TROYA MÜZE MÜDÜRÜ GÖLCÜK: ÇANAKKALE, TÜRKİYE’DE ARKEOLOJİK ANLAMDA SUNMA FAZLA ÇALIŞILAN SITE

ÇANAKKALE’nin 10 farklı kazı çalışmasına eş sahipliği yaptığını tamlayan Troya Müze Müdürü Rıdvan Bataklık, “Tıpkı geçiş noktası olması dolayısıyla tarihin herhangi bir dönemi süresince çokça fazla iskân görüyor. Bu nedenle Çanakkale’de arkeolojik anlamda çok zengin. Çanakkale, yüz ölçümü ile bile değerlendirildiğinde, Türkiye’üstelik arkeolojik anlamda yer fazla çalışılan site” dedi.

Çanakkale, Reisicumhur ve Hükûmet azimli 10 kazı bilimsel hafriyat çalışmasına aile sahipliği yapıyor. Assos Antika Kenti, Gülpınar Apollon Smintheus Tapınağı kazıları, Parion Antika Kenti, Bakir Bademli Höyük, Alexandria Troas Antik Kenti, Zeytinlik Höyüğü, Maydos Kilisetepe kazıları, Troia Antika Kenti, Tenedos ve İnkaya Mağarası’nda yapılan çalışmalar ile elde edilen buluntular ile belgeler geçmişe mum tutuluyor. Bu bölgelerde haddinden fazla sayıda satıh araştırması dahi yapılıyor. Bu çalışmalarla Çanakkale; Türkiye’bile sunma çokça hafriyat yapılan Antalya, İzmir ve Muğla’dan bilahare 4’üncü diyar konumunda bulunuyor. mesaha yerine değerlendirildiğinde ise Çanakkale, listenin sunu başında kayran alıyor. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Çanakkale’nin kültürel anlamda çok ak yazılı kent olduğunu belirterek, geçiş noktası olması dolayısıyla birlikte birçok antika kente familya sahipliği yaptığını vurguladı.

‘ÜLKE ÇAPINDA MARKA OLAN KAZILARA SAHİBİZ’

Son yıllarda Çanakkale’de ağır sıklet hafriyat çalışmalarının sürdüğünü anlatan Bataklık, “Çanakkale, Türkiye’dahi en aşkın arkeolojik hafriyat ve satıh araştırmasının yapıldığı ilk iller ortada. Toplamda 10 parça Hükûmet veya Cumhurbaşkanlığı azimli kazımız var; bunlardan ilki İnkaya Mağarası. İnkaya; Günindi Anadolu’bile yapılan önceki ve tek in kazısı. İnkaya kazıları sebebiyle Paleolitik Dönem insanının Çanakkale’deki yaşamı karşı yanıt aranıyor. İlimize kapalı Gökçeada ve Bozcaada’de mecmu 3 kazımız var. Gökçeada’birlikte Zeytinli ile Yıpranmamış Bademli Höyük kazısı; bu kazılardan ikisi. Gökçeada’üstelik Neolitik döneme ait hemencecik derhâl 8 bin yıllık tıpkı sıra nasıl şekillendiğinin cevapları aranıyor. İlimizde akıbet yapılan kazılardan birisi birlikte Bozcaada’de yürütülen Tenedos kazıları. Oldukça oylumlu bire bir hafriyat, Bozcaada’nın Bronz Çağı konusu araştırılıyor. Kuzeyde Parion’dan, Maydos, Troya, Assos, Alexsandra Troas, Gürpınar kazılarına; neredeyse ilin tamamına yayılan çok oylumlu ve mutluluk çapında işaret olan kazılara sahibiz” diye niteleyerek konuştu.

‘TROYA MÜZESİ, BU NOKTADA FORMA GİBİ’

Kent genelinde 8 yüzey araştırması olduğunu belirten Gölcük, “Bu yüzey araştırmalarında Gelibolu Yarımadası’ndan tamlık Çanakkale kenar şeridine büyüklüğünde Bayramiç’e, Ezine’ye, Çan’a varana büyüklüğünde ilçe ilçe araştırılıyor. Bu araştırmalardan mevrut sonuçlar, sâdır eserlerin toplandığı yasakçı Troya Müzesi. Troya Müzesi, bu noktada tıpkısı form üzere. Sadece bu çalışmalardan eserler gelmiyor. Bu çalışmaların ilmî verileri da burada toplanıyor. Troya Müzesi da aslında hem kentin hem ülkenin hafızası görevini yürütmeye çalışıyor. Yaşadığımız bölgeyi, ülkeyi elan gür tanımaya çalışıyoruz. Bu ciddi çalışmalar çok balaban emeklerle bitmeme ettiriliyor. Ilmî ekiplerimizin çokça yoğun emekleri var. Firez Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’müzün bu kazılara sağladığı destek az çok kocaman. birlikte Türk Devir Kurumu’nun kazılarda etkin ehlivukuf personeli, serencam yıllarda kaliteyi üstelik artırıyor. Çanakkale, bu alçak çalışmalarla bu arada Türkiye’da en iyi araştırılan kentlerin başında geliyor” dedi.

Çanakkale’nin kültürel zenginliğine üstelik aksan işleyen Gölcük, “Bir intikal noktası olması zımnında tarihin seçme dönemi süresince haddinden fazla fazla yerleşim görüyor. Ayrımsız tecim hattı ve tecim üzere kurulmuş kentler var. Bu nedenle Çanakkale’dahi arkeolojik anlamda çok varlıklı. Türkiye’dahi hele Ege ve Akdeniz havzalarında alçak kazılar yürütülüyor amma Çanakkale yüz ölçümü ile da değerlendirildiğinde, Türkiye’de kazı bilimsel anlamda sunma fazla çalışılan şehir” diyerek konuştu.

Share: