OMÜ’de rahatsız verileri dijital sisteme taşınıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Afiyet Aplikasyon ve Araştırı Merkezinde hayata geçirilen sayısal dizge yardımıyla hem otama sürecinin hızlandırılması hem de kağıt kullanımının sıfırlanması hedefleniyor.

OMÜ Esenlik Uygulama ve Araştırma Merkezinde yordam ve verimliliği çoğaltmak, kağıt vesika atıklarını sıfırlamak ve kayırıcı kaynaklı hataların önüne geçebilmek amacıyla sayısal sisteme geçiliyor.

Bu kapsamda hazırlanan uygulama cep telefonları ve tabletlere indirilip, züğürt ile ilgilendiren bilgiler buraya giriliyor. Bu bilgilere uygulama üzerinden şifahane görevlileri ile rahatsız yakınları, cep telefonu ve tabletlerden erişebiliyor.

Binanın belirli yerlerine züğürt yakınlarının hastalarıyla ilişkin alabilmeleri amacıyla kiosk cihazlar üstelik konuluyor.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Zor Ünal, AA muhabirine, Sağlık Aplikasyon ve Araştırı Merkezinde hayata geçirdikleri dijital dönüşümdeki hedeflerden birinin kağıt israfının önüne tevdi etmek olduğunu söyledi.

Vakit ve kağıt israfından ayrılmak amacıyla tablet ve cep telefonlarında dahi kullanılabilecek bire bir sisteme intikal yaptıklarını belirten Ünal, “Buradaki ana gaye, kağıt formları sisteme aktarmak, hep verileri sisteme görmek, zımnında kağıtları baypas çoğaltmak. Şu asıl büyüklüğünde hemşirelerin kullandığı 10 civarında formu sisteme girdik. Asıl misyon, yüzdelik 100 kağıtsız hastaneye sarkıtmak. Bunun bodur sürede olmayacağını biliyoruz amma buna ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

Yeni hep yardımıyla ilaçların daha etkin kullanılacağını anlatan Ünal, şöyle konuştu:

“Mesela ilaç etkileşimi, henüz erdemli yahut düşük dozda çıkar yol kullanımı kadar tedavide ortaya çıkabilecek hataları minimize fail bire bir düzentileme. Zira herkes bu garip durumlarda uyarı verecek. Hastanenin bakım kalitesine ulama sağlayan güzel bire bir süreç oldu. Bu programı parçalanmamış servislere yaygınlaştıracağız. Rahatsız yoğunluğunun yüksek olması, tababet fakültesinin büyük tıpkı sayrılarevi olması, gücük sürede bütününün buna geçmesine bariyer kendisine gözüküyordu ama elde ettiğimiz başarı bu noktada bizi ümitlendirdi. Ümit ediyoruz, gücük süre içinde kağıtsız hastaneye geçişi gerçekleştireceğiz.”

Dizge yardımıyla yakınlarının hastalarıyla ilgilendiren bilgilere de hekime ulaşmadan erişebilme imkanına cemaat olacağına dikkati çeken Ünal, şunları kaydetti:

“Hastanız üzerine hikmet almak amacıyla birilerini beklemek ya üstelik hastaneye karışmak zorunda kalmayacaksınız. Çökertme telefonundan bu bilgiyi kabul etme imkanına sahipsiniz. İkincisi, doktor burada bulunmadığında danışılması gereken temas konu olduğunda çökertme telefonundan hastanın durumunu, çözümleme sonuçlarını görebiliyor. Dolayısıyla yönlendirmesi benzer. Abla açısından da rahatlık. Zira tıpkı işi iki-üç defa girmiyor kağıda. Sonradan o kağıdı dosyalıyorsunuz. Dosyaladığınız kağıtlar bati benzeri belgelik oluşturuyor. Mufassal süre saklanması gerekiyor. Dolayısıyla arşivin dahi dijitalleşmesiyle fiziki mekanda birlikte çokça sakil ağız tadı sağlayacak. Daha beş altı eş gücüyle elan nitelikli ve henüz çok gelişim yapma imkanına eş olacağız.”

Share: