Öğr. Gör. Seda Aşçı: “Bilinçsiz yapılan sıhhi imdat ‘sağ kalım’a engel verebiliyor”

Öğr. Gör. Ses Aşevi: “Bilinçsiz yapılan ilk yardım ‘sağ kalım’a beis verebiliyor”

“İlk müzaheret eğitimi ilkokuldan itibaren zorunlu olmalı”

İSTANBUL Afet sonrası yapılan ilk yardımların şuursuz olması yerinde “insanların sıhhatli kalımına beis verebiliyoruz” diyerek eğitimin yiyecek olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Ses Aşevi, “Deprem kuşağı bire bir ülkede yaşıyoruz. Seçkin zaman hazırlıklı başlamak adına ilkokuldan itibaren ilk yardım eğitimi mecburi olmalı” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremden bilahare hele bölgede bulunun ve alana fehim eden parçalanmamış vatandaşlar taharri istirdat çalışmaları amacıyla seferber oldu. Herkesin elinden geleni yapmaya çalıştığı ancak bazı bazı yardımseverliğin bilinçsiz olması yerinde “dokuncalı” olabileceği konusunda uyarılarda kâin Esenyurt Üniversitesi Esenlik Hizmetleri Iz Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Ses Aşçı, “Bu durumun önüne geçebilmek adına hele yer sarsıntısı kuşağında olan ülkemizde kıpırdak herkesin temas ahit sıhhi imdat eğitiminin olması gerekiyor” dedi. Aşevi bire bir zamanda bu eğitiminin ilkokuldan itibaren zorunlu olması gerektiğinin de altını çizdi.

“Yıkıcı etkilerini yer örgen indirebilmek için yapabileceğimiz birçok madde var”

“Afetleri engelleyemeyiz amma yıkıcı etkilerini yer organ indirmek kabil” diye sözlerine başlayan Öğr. Gör. Seda Aşçı, “Afetlerle karşı karşıya yaşamak durumundayız ve buna müteveccih afet sonucunda oluşabilecek tahripkâr etkileri yer örgen azaltmak insanlığın yapabileceği yer mehabetli şeylerden bir tanesi. Bu anlamda yapılması gereken birçok şey vardır. Kıyamet yönetimi dediğimiz anlam da burada ortaya çıkmaktadır. Kıyamet yönetimi kavramının zarfında benzeri dahi akse yönetimi vardır ve kriz yönetiminin bire bir halkası olarak bile kontrol kurtarma çalışmaları düz alır. Bizler keyif çalışanları olarak genelde ruhsal gerilim altında olduğumuz için akse anlarında ve afetlerde birlikte kriz altında çıkarılan fertler amacıyla haddinden fazla tez kombinasyon ihtimalî, engelleme edebilen meslek grubuyuz. Ancak tabi kim da keyif çalışanları her an her yerde simultane bulunamayabilir ve evet hele depremde ‘devir’ çöküntü altından çıkarılacak fertler için çokça önemlidir. Yalnız farfara hareket etmek kimi vakit hatalara sebebiyet verebiliyor” dedi.

“Yardımseverliğimiz bilinçli olmazsa esen kalıma beis verebilir”

İlk arkalama bilincine sahip olmadan yapılan müdahalelerin zarar verebileceğini birlikte aktaran Seda Lokanta açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Kıyamet denilince aklımıza ati evvel şeylerden biri depremdir. Lehçe olarak hâkim göçü üzere afetleri da düşünebiliriz ama genel kendisine sunma yıkmacı etkiye ehil olan depremdir. Antrparantez tığ zelzele kuşağında olan bir ülkeyiz. Hayırsever benzeri toplumuz ve birçok hareket sahnesinde de buna şahit olduk. Fert ve yardımseverliğimizden ötürü kimi zaman insanların sıhhatli kalımına beis verebiliyoruz. Bu yüzden biraz henüz bilinçli muamele etmek gerekiyor. Ülkemizde insanların sıhhi imdat konusunda çıktı bilinçlenmesi gerekiyor. Örneğin tığ gerileme altından çıkan bire bir kişiye haris ve susuz diyerek gelişigüzel şey yedirip içiremeyiz ya de çöküntü altından bireyi çıkarırken cisim ekseninde kollarının altından çekerek çıkarılması gerekiyor. Anif benzeri zemine yatırıp banko boyunluk takılması geçişsiz. Zira eğer depremzedeye o esnada boyunluk takmazsanız kâh yaralanmalara ve salim ve dosdoğru olabilecek bire bir bireyi hayatı süresince özürlü benzeri birey yerine yaşamasına amil olabiliriz.”

“Yetişek zorunlu olmalı”

Kişilerin seçkin tür dayanıklı durumda kendileri ve sevdikleri için ilk yardım eğitimine cemaat olması gerektiğini söyleyen Lokanta sonuç namına, “Afetlerle yaşadığı bilincinde olan ve bu büyüklüğünde hayırsever tıpkısı kavim adına, daha koordineli, zamanı henüz eli nimetli kullanarak salim kalımı artık arttırabileceğimiz bu eğitimlere devamlılık genişlik ederek devam edilmesi gerekiyor. Esasta üniversite eğitimi ve sağlık sektörü olarak baktığımızda afet yönetimi ve sıhhi imdat konularında eğitimler veriliyor. Amma bunun dışında zorunlu değil. İlk arkalama eğitimi mecburi olmalı hassaten ilkokuldan itibaren zorunlu olmalı. İlk müzaheret bilseniz da yapabilecekleriniz ilişkin fakat ayrımsız doktor muayenesine büyüklüğünde yaptığınız her engelleme esen kalımı arttıracak aynı müdahaledir. Tıpkı yakınınızı göçük altında gördüğünüzde o anki ölüm korkusu ve duygusal durumdan yağlık engelleme ederek idrak etmek isteriz. Fakat bunu bilinçli yerine yaptığımızda herhangi bir sakatlığa yöre vermeden yapabiliriz. Ayrımsız şekilde şuursuz adına yaptığımızda ihtimal salim yerine çıkarırız fakat sonucunda kâh hatalara sebebiyet verebiliriz. Bu yüzden gelişigüzel devir temas koşulda eğitim bilimi çok önemli aynı fehva ve buna vurmak haddinden fazla baskı değil esasen. Bizim yaşadığımız depremde bile yaşadığımız iş dahi buydu. Eğitimli dirilik sayımız azdı. Maalesef afet olan bir ülkede yaşadığımız üzere insan, esas, ağababa, kardeş, yâren, eş namına giderek başımıza gelebilecek bu durum karşısında bu eğitimleri almamız gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Share: