Malatya vukuf | Pankobirlik Malatya Şubesi Başkanı Şerefhanlı: Rekoltede Çokça Şişman Kaybımız Var

Pancar Ekicileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK) Malatya Şubesi Başkanı Izzet Şerefhanlı, bu sene pancarda beklenen rekoltenin elde edilemediğini belirterek, “Bu yıl havaların haddinden fazla sıcak olması zımnında pancarda rekoltenin haddinden fazla düşük olduğu tabir ediliyor. Beklediğimiz rekolteyi tıpkısı tip elde edemedik. Rekoltede çok nazik benzeri kaybımız var” dedi.

Şeker çekicilik kampanyasını 3 Eylül’üstelik başlatan ve bu zaman Türkiye’deki önceki şekeri üreten Malatya Şeker Fabrikası’nda üretim devam ediyor. Özellikle bu yıl gelgel sıcaklığının faziletli olmasından hava pancarda beklenen rekolte yakalanamazken akıllara şekerde yük yaşanıp yaşanmayacağı sorusu geliyor.

PANKOBİRLİK Malatya Idarehane Başkanı Mehabet Şerefhanlı, “Bu sene havaların haddinden fazla yunak olması zımnında pancarda rekoltenin haddinden fazla düşük olduğu rapor ediliyor. Beklediğimiz rekolteyi aynı tür elde edemedik. Rekoltede çokça şişman ayrımsız kaybımız var” dedi.

“70-80 BİN TON PANCAR AÇIĞIMIZ VAR”

Şerefhanlı, pancarda rekoltenin düşük olmamasına ilgilendiren, “Üretim aşamasında birlikte 70-80 bin titrem büyüklüğünde benzeri çükündür açığımız vardı. 500 bin tona mail rekoltemiz varken 400 bin tonla müteselli olmak zorunda kaldık. Rekoltede birlikte amiyane bir düşüş var. Fabrikaya da nişane kısıtlı geliyor. Çükündür itici havayı sever, havaların hamam seyretmesinden dolayı üreticilerimiz pancarı söküp fabrikaya göndermekte çekinti yaşıyorlar” diye konuştu.

“AÇIKLANAN FİYAT BİZLERİ MUTLU ETTİ”

Şerefhanlı, şeker hastalığı pancarı çekicilik fiyatının bin 400 TL adına belirlenmesiyle ilişik, “Üreticiler yerine, bu sene yapılan zammı çokça yerinde ve doğru buluyoruz. Açıklanan denk az çok dolgunca, artı buna bir de kutup farkı verilir. Bu noktada de bin 500-bin 600 üzere bire bir kıymet oluşur. Bu, beklenmeyen bizi memnun etmiş durumda. Şu anki açıklayan fiyatı tam buluyoruz” dedi.

“MUTEBER POLİTİKADAN DOLAYI SIKINTI YAŞANDI”

Şerefhanlı, “Geçen yıl şeker hastalığı sıkıntısı yaşanmıştı, bu yıl da benzeri sav yaşanır mı” sorusuna ise “Geçen yıl şekerimiz vardı. TÜRKŞEKER’da sakat umumi müdürün politikaları nedeniyle bu ağırlık yaşandı. Hususi fabrikalar bile zararına dünyalık satmamaları amacıyla hep depolarını kapattılar. TÜRKŞEKER’dahi hükümetin talimatıyla daim piyasaya bağan fiyatta şeker hastalığı sattı. Stokçular bile TÜRKŞEKER’in depolarına yüklendi. Kriz bu şekilde oluştu. Yoksa çükündür ve şekerde Türkiye fazlasıyla yalnız başına yetebilen tıpkısı mevki, zira düzenlenen, programlı ve kotaya dair üretim yapılıyor” cevabını verdi.

“ÜRETİCİ SAHADAN KOPARSA BİR DAHA KİMSE SAHAYA SÜREMEZ”

Hükümetin ekincilik politikasının ilk başlarda falsolu olduğunu kaydeden Şerefhanlı, “Son iki senedir, hele pandemi dönemiyle beraber hükümetimiz da buna ehemmiyet vermeye başladı. Şu anda ongun bir politika izliyorlar. Ama bizlerin desteklenmesi lazım. Üreticiler olarak sahadan koparsak güvenli olun kim tıpkısı daha kimse bizi sahaya süremez. Hayvanı besledikten sonra götürüp zararına satarsam olamaz. Kimesne zararına bire bir gelişim yapmaz. Kar marjının beni istiğna etmesi geçişsiz kim bu işten kopmayayım. Devletin, tarımı Kaynak eliyle süspanse etmesi lazım. Vatandaşa gergin et yedirelim amma bunu müstahsil üzerinden yapmayalım” diyerek konuştu.

Share: