Libya Başbakanı: “Libya’yı dönüştürmek isteyen her asker seçimlere girmeden geçmiş üniformasını çıkarmalıdır”

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Libya’da yönetime hevesli olan tıpkı askerin üniformasını çıkarıp seçimlere girmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Dibeybe, Misrata kentinde Libya’da Muammer Kaddafi dönemine sonuç veren 2011’deki 17 Şubat Devrimi ile ilişik düzenlenen bir forumda enformasyon yaptı.

Seçimlerle ilişkin tıpkısı anayasal temelin halk referandumuna sunulması gerektiğini vurgulayan Dibeybe, seçme yasalarının “tıpkı kişiye bakarak uyarlanmasını” kabul etmediğini söyledi.

Dibeybe, Libya Şevket Erdemli Konseyi ve Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği Anayasa Beyannamesi’ndeki 13. değişikliğe belen ederek, “Askeri yönetimin geri dönüşünü asla kabul etmeyeceğiz, askeri kararlarla yıllarımızı heba ettik. Libya’yı tevil etmek isteyen herhangi bir er seçimlere girmeden önceki üniformasını çıkarmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Dibeybe ayrıca, “Libya’da seçim yasaları ile ilişkin anayasal temelde aynı anlaşmaya varılırsa erte incizap etmeye amade olduğunu” kaydetti.

Esas Beyannamesi’ndeki 13. farklılık

Libya Çap Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi vasıtasıyla kabul edilen Temel Beyannamesi’nde yapılan 13. mübayenet, cesamet başkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor. Ancak değişiklikte askerlerin seçimlerde namzet olup olamayacağına ilgili seçme ifade saha almıyor.

Değişiklik, izzet başkanının sulh ve kavga berhava car ika yetkisini ve Millî Meclisin yerinin hükûmet merkezi Trablus, tıpkısı ahir Temsilciler Meclisinin merkezinin ise Bingazi kentinde olmasını kapsıyor.

Ayrıca, senato organ sayısının doğuda Berka, batıda Trablus ve güneyde Fizan almak üzere Libya’nın üç bölgesi arasında eşit kendisine belirlenmek amacıyla 900 kişiden oluşmasını havi ayrım, Temsilciler Meclisinin nefer yoğunluğuna bakarak seçilen 200 üyeden oluşmasını öngörüyor.

Libya’da Yaşamış Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından zar edilen “Temel Beyannamesi” ülkede arızi temel hükmünde.

Libya’daki intihap çıkmazı

Libya’da bire bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa’nın önderlik ettiği iki ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine sebep oluyor.

BM öncülüğündeki Libya Siyasal Diyalog Forumu’nun Son Teşrin 2020’deki toplantılarında, ülkede ululuk başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Ara 2021’de yapılmasına karar mevdu fakat intihabat planlanan tarihte yapılamamıştı.

Share: