TARSİM, hareket bölgesine yönelik çalışmalarını muttasıl sürdürüyor

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekincilik Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, TARSİM’in, devletin garantisinde, dinamik bire bir bütün olduğunu belirterek, “Depremin arkası sıra öncelikle üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmaya ve onların yanlarında olmaya odaklandık. Aldığımız hasar ihbarları doğrultusunda eksper görevlendirmelerimizi hızlıca gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

TARSİM’den yapılan açıklamaya bakarak, Günal, TARSİM tarafından hareket bölgesine yönelik sürdürülen icraat ve bu kapsamda müstahsil ile yetiştiricilere ödenen tazminatlar karşı bilgilendirmelerde bulundu.

Açıklamada görüşlerine düz verilen Günal, depremin evvel gününden itibaren, yer sarsıntısı bölgelerine müzakere gerçekleştirdiklerini ve sahada olduklarını tabir ederek, TARSİM’in Şanlıurfa, Malatya ve Adana havza müdürlükleri çalışanları, bilirkişi ve üreticilerle temas halinde olduklarını, çalışmaların herhangi bir aksama olmadan, selis tıpkı şekilde sürdürüldüğünü, havza ziyaretleri esnasında hasar tespit çalışmalarına ve riziko inceleme işlemlerine bizzat katılma sağladıklarını belirtti.

Günal, şişman ayrımsız facia yaşandığını, depremlerin herkesi içten üzdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Hareket, verimsiz hazırda Azamet Destekli Tarım Sigortaları Sisteminde kapsamda olan bir güvence. TARSİM namına depremin ilk gününden itibaren sigortalı üreticilerimizden hasar ihbarları almaya başladık ve halen bile almaya bitmeme ediyoruz. İhbar adedimiz şu dakika bakımından 7 bin civarında. Hasar tespit işlemi tamamlanan dosya sayımız 6 bin 504, çalışmaları bitmeme fail dosya sayımız ise 448’dir. İhbarların alınmasını arkasından, hızlıca görevlendirmelerimizi yaptık ve 100’e mail ehlihibre görevlendirdik. Ağırlıklı namına hayvan hanay sigortaları branşında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar üzere ihbarlar aldık. İhbar alınan illerde sırasıyla Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Şanlıurfa öne çıkıyor. Sarsıntı kaynaklı yerine, 643 bin 993 nüsha büyükbaş, küçükbaş, kapçık ve kanatlı hayvanda ve 128 dekar alanda hasar meydana geldi.”

“Kocabaş ve küçükbaş efsanevi hayat sigortaları branşlarında, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’de 3 bin 176 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlandı ve üreticilere 13,2 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi.” diyen Günal şunlara dikkati çekti:

“Kümes hayvanları hayat sigortası branşında, Malatya’üstelik ve Niğde’bile 19 sayı hasar dosyası üzere üreticilerimize 4,4 milyon TL, ser sigortası branşında ise, Hatay ve Kahramanmaraş’taki 8 nüsha hasar dosyası için 1,7 milyon TL hasar ödemesi yapıldı. Bu şekilde sigortalılarımıza 3 bin 215 hasar dosyası üzere 20 milyon TL’ye mail hasar ödemesi gerçekleştirmiş olduk. Çalışmalarımız bilcümle hızıyla bitmeme ediyor. İlerleyen günlerde 18 milyon TL daha hasar ödemesi gerçekleştirmeyi öngörüyoruz.”

“Yer Sarsıntısı bölgesindeki sigortalı üreticilerimize kolaylıklar sağlamaya odaklandık”

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Umumi Müdürü Serpil Günal, “TARSİM, devletin garantisinde olan, aktif ayrımsız cümle. Depremin arkası sıra öncelikle üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmaya ve onların yanlarında olmaya odaklandık. Aldığımız hasar ihbarları doğrultusunda bilirkişi görevlendirmelerimizi hızlıca gerçekleştirdik. Üreticilerimizin hasar ödence ödemelerinin ivedilikle yapılması konusunda gereken tamlık gayreti gösterdik.” ifadelerini kullandı.

TARSİM’in çalışmaları arasında öne çıkanlara değinen Günal, şöyle bitmeme etti:

“Hasar ihbarlarının yapılması sürecinde üreticilerimize kimi kolaylıklar keşfetmek üzere tevhit olduk. Bununla ilişkin duyurularımızı sosyal iletişim araçları hesaplarımız ve web sitemiz eliyle gerçekleştirdik. Hasar ihbarları, TARSİM Işlek, BİP Enformasyon Hattı, www.tarsim.gov.tr ve Davet Merkezi eliyle gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Nebati Yapıt ve Tavhane Sigortası branşlarında, IVR (Sesli Cevap Sistemi) üzerinden ve acenteler tarafından de hasar ihbarı yapılabilmektedir.

Depremden etkilenen bölgedeki sigortalı üreticilerimize özel adına, çağrı merkezimiz aracılığıyla, tam tarım sigortaları branşlarında hasar ihbarında bulunulması ve aktif bindi alınabilmesi yönünde birleştirme olunmuştur. Hele, efsanevi sahn sigortaları branşında hasar ihbarı açılması esnasında kulak hızma numarası paylaşılması gerekirken, hayvanın kulak hızma numarasını bilmeyen yetiştiricilerimiz amacıyla poliçede düz kayran her hayvan üzerinden ihbar kaydı oluşturularak, gelişmemiş zamanda ehlivukuf ataması yapılması sağlanmış ve hasar tespit işlemleri hızlandırılmıştır.”

“Efsanevi Maltalık Sigortaları branşındaki hasar tayin organizasyonunda seçme arıza olmaması üzere deprem hadisesi gerçekleşen illere mail illerden ehlihibre üstüne destek sağladık.” yorumunu işleyen Günal şunlara aksan yaptı:

” Sivas ili eksperleri Malatya’birlikte meydana mevrut hasarlarda, TARSİM Konya Kesim Müdürlüğü’ne sınırlı illerde görev özne eksperler ise Adana ilindeki hasarlarda fariza aldı. Antrparantez sarsıntı bölgelerinden davet merkezimizi arayan veya farklı kanallardan sigortalılarımız eliyle anlamsız taleplere evleviyet verilerek, kısa zamanda kalın kafalı dönüş sağlanmıştır. Ahiret Yolculuğu eden sigortalılarımızın yakınlarına resmi evrak süreci işletilmeden hasar ihbarlarının açılmasında kolaylıklar sağlanarak, ihbar süreçleri hızlandırılmıştır.”

Bitkisel Nişane Sigortası kapsamında, fındık ürünü üzere mecmu illerde uygulanan olan poliçenin son kabulünün 3 Mart tarihine büyüklüğünde uzatıldığını, depremin anında peşi sıra, Karye Bazlı Kuraklık Ürün Sigortasında, Adana, Adıyaman, Antalya, Kültürlü, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Sazak, Muğla, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde rüşvet, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumlukları için 7 Şubat tarihinde sona aziz akıbet poliçe akseptans tarihlerini, 14 Gücük Ay tarihine kadar uzattıklarını nâkil Günal, ilerleyici günlerde ise karye bazlı susuzluk ürün sigortasında inanca verilen birlik ürünlerdeki poliçe son kabul tarihi 14 Küçük Ay ve 21 Şubat olan diyar ve ilçelerin son poliçe kabul tarihlerinin, 24 Küçük Ay tarihine çekildiğini, bu şekilde üreticilere basit sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Günal, sigortalı üretici ve yetiştiricilerin hasar ihbarları üzerine iş sürelerini koymak üzere TARSİM Çağrı Merkezi numarası olan 0850 250 82 77’yi Alo TARSİM 172 yerine değiştirdiklerini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hizmete giren Alo TARSİM 172 sebebiyle TARSİM’e ulaşım elan çabuk ve mahdut olacak. Sigortalılarımız, Alo TARSİM 172’yi arayarak natürel afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta illet olduğu zararlar amacıyla çabucak ihbar yapılabilecek ve hasar belirleme çalışmaları ile hasar dosyaları hakkında bilgelik edinebilecek. Benzeri zamanda üreticilerimiz teklif, kâm, teşekkür, itiraz ve şikayetlerini da iletebilecek. Zelzele bölgesinde, bitkisel üretimde, ekincilik sigortası anlamında da kritik öneme erbap olan mısır, günâşık, buğday, sarıerik, pamuk, sulu zırtlak, narenciye ve mandalina öne çıkıyor.

Türkiye genelinde büyükbaş hayvancılıkta yüzdelik 29, küçükbaş hayvancılıkta yüzdelik 23 ve bitkisel kitap sigortası branşında yüzdelik 22 oranında sigortalılık bahis konusu. Sarsıntı bölgesinde ise büyükbaşta yüzde 19, küçükbaşta yüzdelik 20 ve nebati kitap sigortası branşında yüzde 16 oranında sigortalılık oranı bulunan. Kocabaş hayvancılığa memleket bazında baktığımızda ise Adana’dahi yüzde 20, Kahramanmaraş’ta yüzde 28, Kilis’te yüzdelik 31 ve Malatya’dahi yüzde 35 oranında sigortalılık olduğunu görüyoruz.”

Share: