Osmanlı Sarayının yüzde 50 nar ihtiyacın karşılandığı Bilecik’te nar pekmezi bile yapılmaya başlandı

Osmanlı Sarayının yüzde 50 nar ihtiyacın karşılandığı Bilecik’te nar pekmezi birlikte yapılmaya başlandı

İnhisar narından yapılan pekmez amacıyla girişimler başladı

Şeyh Edebali Üniversitesi Çığır Erdemli Okulu Azık İşletme Bölümü öğretim yardımcısı Mutlu Kaplan:

“Osmanlı Devleti vaktiyle nar ihtiyacı oylumlu ölçüde Ertuğrul sancağından karşılanırmış”

“Nar pekmezi beğenmek için 2 zaman çekişme verildi”

“Hedefimiz İnhisar narı berenarı adlı tıpkısı nar ve onu takdim etmek”

BİLECİK – Osmanlı Devlerinin kurulduğu topraklar Bilecik’te nar hasadı başlarken, sarayının yüzde 50 nar ihtiyacın karşılandığı narın pekmezi dahi yapılmaya başlandı.

Bilecik’in İnhisar ilçesinde yetişen ve ‘Deve Davetkâr Nar’ olarak adlandırılan narın hasadına başlandı. Bu sene bölgede 5 bin titrem nar hasadı beklenirken, müstahsil bu yıl rekolteden mutlu oldu. Nardan kentte ayrı ayrı tatlar yapılmaya birlikte önceden bunlardan yer demet çekeni nar pekmezi oldu.

“Nar pekmezi fayrap etmek için 2 zaman cenk verildi”

Şeyh Edebali Üniversitesi Çığır Faziletkâr Okulu Gıda İşletme Bölümü öğretim görevlisi Sevinçli Kaplan, Osmanlı Devleti vaktiyle ‘Ertuğrul Sancağı’ olan Bilecik’te nar üretiminin yüksek olduğu Osmanlı Sarayı’nın bu ürün ihtiyacını balaban benzeri bölümünü buradan karşıladığı söyledi. Kaplan, İnhisar ilçesinde yetişen ve ‘Deve Davetkâr Nar’ namına adlandırılan nardan pekmez yapmaya başladıklarını anlatarak, sözlerine şöyle devam etti;

“Çalışmalarına 1 devir başlangıçta başladık. Pekmezi arıtmak için hususi bir toprak gerçekleştirme ettik. Benzeri akşam ezanı bu pekmez toprağı içerisinde nar suyumuz bekledi ve ertesi zaman, 1 dönüş boyunca kaynatıyoruz. Henüz öncesinde narın tanelerini biricik bir tane ayıkladık, sıktık, çekirdeklerini tohumlarını ayırıp kuruttuk. Onlardan üstelik ayrıksı tıpkısı ürün haline getiriyoruz. Suyunu kaynatıp nar ekşisi ve nar pekmezi yaptık. Bu şu anda nar pekmezi oluşmak üzere. Kıvamı görünmek amacıyla ardından soğumaya bırakıp dolaba alacağız.”

“Hedefimiz İnhisar narı berenarı ünlü bir nar ve onu öncelemek”

Kaplan açıklamasının devamında, “Burada bizim hedefimiz İnhisar narı berenarı adlı tıpkısı nar ve onu lanse etmek. Içimli ve bölgenin tarımsal ekonomisi üzere değeri olan benzeri nişane. Bu ürünü farklı alanlarda kullanmak gibi. Sadece tendürüst kendisine dışarıya hallere giden ürünün her şeyini değerlendireceğimizi göstermiş olduk. Hep meyvelerden pekmez yapılabilir. Nar pekmezi hususi tıpkısı im. Antioksidan özelliği ve ayrıksı tıpkısı bando hastalıklara alın havari özellikleri olduğu için pekmezin biraz elan fazla makro olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden nar pekmezi yapılmalı” dedi.

“Osmanlı Devleti bir zamanlar nar ihtiyacı muhteşem ölçüde Ertuğrul sancağından karşılanırmış”

Kaplan sonuç olarak, “Osmanlı Devleti zamanında nar ihtiyacı kebir ölçüde Ertuğrul sancağından yani bu bölgeden gidiyordu. Amma hemen İnhisar’dan değil nar üretimi çok ayrı ayrı alanlarda mevcuttu. Ertuğrul sancağı geniş bir alanı kapsıyordu. Bursa’nın Yenişehir, İnegöl ilçelerini dahi kapsıyordu. Bilecik’in çöz sınırı elan fazlaydı. Nar ihtiyacının genelde bu bölgeden gittiğini söyleyebiliriz. Elan sonraları nar değişik bölgelerden birlikte gitmiş ama yeryüzü iyi narların bu bölgede yetiştiğini söyleyebiliriz. Bilcümle meyvelerden pekmez yapılabilir. Nar pekmezi hususi tıpkısı kitap. Antioksidan özelliği ve farklı benzeri takım hastalıklara alın apotr özellikleri olduğu için pekmezin az buçuk elan fazla heybetli olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden nar pekmezi yapılmalı” ifadelerine düz verdi.

Share: