KAHRAMANMARAŞ – “Doğa timleri” 5 ildeki sayımlarda 5 bin 525 yaban hayvanı tayin etti

Huy Himaye ve Milli Parklar 15. Havza Müdürlüğü ekipleri, ağırbaşlılık sahasındaki 5 ilde 2022 yılında çandır hayvanlarının envanter çalışması kapsamında 188 zer geyik, 5 bin 22 çandır keçisi ve 315 çengel troleybüs biberli keçisi belirleme etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tabiat Esirgeme ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri, melez hayvanlarının ağır sıklet olduğu bölgelerde sevimsiz havaya aldırış etmeden fariza yapıyor.

Sıkıntı sahasında Kahramanmaraş, Malatya, Tunceli, Sivas, Elazığ, Diyarbakır ve Batman bulunan Tabiat Himaye ve Milli Parklar 15. Kesim Müdürlüğüne sınırlanmış ekipler, belirlenen kavuşum noktalarında tıpkısı araya geliyor.

Arazi araçlarıyla av faaliyetlerinin vahim yapıldığı bölgelere akıntı eden ekipler, pek yer yapısı ve abuhava şartlarında denetimlerini gerçekleştiriyor.

Ekipler, fotokapan, bakaç ve insansız albeni araçlarıyla bölgede tetkik yaparak, melez hayvanı envanter çalışması yürütüyor.

Çalışmalar kapsamında 188 değerli geyik Kahramanmaraş’ta, 315 çengel boynuzlu gâvur ise Tunceli’üstelik tayin edildi.

Ekiplerce belirlenen 5 bin 22 çandır keçisinin 2 bin 51’i Tunceli’den, 1316’sı Sivas’tan, 1137’si Kahramanmaraş’tan, 265’i Malatya’dan, 253’ü ise Elazığ’dan envantere girdi.

Ormanlık alanlarda ağızotu çalışması üstelik gerçekleştiren ekipler ayrıca avlak alanlarında kaçak ve yöntemsiz av yapanlara göz açtırmıyor.

Natür Himaye ve Milli Parklar 15. Nahiye Müdürü Ahmet Çörtük, AA muhabirine, külfet alanlarında ekiplerin yaz kış deşemeden teknolojik aletleri dahi kullanarak görevlerini sürdürdüklerini söyledi.

Yaban hayatı ihya tadat zamanının gelişigüzel sene kasımda başlayıp şubata kadar sürdüğünü tamlayan Çörtük, tabiattaki aktif türlerinin ekosistem içerisinde yaşamını sürdürmesi, aut etkenlerden huysuz etkilenmemesi ve rehabilitasyonları için dokunaklı çalışmalar yürütüldüğünü tabir etti.

Çörtük, ekiplerin kip şita şartlarına karşın yem, taharri ve envanter çalışması faaliyetlerini geceli gündüzlü sürdürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Yük sahamızda daha önceden planladığımız rasat noktalarımız var. Bu noktalar tekmil sahayı benzeri anda görecek şekilde planlanmış ve bütün ekiplerimiz bu noktalara geçerek tıpkı anda sayımı gerçekleştiriyor. Buradan aldığımız verilerle, popülasyonun yoğunluğu, dinamiği, bala sayısı, eş can ve kişmiri fert sayılarını belirleme ediyoruz. Huy Siper ve Milli Parklar yerine görevlerimizden birisi de aşılanmamış hayatının yönetimi, bu aldığımız bilimsel verilerle yapılan idare planlarına altlık oluşturuyor. Dolayısıyla bu veriler, aşılanmamış hayatını yönetirken onların habitatlarının ve popülasyonlarının korunması anlamında bize çokça büyük destek oluyor. Aldığımız verilere bakarak, 2022 yılında 188 altın geyik, 5 bin 22 yaban keçisi, 315 da çengel troleybüs kırıcı keçisi sayımı gerçekleştirdik. Bu rakamlara arz büyük çalışkan yapmış olduğumuz himaye faaliyetleri. Hangi kadar dulda faaliyeti yaparsak bu sayılar henüz de artacak.”

765 kişiye ceza uygulandı

Ahmet Çörtük, yaptıkları envanter ve strateji çalışmasıyla elde edilen veriler sonrası popülasyonu nazik düzeyde olan enva üzere mukteza siper önlemlerinin alındığını belirterek, çalışmalarını 24 saat esasına bakarak sürdürdüklerini söyledi.

Çetin kış şartlarında yemleme, yaz döneminde ise yerleştirdikleri yalaklar (gusülhane) ile melez hayatını desteklediklerini dile getiren Çörtük, “Doğayı ve sürdürülebilir çandır hayatını korumak için usulsüz ve kaçak avcılıkla uğraş fail ekiplerimiz, sıkıntı sahamızda 2022 yılı av sezonunda yapılan denetimlerde yöntemsiz ve habersizce avlanan 765 kişiye yaklaşık 4 milyon 500 bin lira yönetimsel ve ödence cezası uyguladı.” dedi.

???????Çörtük, yolsuz avda makbul 91 tüfek, 2 motor ve 7 otomobile üstelik mülkiyeti kamuya geçilmek suretiyle el konulduğunu sözlerine ekledi.

Share: