Mersin Ağacı iktisat haberleri… Tekaüt Tümamiral Cihat Yaycı: “Yunanistan’ın Gün Doğusu Akdeniz’de yetkisi yoktur”

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı: ” Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’dahi yetkisi yoktur”

Maşrık Akdeniz’deki son nitelik Türkiye- Libya Sempozyumu’nda masaya yatırıldı

İSTANBUL – Akdeniz’dahi Bahir Bitirme Alanlarının Sınırlandırılması Antlaşması başta oluşmak amacıyla Türkiye ve Libya arasında yapılan anlaşmaların iki ülkeye sağlayacağı menafi değerlendirildi. Zahmetli Tümamiral Cihat Yaycı, “Yunanistan bir ada devleti olsaydı hakeza tıpkı hakkı olabilirdi amma Yunanistan bire bir ada devleti değildir. Uluslararası hukukta Yunanistan’ın bu bölgede hakkı yoktur. Libya, Türkiye ile ant imzaladıktan sonraları Yunanistan Libya’ya savaş açılış tehdidinde bulundu. Libya’birlikte bu konunun halka gür anlatılması gerekir” dedi.

‘Türkiye-Libya Antlaşmaları ve İki Mutluluk Arasındaki İlişkilerin Geleceği’ mevzulu sempozyum İstanbul’birlikte gerçekleşti. Sempozyumda 17 Teşrinisani 2019’da imzalanan Akdeniz’da Bahir Mezuniyet Alanlarının Sınırlandırılması Antlaşması ilkin atılmak üzere Türkiye ve Libya beyninde yapılan anlaşmaların iki ülkeye sağlayacağı menafi anlatıldı. Libya Genel Millî Kongresi Sakat Başkanı Nuri Ebusehmen, Zor Tümamiral Cihat Yaycı konuşma yaptığı programda Türkiye ve Libya’nın yüzyıllardır eş tarihi olduğu vurgulandı.

“Yunanistan’ın Akdeniz’deki istekleri uluslararası hukuka yeraltı”

İki devlet ortada yapılan anlaşmaların kazanımlarından bahseden Mütekait Tümamiral Cihat Yaycı, “Libya, Türkiye ile yaptığı ahit sebebiyle Yunanistan’la yapacağı antlaşmaya bakarak 40 bin kilometrekare elan aşkın bahir alanı kazanmıştır. Bu anlaşmalar hem Türkiye’nin hem dahi Libya’nın menfaatinedir. Yunanistan, deniz hukuku açısından eşi benzeri olamaz hukuksuzlukları rica ediyor. Cezire devleti sıfır Yunanistan’ın adalarının kıta sahanlığı yoktur. Yunanistan, genişlik dıştaki adasından kutur alarak Türkiye ve Libya’nın deniz alanını vira etmek istiyor, Yunanistan’ın Akdeniz’deki istekleri arsıulusal hukuka aykırıdır” dedi.

Akdeniz’deki natürel kaynaklar ile ilişik birlikte mütekellim Yaycı, “Libya ile Türkiye arasındaki hattın doğusunda ölçümlediğimiz doğalgazın Türkiye’nin 550 yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar. Girit ve Libya ortada ise bazı kaynaklar 30 trilyon dolar kadar mesabesinde yer yağı ve doğalgaz yatakları olduğu söyleniyor. Yunanistan antlaşmalarımız sonrası Libya’ya cenk açma tehdidinde bulundu. Bu birlikte bu bölgedeki kaynakların değerinin büyüklüğünü gösteriyor. Türkiye’nin Libya’daki hedefi Libya’nın toprak bütünlüğüdür ve Libya Libyalılarındır” şeklinde konuştu.

“Türkiye ve Libya ortada yapılan anlaşmalar iç yöntem malzemesi yapılmamalı”

Türkiye ile Libya ortada yapılan anlaşmaların iki devletin halkına detaylı vadede haddinden fazla balaban çıkar sağlayacağını belirten Yaycı, “Bu seçme iki azamet üzere nazik başarıdır. Bu milli aynı konudur ve iki mutluluk arasındaki anlaşmalar katiyen iç siyasa malzemesi yapılmamalıdır. Libya’birlikte çöz karışıklık varken onlara destek olduk ve buradaki erke kaynaklarının Rusya’nın desteklediği Hafter’in eline geçmesine engel olduk. Bu Avrupa’nın lehine benzeri gelişme olmasına rağmen, garplı ülkeler bununla yetinmeyip Libya’yı koloni fethetmek istiyor” diyerek konuştu.

“Arsıulusal hukukta Yunanistan’ın bu bölgede hakkı yoktur”

‘Türkiye ile Libya ortada imzalanan ‘Akdeniz’dahi Bahir Izin Alanlarının Sınırlandırılması Antlaşması’ ile iki ülkenin deniz sınırlarının birleştiğini ve hukuki olarak bu bölgede enerji kaynaklarının aranmasının bile iki ülkenin hakkı olduğunu vurgulayan Yaycı, “Yunanistan bu bölgenin Girit Adasının bahir suları olduğunu argüman ediyor. Yunanistan tıpkısı cezire devleti olsaydı hakeza bire bir hakkı olabilirdi ama Yunanistan bir ada devleti değildir. Uluslararası hukukta Yunanistan’ın bu bölgede hakkı yoktur. Libya, Türkiye ile ahit imzaladıktan sonraları Yunanistan Libya’ya cidal açma tehdidinde bulundu. Libya’dahi bu konunun bölüt bereketli anlatılması gerekir” ifadelerini kullandı.

“Libya halkı denizdeki haklarının birlikte farkına varmalıdır”

Türkiye ile Libya arasındaki antlaşmaların faydalarına ait konuşan Libya Genel Millî Kongresi Eski Başkanı Nuri Ebusehmen ise “Libya’bile asayiş sorunlarının yaşandığı tıpkısı ortamda Türkiye’nin Libya’daki konulara karışan olması çok önemliydi. Türkiye ile Libya arasında yapılacak antlaşmaların sürmesi oradaki muvazene ortamını destekleyecektir. İşbirliğimizin daha ense seviyelere çıkmasını ümit ediyoruz. Bu antlaşmaların kazanımlarının bölüt tekmil anlamıyla anlatılması gerekir. Libya halkı denizdeki haklarının birlikte farkına varmalıdır. Emperyalist güçler imzalanan antlaşmaların kendileriyle olmasını istiyorlardı, Libya’daki kaynaklarda doğruluk tez ediyorlardı. Kuma kültürümüzün, eş tarihimizin olduğu Türkiye ile bu antlaşmaların yapılması ehemmiyet taşıyordu” dedi.

Share: