İçişleri Bakanı Soylu’dan AFAD’ın çalışmalarına ilişkin videolu paylaşım

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, “Gündeş ayrımsız kıran yönetiminden ne olması gerekiyorsa zaman Türkiye’üstelik var. Size yer sarsıntısı veya başat olmayacağının sözünü veremeyiz. Kimse veremez, amma benzeri henüz kimsenin ‘Nerede bu şevket?’ demeyeceğinin sözünü veriyoruz.” dedi.

Aristokrat, sosyal medya hesabından, İçişleri Bakanlığı Afet ve Ivedi Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dünyada kıran riski yeryüzü yüksek coğrafyalardan birinde yaşadıklarını tamlayan Aristokrat, gündüz boyunca depremlerle, sellerle, heyelanlarla sınandıklarını ve haddinden fazla büyük acılar yaşadıklarını dile getirdi.

“Yaşanan değme afette vatandaşlarımız dosdoğru ve bire bir o kadar da üzücü bire bir istifham sordu, nerede bu fehamet?” ifadesini kullanan Soylu, şöyle devam etti:

“Bu soru, afet yönetimine bakışımızı değiştirdi. Türkiye’nin kıyamet geleceğini değiştirdi. 2011’deki Simav ve Van depremleri, 2020’deki Elazığ ve Malatya depremi, Bingöl Karlıova, İran merkezli Van Başkale depremi, İzmir depremi, Giresun yeğin felaketi, 2021 yılındaki Rize-Artvin yeğin afeti, Kastamonu-Sinop-Bartın hâkim afeti, Adana, Mersin, Antalya, Muğla orman yangınları. Bu sene yaşanan orman yangınları, hepsinde izzet oradaydı. AFAD ekipleri, AFAD koordinasyonunda kamunun bilcümle kurumları ve kuruluşları, parçalanmamış bakanlıklar, sivil cemiyet kuruluşları, Kızılay, polis güçleri, jandarma, Ululuk Akarsu İşleri, karayolları, Yer Şehircilik, İller Bankası, Türk Silahlı Kuvvetleri, Yaka Düzenlilik Komutanlığı, İl Özel İdareleri, belediyeler, itfaiyeler, hiçbir karmaşa ve hiçbir rötar yaşanmadan izzet oradaydı.”

2020 Elazığ depremine simultane 7 bin 574 personelle engelleme edildiğini aktaran Aristokrat, “35 bine mail çadır gönderdik. İzmir depreminde çadırlar, konteynerler, 10 bini aşkın personel, 1500’e mümasil araçla bilcümle gelişigüzel oradaydık. 2021 yılındaki Muğla orman yangınında 13 bin personelle, Sazak yangınına 726 personel, tıpkı zamanda helikopterler, arazözler…” dedi.

“Vatandaşımıza tek şeyin sıkıntısını veya eksikliğini çektirmedik”

Batı Karadeniz başat felaketine 1500’e andıran çevirgeç, 12 bine mümasil personel, 26 helikopter, korvet, 14 sahil güvenlik botuyla engelleme edildiğini hatırlatan Aristokrat, Adana orman yangınında ise yalnız 3 bin 222 boşaltma gerçekleştirildiğini bildirdi.

“Antalya orman yangınında uçaklar, helikopterler, arazözler, hisse senedi makineleri esasen 10 bine mümasil personel, bine mümasil miftah ve itfaiye araçları, vatandaşımızın ve ormanlarımızın beraberinde oldu” bilgisini dahi paylaşan Vekil Aristokrat, şu açıklamalarda bulundu:

“Artvin ve Rize baskın afetinde 568 vatandaşımızı boşaltma ettik. Yine binlerce personel gine 1500’e mümasil araçla afete engelleme ettik. Bilcümle bu saydığım ve sayamadığım, battaniye dağıtmaktan tutun, 3 kat sıcak aşındırmak çıkarmaya kadar kavi çok hayatiyet yaparken hiçbir karambol, ihtişam kendisine tek ürkü yaşamadık. Afetzedeleri yeri geldi helikopterle çatıdan aldık. Yeri geldi eğer ayrımsız karye iskân durumunda ruh yoksa oraya helikopterle elektrik üreteci indirdik, günlük reçete, paketlemek, besin getirdik. Yeri geldi periferi asayiş gemileri ile kıyıdan tahliyeler yaptık. Ne deri ne battaniye ne soba hangi ATLATMAK hangi ruba, vatandaşımıza hiçbir şeyin sıkıntısını veya eksikliğini çektirmedik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yönettiği hiçbir afette Allah’a haddinden fazla şükür ‘Nerede bu ihtişam?’ cümlesini on paralık duymadık. Onun yerine biricik bir bütün duyduk, Tanrı devletten ve milletten razı olsun.”

“Bu noktaya şüphesiz geldik?”

“Olur bu noktaya şüphesiz geldik?” sorusunu soran İçişleri Bakanı Soylu, 2009’bile Reisicumhur Erdoğan’ın vizyonu ve talimatlarıyla AFAD Başkanlığını kurduklarını bildirdi.

Böylece, kıran yönetiminde yepyeni tıpkı izleme oluşturduklarını vurgulayan Soylu, “Sadece enkazdan maltalık yetişmek değil, kıran öncesi, facia ajanda ve facia sonrası iyileştirme adına bütüncül benzeri facia yönetimi oluşturduk.” dedi.

Facia öncesi tedbir üzere çalışkan kampanyalar yaptıklarını tamlayan Soylu, 2020’nin afet tedbir yılı olduğunu hatırlattı.

Soylu, güzeşte yılı üstelik kıran eğitim bilimi yılı ilan ettiklerini anımsatarak, 56 milyon kişiye kıyamet farkındalığı ile ulaştıklarını söyledi. 2022’yi ise manevra yılı olarak zar ettiklerini bildiren Vekil Aristokrat, 51 bini meslek tatbikatı olmak için 57 bin 400 manevra yaptıklarını dile getirdi.

Erzurum Şita Tatbikatı, Trabzon’dahi yeğin ve baş döndürücü tatbikatı, Antalya’dahi orman yangını tatbikatı, Kütahya’birlikte eroin tatbikatı, İstanbul Kağıthane’de deprem tatbikatı ve birçok bakir tatbikatı bu sene süresince gerçekleştirdiklerini aktaran Nazır Soylu, teşrinisani kocaoğlan üzere da “Türkiye Yer Sarsıntısı Hatıra Tatbikatı”nı planladıklarını bildirdi.

Hazırlık anlamında haddinden fazla özel tıpkı akademik emek gerçekleştirdiklerini anlatan Aristokrat, 81 ilin kül risklerini gözeterek, rastgele ilde risk tenzil planlarını tamamladıklarını söyledi. Bunları hem akademisyenlerle hem amme aracılığıyla uygulayıcılarla, üniversitelerle ve evcil yönetimlerle bilcümle alay malay gerçekleştirdiklerinin altını çizen Soylu, deminden birlikte bu planların takip ve değerlendirme ayağını yürüttüklerini kaydetti.

Mavera yandan kıran müdahale kapsamında da koca çalışmaları olduğunu tamlayan Aristokrat, her şeyden ilk Türkiye Facia Müdahale Planı’nı oluşturduklarını ve bunu sürekli namına güncellediklerini vurguladı.

Son 3 yıldaki tamlık afetlere bu cazibe çerçevesinde engelleme ettiklerini ve tek sav yaşamadıklarını rapor eden Soylu, Türkiye Kıran Engelleme Planıyla amme ve sivil toplumun hep gücünün, afet simultane yegâne tıpkı beden kadar neva süresince çalıştığını söyledi.

“Gönüllü sayısı 562 bine ulaştı”

Öte yandan, AFAD Gönüllülük sistemini kurduklarını ve fahri sayısının 562 bine ulaştığını söyleyen Aristokrat, “Tıpkısı ayrıksı yeniliğimiz arama kurtarma ekipleri ile ilgili. Bu ekiplere eğitim verilip AFAD çatısı altında seçme biri akredite edildi. Halen Türkiye’bile akreditasyon almış taharri kurtarma ekibi sayısı 61. Polisimizin KILIKLI taharri kurtarma, jandarmamızın Cingöz Kontrol Kurtarma timleri var.” diye niteleyerek konuştu.

Toplam personel sayısını yükselttiklerini, 81 toprak müdürlüğünde 27 geri hizmet, 54 da destek deposu bulunduğunun altını çizen Icra Vekili Soylu, şunları kaydetti:

“Bunun haricinde iş makinelerimiz ve araçlarımız var. Depolarımızda hiçbir eksiğimiz olmadığı kadar buralardaki malzemeleri mahsus periyotlarla yeniliyoruz. Üçüncü yerine üstelik kıyamet sonrası iyileştirme çalışmalarımız var. Çıktı konteynırlar, çadır kentler dakikasında onların yerini düzlük afetzedelere birinci yılında evlerini konfirmasyon etmeye başlıyoruz. Afetlerin serian ardından nakdi yardımlar, hasar ödemeleri, hasar tespitleri gecikmeden gerçekleştiriliyor. Son 3 yıldaki yangın ve sellerden ekolojik ortam mecmu 617 milyon lira hasar ödemesi yaptık. 83 bin afetzedeye 488 milyon nakdi müzaheret, yıkım ve göçük kaldırma üzere 98 milyon ve götürüm duvarları için hakikaten eke harcamalar gerçekleştirdik.

58 bin 320 skor afet konutunun inşaatına başladık. Belde ve Şehircilik Bakanlığımızla TOKİ ile 31 bin 133 konutun doğruluk sahiplerine teslimatını yaptık. 21 bin 905 konutun inşaatına devam ediliyor. Türkiye Kıyamet Riziko Tenzil Planı (TARAP), Türkiye Kıyamet Müdahale Planı (TAMP) ve Türkiye Kıyamet Sonrası İyileştirme Planı (TASİP). Adımlarımızı bu 3 cazibe çerçevesinde atıyoruz ve akıbet alıyoruz. Bunun yanında vatandaşlarımıza raci AFAD müteharrik kabilinden uygulamalarımız, kıran yönetimini kolaylaştıran AYDES gibi dijital madun yapılarımız var. Modern bire bir afet yönetiminden hangi olması gerekiyorsa zaman Türkiye’bile var. Size sarsıntı yahut sel olmayacağının sözünü veremeyiz. Kimesne veremez, amma tıpkısı henüz kimsenin ‘Nerede bu çap?’ demeyeceğinin sözünü veriyoruz.”

Share: