Siirt’te çocukları muntazır bilinmedik hınç: ‘Rota virüsü’

Siirt’te çocukları muntazır meçhul ateş: ‘Rota virüsü’

SİİRT – Siirt’te akıbet haftalarda çocuklarda tanıdık “rota virüsü” incitici, kusma ve ishalle sarrafiye gösteriyor. uzman doktor, virüste özen edilmezse ölüme defa açabileceği konusunda ana ve babaları uyarıyor.

Altı kamer ile iki gözyaşı arasındaki çocuklarda tanıdık yoğun amel, işkembe ve bağırsak iltihaplarına yol açan rota virüsü çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde enfeksiyona neden oluyor. Acı, kusma ve ishalle alay malay seyreden virüs çocuklarda pahal tahribatlara kere açabiliyor ayrıca ilgi edilmezse ölümlere dahi illet olabiliyor. Uzmanlar, zamanına yapılan müdahalenin önemine aksan yaparak ebeveynleri çocuklarını eskiden doktora götürmeleri üzerine uyardı.

Rota virüsünün ilaç alınmazsa tehlikelere öğün açabileceğini belirterek özel benzeri hastanede Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Abdulhakim Sıra, rota virüsünün hele 2 yaşın altındaki çocuklarda sık sık görüldüğünü söyledi.

Dr. Çağ, “Torunlar bize genellikle dağ, amel, ekstrem gaseyan üzere şikayetlerle başvuruyorlar. Rota virüsü genellikle kontak tarafından geçici bire bir virüstür. Eşsiz birlikte olsa solunum yoluyla da bulaştığı tespit edilmiştir. Yüzeylerde insandan insana evet de bebeklerin bezleriyle bulaşmaktadır. Tedbir bizim amacıyla haddinden fazla yetişkin. Alelhusus el yıkama, ilişki vasıtasıyla olan bulaşmalarda önemlidir. Aşısı vardır. Rotarix ve rotateq dediğimiz iki aşısı vardır. İkisinin dahi koruyuculuğu yüksektir ve güvenilir aşılardır. Tanısını biz genelde kakada rota virüs antijeni dediğimiz bire bir antijenle teşhis koymaktayız. Kanda kesme benzeri tanısı yoktur. Tedavisi da imdi nakit tedavisi olmaktadır. Çocuğun kaybettiği sıvıyı yerine koymaya çalışıyoruz. İshal beslenmesi dediğimiz beslenme perhiz bizim için önemlidir. Burada elbette ekstrem semirtilmiş, sivri baharatlı ve korkulu gıdaları çocukların yemesini istemiyoruz. Muz, yoğurt, patates gibi daha hafif gıdalarla beslenmelerini istiyoruz. Bir bile tabi eli nimetli likit almalarını öneriyoruz. Daha âdeta bebeklerde ise annelerinin onları sıkça emzirmemelerini istiyoruz” dedi.

Rota virüse cebin aşılama çok kebir olduğunu dile getiren Dr. Ruz, “Aşının erdemli oranda koruyuculuğu vardır ve yan etkisi çokça azdır. İlk iki üç ayda aşı yapmalarını öneriyoruz. Onun dışında bu şikayetleri olan bir kişinin özgür temas izolasyonu gerekebilir. Evde aşağı yavru veya bu belirtileri olan biri varsa farklı kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Bu rahatsız olan hayat dahi ahali yıkaması el hijyeni, musluğu kullandıktan bilahare musluğu temizlenmesi kabil önlemler alınabilir. Bala çok küçükse yani hele 3 ile 6 ayın altındaki çocuklarda ciddi geçtiğini biliyoruz. Bala beslenemiyorsa, su dahi içemiyorsa, katmerli dirençli ateşi varsa, günde 10 defadan fazla ishali varsa, bitkinse, ayn küreleri çökmüşse, önsezi atımları hızlanmışsa mutlak genişlik mümasil hekime başvurmasını öneririm” diye konuştu.

Share: