İTÜ Çekirdekli girişimlerden depremle mücadeleye yenilikçi analizör

İTÜ CIBIL Teknokent’in Gurk Merkezi İTÜ Atom Çekirdeği bünyesinde canlılık gösteren 25 yenilikçi adım, Kahramanmaraş merkezli hareket felaketine cebin sunduğu teknolojilerle bölgede yardıma ihtiyacı olan insanlara ulaşmaya devam ediyor.

İTÜ ÇIPLAK Teknokent’ten yapılan açıklamaya bakarak, Kahramanmaraş merkezli ve toplamda 11 ilde milyonlarca insanın yaşamını derinden etkileyen yer sarsıntısı felaketi, Türkiye’nin avangart teknokentlerinden biri olan İTÜ NÜ Teknokent’i birlikte harekete geçirdi.

İTÜ ÜRYAN Teknokent, depremin ilk anından itibaren kıran yardım kampanyası başlattı ve bünyesinde saha kayran bir nice firmayla bölgedeki çalışmalara bindi verdi.

Çevrim içi yahut aktif namına kullanılabilen hep 25 teknolojik uygulama ile afet sonrasında depresyon altında yardıma ihtiyacı olan depremzedeler ile müzaheret edebilecek olanların iletişimini sağlamanın birlikte depremzedelerin barınma, afiyet ve psikolojik bindi ihtiyaçlarını karşılamaya müteveccih namına bakım sunan startuplar yeni teknolojiler geliştirmek üzere de çalışmalarını sürdürüyor.

İTÜ Çekirdek girişimleri depreme cebin hazır

Açıklamada görüşlerine düzlük sunulan İTÜ ELBISESIZ Teknokent Umumi Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Türkiye’nin deprem gerçeği ve bu felakete cebin alınabilecek önlemlerin Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremle henüz bile önem kazandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Dünya çapında en deli dolu fay hatlarından bazılarına erbap ülkemiz, yaşadığımız Kahramanmaraş depremiyle bu gerçeği benzeri sefer elan hatırladı. Tığ de İTÜ APAÇIK Teknokent yerine depremin ilk anından itibaren muktezi koordinasyonu sağlayıp bölgeye aceleci ve koordineli tıpkı şekilde icap maddi gerekse ayni yerine yardımlarımızı bulunan kuruluşlar vasıtasıyla ulaştırdık. Bunun yanında teknokentler arasında sunma balaban girişimcilik ekosistemine cemaat olmanın avantajı bize ayrı ayrımsız kalın yükledi. Sunduğumuz destekle ülkemizdeki genç girişimcilerin muvaffakiyet hikayelerine küresel ölçekte 10 yılı fazla süredir katkı sunan Kuluçka Merkezimiz İTÜ Atom Çekirdeği bünyesindeki girişimler bile fahri adına bindi projeleri ve kampanyaları başlattı. Yaşanan zelzele felaketinin ilk gününden itibaren girişimcilerimizden önce aynı maaş sürede 25 proje ve desteğinin haberini aldık. Sayının bununla sınırlı kalmayıp ilerleyici günlerde artmaya bitmeme edeceğini öngörüyoruz.”

Türkiye’bile 97 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin düz aldığını rapor eden Dikbaş, üniversitelerin, araştırı kurumlarının ve endüstri kuruluşlarının benzeri müstevi içerisinde araştırı, ihya ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri teknokentlerin, ülkedeki ekonominin teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliğiyle büyümesinde kilit tumturak oynadığını aktardı.

Dikbaş, depremden etkilenen bölgelerde vadi düz illerde dahi şu an üzere 11 teknokentin bulunduğunu belirterek, “Kendileriyle anbean bulunan duruma ilişkin zaruri temaslarda bulunup proses karşı hikmet alıyoruz. İTÜ DAYLAK Teknokent ve girişimlerimizle gelişigüzel bölgeye müteveccih proje ve uygulamalarımıza önümüzdeki süreçte dahi devam edeceğiz. Antrparantez İstanbul’daki yer sarsıntısı zonelarına, bina türüne, strüktür ve ana projelerine bakarak sismik yalıtıcı projesi ve mevzuat önerisi çalışmaları üzere benzeri proje hazırlanmakta.” ifadelerini kullandı.

Share: