Afyonkarahisar’da mağaralarda saklanan patatesler yurdun ciharıyek yanına ulaştırılıyor

Türkiye’nin kebir patates istihsal merkezlerinden Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde antipatik albeni deposu adına mağaralarda saf yöntemle saklanan patatesler, sene boyunca Türkiye’nin bir nice ilindeki pazarlara gönderiliyor.

İlçeye kapalı Akin köyünde ekim ayında hasat edilen patatesler, soğuk hava deposu olarak kullanılan tüf kayalara oyulmuş mağaralarda saklanıyor.

Sandıklı Kaymakamlığının desteğiyle tahminî 25 yıl geçmiş oyularak açılan mağaralarda saklanan tahminî 20 bin titrem kumpir, İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa ilkin gelmek için Türkiye’nin değişik noktalarına gönderiliyor.

Geçmişte 3 mağarada mahsulat sahabet edilirken bu sayısı 8’e ulaştı.

Fransa’birlikte dallı güllü ve Sandıklı’de yaptırdığı antrepo mağarayı işleten gurbetçi İbrahim Arslan, yatırım yapmak üzere köyünü tercih ettiğini söyledi.

Bölgede kâin mağaraların yanına 3 antipatik albeni deposu mağarası yaptırdığını belirten Aslan, “Mağaralar 6 metre üstünlük ve 6 metre genişlikte yapıldı. Mağaraların uzunluğu ise 110 metre ile 90 metre arasında.” dedi.

Mağaraların içerisinde kamyon ve hisse senedi makinelerinin rahatlıkla cereyan edebildiğini dile getiren Arslan, şöyle konuştu:

“Mağaraların iç sıcaklığı yaz şita 8 derecede kalıyor. Depoları kazarken oda oda kazıyoruz. Odaları 75 ila 100 titrem kumpir takanak şekilde yapıyoruz. Üreticiler ilk teşrin ayında ürünlerini getirip bırakıyorlar. Burada ne iklimleme cihazı var, ne apayrı bir öz. Bizatihi nemini ve havalandırmasını yaparak patatesleri sıyanet ediyoruz. Bu şekilde bizim depomuzun yanı sıra kooperatife ilişkin depolar dahi var. Bunların toplamı 20 bin titrem kumpir alıyor. Buradan ne ahit istenirse patates alınabiliyor amma en son mayıs ayına büyüklüğünde kalabiliyor. Avrat işçiler gelen patatesleri gözden geçiriyorlar, ayrıştırıyorlar. Bilahare çuvallanıyor. Çuvallanan patatesler kamyonlar ile İstanbul’a gidiyor. İstanbul’dan bile Türkiye’nin seçkin tarafına gönderiliyor.”

Share: