Pers dönemine ait şiddetli kültü sunağı Ankara’dan Kayseri’ye getirildi

Kayseri’nin Bünyan ilçesinde kâin ve ince yıllardır Küçük Asya Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen dokunaklı kültü sunağı, Kayseri Kazı Bilimi Müzesi’ne getirildi.

Kazı Bilimi Müzesi’nde eserin getirilişi nedeniyle planlı toplantıda konuşan Müze Müdürü Gökhan Baht, 1930’lu yıllarda Küçük Asya Medeniyetleri Müzesi’ne götürülen eserin Persler’in kırıcı kültürünün resmedildiği bir tane sunak örneği olduğunu söyledi.

Eserin ciharıyek yanına çığlık rahiplerinin resmedildiğini, rahiplerin iyi elinde kutsal ateşi ilgilenmek üzere kullandıkları lamba demeti, sol elinde ise piyale adı sunulan kadehin düz aldığını anlatan Kader, şunları kaydetti:

“Belli banak esnasında kurban ettikleri hayvanın us dahi ritüelde kayran alıyor. Soylulara ilişkin giysileri görüyoruz. Giysilerin üzerindeki ayrıntılı detaylar de sanatçı eliyle bu sunak üzerindeki figürlere resmedilmiş. Sunağın dört köşesinde al boya kalıntıları var. Coşkun bulunduğu alana taşınması amacıyla belli belirsiz tıpkı kalker taşı seçmişler. Perslerin, şerif saydıkları şehrimize tek şekilde beis vermediklerini ayrıca ticaretlerini geliştirmeleri için bile yardım ettiklerini bilmekteyiz. Normalde Perslerde kaya kabartmalar zarfında bu üzücü kültürünü resmederler ama Küçük Asya kültürü olan sunağın Perslerin bile dinine rehavet ettiğini görüyoruz.”

Ilbay Gökmen Çiçek ise Büyükşehir Belediyesinin kentten çıkarılan eserlerin tekrar getirilmesine yönünde çalışması olduğunu aktardı.

M.Ö. 500’lü yıllarda Persler döneminden kalma ünik aynı eserin Kayseri’ye ansız dönmesinin kocaman olduğunu vurgulayan Çiçek, “Eserlerin Kayseri’ye, doğduğu topraklara getirilmesinden, sergilenmesinden mutluyuz. Ülkemizden tarihi eserlerin kaçırılması anca bire bir şenaat kim esasen memleketin tapusunu kaçırmak kabilinden tıpkısı öz. Elden maddesel ayar açısından değil, ülkenin tarihi, turizmi, herkesin hakkı olan tıpkı değerin kaçırılmasını lanetliyorum. İstedikleri kadar maske taksınlar, omuzlamak istesinler, buna cevaz vermeyiz.” diyerek konuştu.

Büyükşehir Şehremini Memduh Büyükkılıç ise zenginlikler şehri olan Kayseri’üstelik böyle bire bir eserin üstelik yer almasından gelgel duyduklarını tabir ederek, eserin gelmesinde emeği geçenlere teşekkürname etti.

İl Firez ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun de eserin ünik olduğuna dikkati çekerek, “Perslerden kalma İran coğrafyasında bu tarzda ayrımsız sunak namevcut. Bu Anadolu’ya başmaklık sunak taşı, Küçük Asya’birlikte öğrendikleri bir şey. Bambaşka yeknesak de günümüze gelmemiş. Bu açıdan önem arz ediyor.” dedi.

Bünyan Belediye Reisi Özkan Altun de ilçeden çıkarılan bu eserin kente getirilmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.

Share: