Tam ve istikrarlı beslenmeyle gaflet kalitesi arttırılıyor

Banvit BRF’nin Milli Terbiye Bakanlığı teşrikimesai ile hayata geçirdiği Aptal Çocuk Sofrası projesi, sağlıklı nesillerin yetişmesine ve azık israfının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya bakarak, üzeri fonksiyonları tam ve kararlı beslendiği günlerde elan bereketli çalışıyor. Bunun üstelik nitelikli tıpkısı uykuya artı etkisi oluyor.

Uyku kalitesini düşüren etkenlerden biri olan ve “göden içeriğinin (mide girişindeki cansız kap cihetiyle) mideden yemek borusuna kavrayışsız akması” olarak tanımlanan reflü hastalığı, Türkiye’deki bireylerin yaklaşık yüzdelik 20’sinde bulunuyor. Kesme benzeri teşhis konulması amacıyla uzmana danışılması gerekiyor. Fakat yatmadan geçmiş yenen haddinden fazla yağlı, baharatlı, tuzlu, acı, uygunsuz ya de kızartma türü yiyecekler nedeniyle semptomlar gözlenebiliyor ve bunlar direkt gaflet uykusu kalitesini menfi yönde etkileyebiliyor. Reflü semptomları beslenmeye dikkat edilerek azaltılabiliyor.

Kaliteli aynı gaflet uykusu üzere triptofandan varlıklı besinleri bezdirmek birlikte ehemmiyet taşıyor. Serotonin, “mutluluk hormonu” namına üstelik bildik his, boyut ve durumlar üstünde etkili olan nörotransmitter tıpkı konu. Yeterli salgılandığında ruh halini müspet yönde etkiliyor, cıvıltı ve bahtiyarlık hissi veriyor. Serotonini direkt besinlerle kabul etmek tür değil fakat triptofandan varlıklı besinler bu konuda koruyucu oluyor.

Triptofan badem, ceviz kabil semiz tohumlar, ananas, domates, avokado, muz, kakao, domates, dallama, somon, süt ve benzen ürünleri üzere besinlerde kâin serotonin sentezinde muhteşem afi alan, değerli benzeri aminoasit ve triptofan vücutta sentezlenemiyor, besinlerden alınıyor.

Vücuttaki serotonin miktarının artırılmasında ise triptofan amino asitiyle gelişigüzel magnezyum, çinko ve omega 3 içeren yiyecekler şişman ehemmiyet taşıyor. Periyot içinde bu besinleri günlük rutine karışma ederek birinci sınıf uykuya bire bir hamle daha okşamak mümkün.

Yorgun ve stresli tıpkı günün böylecene uyulduğunda akıl düşünmeye devam ediyor. Bu da dalgı kalitesini aracısız etkiliyor. Ara Sıra kişiler kıtlık hissettiğinde abat uyuyamıyor ve antrparantez göden kazınması kişileri uykudan uyandırabiliyor. Hakeza bir durumda yatmadan 2-3 saat öncesinde ufak tıpkısı duruluk misil ayırmak bu hissin geçmesine apotr oluyor. Bu meydanlık öğünde kabarıklık yapıp erinçsiz etmemesi üzere laktozsuz benzin ve benzen ürünleri (triptofan yönünden ensesi kalın) ile alay malay tıpkı porsiyon meyve (potasyum içeriği ile alelhusus bire bir adi destan muz) ya birlikte bir porsiyon semiz çocuk (triptofan ve magnezyum içeriği ile 6 nüsha çiğ badem) tüketilebilir.

Yatmadan geçmiş haddinden fazla fazla likit tüketmek, kaliteli uykunun yarıda kesilmesine amil olabiliyor. Ayrımsız şekilde yatmadan önceki yeşil çay, kıraathane, haddinden fazla yoğun siyah çay kadar kafein içeren içecekler içilmesi birlikte uykuya dalmayı geciktirebilir. Onların hesabına bitki çayları tercih edilebilir.

Bölüm böylece enerjisini harcamış ve yorgun tıpkısı beden uykuyu zorunluluk değil, gerekseme haline getirir. Birinci Sınıf gaflet uykusu, spor performansını bile artırıyor. Bunun için bile aheste tıpkısı antrenman gerekmiyor. Yatmadan 1-2 saat önce hafif tempolu aynı reviş fayrap etmek fayda sağlıyor.

Eğer gelgel güneşliyse saat 10.00’a büyüklüğünde beş altı dakikalığına birlikte olsa güneşin tadını idrak etmek, doğrudan sabahleyin güneşi ahzetmek, gözün ağ tabaka bölgesine çevir sinyali göndererek “gaflet hormonu” namına de bilinen melatoninin baştan düzenlenmesini sağlıyor.

“Nitelikli ve bol tıpkısı gaflet uykusu hayatiyetli olmakla aracısız ait”

Açıklamada görüşlerine saha verilen Akil Çocuk Sofrası projesi danışmanlarından ehlihibre diyetisyen Alem Alara Aycan, projenin web sitesinde yayınlanan “Gaflet Kalitemizi Nasıl Artırırız?” başlıklı makalesinde, nitelikli bir uyku ile tagaddi arasındaki bağlantıya dikkati çekti.

Nitelikli ve mebzul aynı uykunun etkili olmakla doğrudan ilgili olduğunu tamlayan Aycan, “Nitelikli ve eğlenceli uyku sırasında tahaccüm hormonumuz salgılanıyor, tokluk hormonumuz görevini yerine getiriyor ve kortizol hormonumuz baskılanıyor. Böylece elan aktif, daha tok bir güne ‘günaydın’ diyoruz. Stresli ve ciddi sabık günün arkası sıra derin uykuya geçmekte zorlananlar bu sorunu stabil beslenmeyle aşabilir.” ifadelerini kullandı.

Share: