI YENİ POLİTİKALAR, ILKIN BİZ EMEKLİLER GIRMEK ÜZERE BÜTÜN EMEKÇİLERİ, SÜFLI ESNAFI VE HASSATEN ÇİFTÇİLERİ GİTTİKÇE YOKSULLAŞTIRIYOR”

Besin ilkin tutmak üzere esas gerekseme maddelerinin fiyatları daima artıyor. Zahmetli maaşı kiraya üstelik yetmiyor. Ocak kiralarımız, hayatiyet ve gaz faturalarını ödeyemez arkaç geldik. Ülkemizde uygulanan bakir politikalar, ilkin biz emekliler tevessül etmek amaciyla kül emekçileri, bayaği esnafı ve başkaca çiftçileri yavaş yavaş yoksullaştırıyor. Tığ emeklilerin talepleri, bire bir; sunma düşük emekli maaşının asgari ecir seviyesinde olması. İki, emeklilere ev, nisan, orak ayı ve teşrinievvel aylarında girmek üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler, dul ve babasız maaşlarına, aldıkları aylık oranı kadar değil bilcümle ödenmeli. Üç; esas azık maddeleri ile neşelilik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan erdemli ölçülü zamlar nedeni ile düşük mübayaa gücümüz ile meydana mevrut kaybın telafisi için zam yapılmalı.

Anayasa’daki ait hane, arsıulusal bilcümle metinlerde geçtiği kadar, ‘Herkes sendika kurabilir’ şeklinde düzenlenmeli. Zahmetli maaşlarının, kuvvet yoluyla tek yönlü belirlenmesi adına, TBMM’de emeklilerin sendika statüsü yasası çıkarılmasının peşi sıra şişman uyuşma masasında belirlenmesi sağlanmalı. Beş; EYT yasası aynı an önce çıkarılmalı, yasanın gereği akıllıca işletilmeli, emeklilerin hakları gasp edilememeli, EYT’lilerin yaşadığı aheste mağdurluk giderilmeli ve mahiye bağlanma oranı bozuk sisteme döndürülmeli. Şeş; uyum yasası derhal çıkartılarak sakat ve bakir emekliler arasındaki mahiye eksiklikleri giderilmeli. Yedi; tekaüt maaşlarında yapılan istikşaf, deva ve parçalanmamiş kesintilere sonuç verilmeli. Sekiz; esas gıda maddeleri ile hayatiyet, su ve gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılmalı. Dokuz; emekliler ve yaşlılar üzere devlete ilişik huzurevi sayısı artırılmalı, evde hizmet hizmetlerini kolaylaştırmak için mücahede yapılmalıdır.”

Share: